Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Advertisements

Grafický editor GIMP (10)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt... „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (9)
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Úprava firemních fotografií v programu Photoshop 3MA381 Simona Vlčková.
Grafický editor GIMP (6)
Grafický editor GIMP (7)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Grafický editor GIMP (2)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy retuše v Adobe Photoshop
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické retuše Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Třeba se tak narodila… Ale třeba to jen umí s počítačem… ANEB UMĚNÍ JEDNODUCHÉ FOTOGRAFICKÉ RETUŠE.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
GIMP Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Grafický editor GIMP (8)
Grafický editor GIMP (12)
Grafický editor GIMP (10)
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
Grafický editor GIMP (9)
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Grafický editor GIMP (5)
Grafický editor GIMP (6)
Autor © Žaneta Prošková
ZELENÁ BARVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafický editor GIMP (6)
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Slož popletené obrázky.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. použití retušovacích nástrojů vrstvy, maska vrstvy úpravy barev – odstín a sytost

Ani modelky v časopisech nemají dokonalou pleť bez kazů. Jak to lze udělat v grafickém programu, si ukážeme na následujícím příkladu. Dále popsaný postup lze s drobnými úpravami použít u všech grafických editorů, které umožňují práce s vrstvami a maskou vrstvy. Retušovací nástroje (klonovací razítko, záplata, …) najdete u všech běžných grafických nástrojů. Retušovací nástroje

Na fotografii vidíte vlevo neupravenou fotografii, vpravo výsledek po použití retušovacích nástrojů. Retušovací nástroje

Prvním krokem je odstranění kazů na pokožce. Použijeme nástroj Léčení (ikonka „záplaty“ ). V případě větších oprav lze využít i nástroje Klonování. Retušovací nástroje Úkol pro vás: S nástrojem klonování jsme již pracovali. Vysvětlete, jak postupujeme!

Po odstranění kazů na pokožce duplikujte vrstvu a na novou kopii (která je nad původní vrstvou) aplikujte filtr Gaussovské rozostření. Poloměr zvolte dostatečně velký (viz obrázek). Vrstva, kopie vrstvy

Přidáme v horní vrstvě masku vrstvy – bílou – tj. místa, která do této masky pokreslíme; černou barvou budou průhledná (uvidíme spodní vrstvu). Co zůstane bílé, bude neprůhledné. Maska vrstvy

Nyní kreslíme černou barvou do horní vrstvy (její masky) na místa, která chceme zachovat ostrá (ústa, obočí, oči atd.). Pro přesnější vykreslení hran si dostatečně zvětšíme zobrazení. Maska vrstvy Otázka pro vás: jak zobrazíme masku vrstvy na celou plochu? Pro dosažení realističtějšího výsledku snížíme krytí horní vrstvy (stačí kolem 50–70 %) – vyzkoušejte.

v některých případech je dobré upravit barvu zubů – vybělit v grafickém editoru je to snadné označíme si oblast zubů (můžeme třeba použít nástroj laso) menu Barvy… Odstín − sytost vybereme si barvu, kterou chceme upravit (žlutou Y), sytost nastavíme na -100 aby se efekt projevil opravdu jen na zubech, upravíme Překrytí a snížíme Světlost nebojte se experimentovat, uvědomte si ale, že méně někdy znamená více Úprava odstínu a sytosti

Použité logo GIMP – obrázek Wilbera: TENE. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU General Public License na WWW:. Použitá literatura: JOISON, Simon. Photoshop pro každého: Práce s fotografiemi snadno a názorně. 1. vydání. Čestlice : Rebo Productions CZ, spol.s r. o., s. ISBN Úkol pro vás: Vyzkoušejte si postup úpravy portrétu na svých fotografiích nebo fotografiích, které vám dá k dispozici učitel. Pokud chcete, můžete použít fotografii uvedenou v příkladu – najdete ji ZDE.ZDE Rada na závěr: Na prezentaci to vypadá jednoduše, ale dobrých výsledků dosáhnete trpělivým zkoušením nastavení a pečlivou prací. Nenechte se odradit případnými neúspěchy. Chce to zkoušet a zkoušet!