Muzikoterapie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Schopnost zvířat léčit
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Diagnostika SPU.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ohroženým domácím násilím
Imaginace.
Muzikoterapie.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Komunikace mezi generacemi
Domácí násilí v praktické rovině
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Muzikoterapie.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
MT praxe.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
osob s mentálním postižením
Muzikoterapie.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Specifické metody SP LS 2014
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
ARTETERAPIE.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Muzikoterapie.
Assessment centrum.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Muzikoterapie.
Muzikoterapie.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Assessment centrum.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Muzikoterapie.
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Muzikoterapie

Definice MT Muzikoterapie je cíleně řízený proces interakce a intervence, který využívá zvuku a hudby v rámci terapeutického vztahu a vede k obnovení, zachování, rozvoji a udržení mentálního, fyzického a emocionálního zdraví člověka.   Řecky therapeia znamená léčit, ošetřovat, starat se vzdělávat a cvičit. Oba cíle jsou v muzikoterapii propojeny. Muzikoterapie pomáhá lidem se zdravotními nebo edukačními problémy. Pokud je muzikoterapeutický proces součástí pedagogického a speciálně-pedagogického působení, hovoříme o edukační muzikoterapii. Léčebná muzikoterapie by měla být vždy součástí komplexní péče o klienta. V týmu by měl být lékař či psychiatr, psycholog případně speciální pedagog a primární terapeut. Jen tak se vytvářejí optimální podmínky pro uzdravení.

Charakteristické znaky MT využívá obecné zkušenosti každého člověka se zvuky a hudbou k jejímu využití není třeba hudebního vzdělání a hudebních dovedností staví na komunikačních, strukturálních, emocionálních, kreativních a estetických kvalitách hudby odehrává se v intencích vztahu klienta/klientů a terapeuta jde o systematický, cílený proces cíle MT jsou nehudební léčba, učení, rozvoj sociálních dovedností a komunikace, schopnost sebevyjádření, podpora motivace, zvládání bolesti a stresu osobnostní a spirituální rozvoj

Muzikoterapie a hudební pedagogika Obě disciplíny se částečně prolínají. Základní rozdíly mezi muzikoterapií a hudební pedagogikou: Cíle hudební pedagogiky jsou hudební povahy, cíle MT nehudební. V hudební pedagogice je důležitý především výsledek, v MT i proces. V hudební pedagogice se pracuje podle předem dané struktury, v MT je prostor pro individuálně vytvořenou strukturu. V hudební pedagogice jde především o estetické kvality hudby, v MT jde především o terapeutické kvality. Vztah učitel – žák je direktivnější povahy než terapeut – klient, také úroveň důvěrnosti je ve vztahu terapeut – klient převážně vyšší.

Využití MT Preventivně Diagnosticky pro vyladění psychiky v zátěžových situacích (přetížení, deprivace) jako vhodné zaměstnání a zábavu (hyperaktivní děti, senioři, nemocní) jako stimulátor duševních i fyzických výkonů Diagnosticky při prvních setkáních s klienty (hudba otevírá, vyvolává bezděčné reakce) při využití MT technik ukazuje na aktuální vyladění člověka i na jeho hlubší uzlové problémy při skupinové improvizaci ukazuje různé prvky skupinové dynamiky a s tím spojené problémy a napětí

Využití MT Terapeuticky v psychiatrii (dětí i dospělých), např. při léčbě schizofrenie, fobií (klaustrofobie), některých psychóz, při léčbě autismu v pediatrii při odstraňování neuróz psychogenně podmíněných pohybových vad vývojové opožděnosti a mentální retardace u dětí spastických ve speciální pedagogice při vadách řeči, dyslexii a dysgrafii při zvládání školního kurikula k reedukaci narušených funkcí (soustředění, paměti) k nácviku komunikačních a sociálních dovedností k relaxaci a zvládání zátěže

Využití MT Terapeuticky při léčbě alkoholiků a toxikomanů, včetně obětí gamblingu při nápravě mladistvých delikventů při demenci, Azheimerově a Parkinsonově chorobě v chirurgii, traumatologii, porodnictví, neonatologii, fyzioterapii, pneumologii, onkologii. v ošetřovatelské, paliativní a hospicové péči

Metody muzikoterapie Improvizace Interpretace Kompozice Poslechu Variace  Tyto metody existují v mnoha variacích. Procedury  Praktikují se v rámci určité procedury. Techniky  Uvnitř každého procedurálního kroku může terapeut využít mnoho různých technik. Modely  Terapeut může také vyvinout systematický přístup, který závisí na určitých technikách a procedurách, pak mluvíme o modelu. (Např. analytická MT, Orffova MT apod.)

Formy MT Individuální MT používá se především v počátcích léčby, kdy je třeba intenzivnějšího a specificky zaměřeného působení na klienta. Osobní kontakt umožňuje rychlé vytvoření bezpečného a důvěrného prostředí. Měla by se uskutečňovat minimálně 2x týdně. Skupinová MT rozvíjí a aktivizuje mezilidskou komunikaci, reguluje napětí ve vztazích, umožňuje porozumět vlastní roli ve skupině a vztahům ve skupině, léčí pocit izolace a osamění a dává pocit sounáležitosti s druhými, umožňuje prostřednictvím problémů druhých realisticky nahlédnout své vlastní. Počet klientů ve skupině by neměl přesáhnout 20.

Práce ve skupině Předpoklady vytvořit bezpečné prostředí, atmosféru důvěry, přizvat své vnitřní dítě, hrát si, dovolit si být svobodný zajímat se o své pocity, uvědomovat si je, mít odvahu je vyslovovat

Pravidla práce ve skupině Pravidla pro sdílení každý mluví sám za sebe o svém vlastním prožívání toho, co se děje ve skupině nic není dobré nebo špatné, v centru je aktuální prožitek vše, co se řekne, zůstává ve skupině stav nevím je v terapii často žádoucí, teprve když si dovolíme nevědět, jsme otevřeni poznání, porozumění, novému právo odmítnout – nelze násilím bořit bloky a zábrany

Pracovní fáze ve skupině Model procedury Navázání kontaktu. Rozehřívací fáze – jednoduchá hra s rytmem, melodií, písní. Rozhovor k tématu – jaká bude hlavní činnost, co, proč a jak budeme dělat. Hlavní činnost – rozvíjení hlavního tématu. Reflexe – každý může v souvislosti s právě ukončenou činností vyjádřit libovolné pocity, dojmy, myšlenky.