Zahraniční odboj Dagmar Zemanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Za 1.světové války v datech
Emigrace vojenská emigrace politická v základních cílech - nebyl rozdíl.
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Poválečné Československo
Slovensko Slovenské národní povstání Osvobození republiky
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Osvobozování Československa
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
VY_32_INOVACE_1D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
III/2 XVI.1. 9.B
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Československé jednotky na Západě
ČESKOSLOVENSKÝ ODBOJ Společnost odboj kolaborace pasivní.
Československo po 2. světové válce
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování druhé světové války Název sady: Moderní dějiny.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
VY_32_INOVACE_06_23_Osvobození ČSR Šablona 32. Osvobození ČSR.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Protektorát Čechy a Morava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
Transkript prezentace:

Zahraniční odboj Dagmar Zemanová Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs_war_poster_1.JPG

Opakování Kdo emigroval z Česko-Slovenska po Mnichovu 1938? Kteří lidé byli nejvíce ohroženi možnou německou okupací? Kdo je emigrant? Existuje dnes někde emigrace? Zdroj: http://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/dekrety-prezidenta-republiky-historicke-a-pravni-souvislosti-i

Cíle uprchlíků 1939 Polsko Francie USA Odkud a kdy museli naši emigranti znovu prchat? Zdroj: http://www.vhu.cz/prvni-jednotka-cs-vojaku-nevznikala-v-roce-1939-lehce/

Formování čsl. jednotky v Polsku Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz001.html

Londýn 1939-1945 centrum politické emigrace okolo prezidenta Beneše 1940 vznik prozatímní vlády Státní rada československá (náhradní parlament) V učebnici na s.66 zjisti: Kdo byl předseda prozatímní londýnské vlády Kdo byli ministři zahraničí a obrany Zda byli v londýnské vládě zastoupeni komunisté

Podrobnější informace http://www.vhu.cz/prvni-jednotka-cs-vojaku-nevznikala-v-roce-1939-lehce/ http://www.indiannet.eu/home_resistance/czpart1.html

Hlavní cíle zahraničního odboje Podle učebnice na s.66 doplň následující text: Benešova politika se opírala o úzké kontakty s ............ ........... i s ................ ................. . V mezinárodní politice prosazovali ................ ............ a ............ ... v hranicích před ............. . E.Beneš se stal uznávanou ............ československého ............. ............... . Jak se na Beneše dívali lidé v protektorátu?

Vztahy ČSR a SSSR Proč českoslovenští politici nevěřili zcela západní diplomacii? 12.prosince 1943 – uzavřena smlouva s SSSR o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci V učebnici na s.66 zjisti: Proč se prezident Beneš domníval, že tato smlouva nebude znamenat zatažení naší země do sovětského vlivu?

Podpis smlouvy ČSR - SSSR Zdroj: https://www.euroskop.cz/9001/22399/clanek/svoboda-jako-memento/

Jednání s komunisty komunističtí politici podporování Moskvou posíleni úspěchy sovětské armády v boji s Němci postupně získávají převahu v představách o budoucím vývoji v ČSR Zdroj: http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/utvary/3.htm

Vojenské jednotky v zahraničí 1939 – Československý legion v Polsku – po boku polské armády  po porážce do Rumunska zajati Rudou armádou internace (zadrženi v táborech) 1940 – Francie + Palestina (boje na Středním Východě) 1941 – vznik čsl. jednotky v SSSR – velitel Ludvík Svoboda

Zdroj: http://commons. wikimedia

Čsl. vojáci v SSSR 1943 – cca 1000 mužů (centrum – město Buzuluk) významné bitvy – Sokolovo, Kyjev, Bílá Cerekev V učebnici na s.68 zjisti: Kolik vojáků měl čsl.armádní sbor v SSSR v r.1944? Kdo vstupoval do této vojenské jednotky?

Bitva u Sokolova http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Sokolova https://www.youtube.com/watch?v=F3cErXGLtmA https://www.youtube.com/watch?v=EBd_LTU1bI4

Film Sokolovo Sokolovo Соколово (Sovětský svaz) Drama / Válečný / Historický Československo / Sovětský svaz, 1974, 64+64 min Režie: Otakar Vávra Scénář: Otakar Vávra, Miloslav Fábera Kamera: Andrej Barla Hudba: Zdeněk Liška Hrají: Ladislav Chudík, Vladimir Samojlov, Jurij Solomin, Bohuš Pastorek, Martin Štěpánek, Lev Ivanov, Jiří Pleskot, Hannjo Hasse, Vladimír Ráž, Josef Langmiler, Ladislav Hádl, Ivan Ryžov, Jurij Nazarov, Vladimír Protasenko, Semjon Morozov, Raisa Piroženko, Ljubov Sokolova, Nikolaj Jerjomenko ml., Ljudmila Gladunko, Štefan Kvietik, Pavel… (více) Zdroj: http://www.csfd.cz/film/9485-sokolovo

Čsl. vojáci na Západě 1939 – 1940 Francie – boje po boku francouzské armády V učebnici na s.68 zjisti počty vojáků v této armádě. po porážce Francie Velká Británie V učebnici zjisti: Jaké byly úkoly našich vojáků ve Velké Británii?

Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz008.html

Bitva o Anglii Kdy a jak probíhala bitva o Anglii? S jakým výsledkem? úspěšné zapojení čsl.stíhacích letadel do bitvy podíl na bombardování Německa Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RAF310Sq.gif

Zdroj: http://technet. idnes

Čsl. vojáci na Středním východě a v Africe 1940 – Palestina – čsl. pěší prapor – velitel Karel Klapálek boje v severní Africe boj o pevnost Tobrúk (Libye) 1943 – Čsl. samostatná obrněná brigáda 1944 – boje v záp.Evropě – obléhání přístavu Dunkerque

Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Panne_Belgie_1945.jpg

Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz002.html

Zdroj: http://www.indiannet.eu/home_resistance/fotky/part1/cz004.html

Diplomatická jednání prosinec 1941 – Československo oficiálně členem protihitlerovské koalice srpen 1942 – anulována mnichovská dohoda ze strany Velké Británie Československo v zájmové sféře velmocí postupně převládl posun k Sovětskému Svazu demarkační linie – hranice mezi armádami Západu a SSSR V učebnici na s.70 zjisti, kudy procházela demarkační linie mezi vojsky na území našeho státu.

Zdroj: http://klimas.blog.cz/1005/pravda-o-osvobozeni-cr

Zápis Zahraniční odboj - politický od r.1939 (Polsko, Francie, USA, Velká Británie) vznik exilové vlády v Londýně (Beneš, Jan Masaryk) cíl: obnovení ČSR v předmnichovských hranicích roste moc a síla komunistů 1943 – smlouva s SSSR o vzájemné spolupráci

Zápis Zahraniční odboj - vojenský 1939 – Polsko 1941-44 – Sovětský svaz (Ludvík Svoboda) – Sokolovo, Kyjev... 1939 – 1940 Francie 1940 – bitva o Anglii (čsl. letci) 1941 – 1942 – severní Afrika (pevnost Tobrúk) 1943 – 1945 – západní Evropa (pevnost Dunkerque)

Opakování Kde vzniklo hlavní politické centrum zahraničního odboje? Kde bojovali českoslovenští vojáci v době druhé světové války? Kde se českoslovenští vojáci nejvíce vyznamenali? Jaký význam měl československý zahraniční odboj pro poválečný vývoj Československa?