CZ.1.07/1.1.10/01.0063
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová Bílkoviny Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Složení bílkovin Makromolekulární látky Obsahují vázané atomy: C, H, O, N, S, P Jsou složené z aminokyselin Příklad: kyselina aminooctová (glycin) CH2 – COOH NH2
Peptidová vazba V bílkovinách jsou aminokyseliny spojené peptidovou vazbou - CO – NH -
Výskyt bílkovin Napiš příklady potravin a) s rostlinnými bílkovinami b) s živočišnými bílkovinami
Rostlinné bílkoviny Hrách www.pramen.info/c/1880/hrach.htm botanika.wendys.cz/kytky/K488.php
Fazole biozahrada.unas.cz/
Čočka www.biolib.cz/cz/taxon/id39974/ www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/cocka_jedla.html
Soja Sojová plantáž v Argentině cs.wikipedia.org/wiki/Sója
Živočišné bílkoviny Maso cs.wikipedia.org/wiki/Vepřové_maso
Mléko foto: Profimedia.cz www.sportuj.com/view.php?nazevclanku=zdroje-b... napojemarket.cz/index.php?cPath=8
Vejce blog.respekt.cz/blog/118/85996/vejce1.jpg
Sýry cs.wikipedia.org/wiki/Sýr tn.nova.cz/.../soutez-o-syry-na-cely-mesic
Zdroj bílkovin pro organismy Živočichové nejsou schopni vytvořit bílkoviny z minerálních látek! Musí je přijímat v potravě! www.denik.cz/ekonomika/rosice-maji-prvni-auto
Úkol ! Jaké části lidského těla jsou tvořeny bílkovinami? vlasy řasy nehty kůže svaly
Struktura bílkovin Primární – pořadí aminokyselin Sekundární – uspořádání v prostoru šroubovice svaly skládaný list vlasy
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2