Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce trojúhelníku 5. ročník
Advertisements

Kružnice, konstrukce kružnice 4. ročník
Lomená čára 4. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická,
ROVINNÉ ÚTVARY OPAKOVÁNÍ Jana Kubíčková Anna Szymeczková Ročník: 4.
Elektronická učebnice - I
Konstrukce čtverce 5. ročník
KOLMICE 4. ROČNÍK Zpracovala Ing. Eva Skalická,
Konstrukce obdélníku 5. ročník
Jednotky délky a jejich převody 5. ročník
Obsah čtverce a obdélníku 5. ročník
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Geometrie Ročník : 5.
Elektronická učebnice - I
Povrch kvádru a krychle
Vzdělávací obor: Matematika
Vyvození a procvičení učiva žák dokáže rozdělit složitější obrazce na čtverce a obdélníky a vypočítat jejich obsah; nachází v realitě jejich reprezentaci.
Vzdělávací obor: Matematika
Vzájemná poloha přímek 4.ročník
Úsečka, délka úsečky, součet a rozdíl úsečky 5. ROČNÍK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Obsahy základních obrazců
IV/ Obvody a obsahy geometrických obrazců
Obvody obrazců Za předpokladu použití psacích a rýsovacích potřeb.
ROVNOBĚŽKY 4. ročník Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická,
Vzorce 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
OBVOD TROJÚHELNÍKU.
Pythagorova věta 8. ročník
26.1 Obsah obdélníku Tatínek chce koupit nový koberec tvaru obdélníku.
Obvody základních obrazců
Obsahy útvarů a čtvercová síť
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Matematika - 1. stupeň ZŠ Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_03_18.
Konstrukce čtverce 4. ročník
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Konstrukce mnohoúhelníku
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
VY_32_INOVACE_Mil_II_12 Obvod obdélníku Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Obvod rovinných obrazců Pojmenuj geometrické tvary a urči kolik mají.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena TROJÚHELNÍKY V PRAXI Zkus vyjmenovat další předměty.
Obvod a obsah čtverce a obdélníku VY_42_INOVACE_11_02.
Obvod čtverce Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Obvod obdélníku Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Gabriela Jedličková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_37_Obvod čtverce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Matematika a její aplikace- geometrie pro 1.stupeň.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Čtverec, obdélník Slovní úlohy.
Matematika Komolý jehlan
TÉMA: Obvod trojúhelníku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Objem hranolu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – obsah čtverce
Čtverec, obdélník 1) V obou obrazcích vyznač úhlopříčky. a) Doplň: úhlopříčky obdélníku úhlopříčky čtverce b) Napiš vlastnosti úhlopříček čtverce.
TÉMA: Geometrické konstrukce pomocí kružnic
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_18_rovinné obrazce
Anotace: Prezentace slouží k pochopení geometrického pojmu
Konstrukce mnohoúhelníku
Transkript prezentace:

Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

! Mnohoúhelník je uzavřená část roviny, která je ohraničená uzavřenou lomenou čárou (hranicí mnohoúhelníku). Strany lomené čáry se nesmí vzájemně protínat.Lomenou čáru tvoří alespoň tři úsečky.

! Mnohoúhelníky pojmenováváme podle počtu vrcholů. 6 vrcholů - šestiúhelník3 vrcholy - trojúhelník4 vrcholy - čtyřúhelník

? Vyznač útvar, který nepatří mezi mnohoúhelníky a b c d e f

! Obvod mnohoúhelníku vypočítáš sečtením délek všech jeho stran. b a c o = a + b + c a b c d o = a + b + c + d

c a b d e o = a + b + c + d + e ! Při výpočtu obvodu obrazce si nejprve napiš vzorec a do něj dosaď daná čísla. Ve výsledku nezapomeň uvést jednotky.

? Kolik metrů pletiva je třeba k oplocení stavební parcely? 29 m 24 m 27 m 30 m o = a + b + c + d o = o = 110 o = 110 m K oplocení parcely je třeba 110 m pletiva.

Kolik metrů pletiva je třeba k oplocení stavební parcely?? 24 m d c 12 m 33 m 27 m Nejdříve doplň délky chybějících stran d, c c + 24 = 33 c = 9 c = 9 m d + 12 = 27 d = 15 d = 15 m o = a + b + c + d + e + f o = o = 120 o = 120 m K oplocení zahrady je potřeba 120 m pletiva.

? Na plánku je znázorněna parcela pana Nového. Kolik m pletiva pan Nový potřebuje k oplocení parcely a kolik korun zaplatí, pokud stojí 1 m pletiva 100 Kč? Počítej sám: o = 138 m Cena pletiva – Kč.

? Vypočítej, zda je obvod prvního mnohoúhelníku větší než obvod druhého mnohoúhelníku (rozměry jsou v metrech) Obvod I. 120 m Obvod II. 115 m

? Dopravní značka „Dej přednost v jízdě“ má tvar rovnostranného trojúhelníku (trojúhelník, který má všechny strany stejně dlouhé) se stranou 85 cm. Kolik cm měří její obvod? 255 cm

? Maminka chce čtvercový ubrus obšít krajkou. Kolik cm krajky bude potřebovat, má-li ubrus stranu dlouhou 120 cm? 480 cm

Justová, M., Pracovní sešit 1. díl k učebnici Matematiky pro 5. ročník Praha: Alter, ISBN Frýzek, M., Matematika – pracovní sešit pro 5. ročník ZŠ Praha: Kvarta, ISBN