Atmosféra Země a její složení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Mechanické vlastnosti plynů
Atmosféra Země Název školy
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
POČASÍ.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
ATMOSFÉRA ZEMĚ Robert Řehák
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Základy astronomie, Slunce
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ATMOSFÉRA.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Atmosféra Země a její složení

Při obzoru je atmosféra Země osvětlená Sluncem Při obzoru je atmosféra Země osvětlená Sluncem. Nad kopulí je atmosféra ve stínu Země. Instituto de Astrofísica de Canarias

Země je obklopena vzduchovým obalem, který se nazývá atmosféra Země a sahá přibližně do výšky 1 000 kilometrů.

Atmosféra neboli ovzduší je směs několika plynů Atmosféra neboli ovzduší je směs několika plynů. Největší podíl v ní patří dusíku, kyslík je nezbytný k dýchání.

CO JE NAD NÁMI? Podle průběhu teploty s výškou rozdělujeme atmosféru Země do čtyř vrstev, které leží postupně nad sebou: troposféra - stratosféra mezosféra termosféra

TROPOSFÉRA je nejnižší vrstvou, její průměrná výška je v našich zeměpisných šířkách asi 11 km. v zimě a v polárních oblastech leží horní hranice troposféry níže (kolem 8 až 9 km), v tropech a v letním období se zvyšuje (14 až 16 km). v troposféře mají svůj původ projevy počasí – vítr, oblaky, deště, sníh, ….

POHLED Z MEZINÁRODNÍ KOSMICKÉ STANICE NA: prostor Měsíc (poslední čtvrť) Troposféra nad povrchem Země ------------

HMOTNOST A TEPLOTA ●Hmotnost troposféry představuje tři čtvrtiny hmotnosti celé atmosféry. ●Pokles teploty činí v průměru asi 0,6◦C na 100 metrů výšky. ●Na horní hranici troposféry dosahuje teplota v průměru v mírných zeměpisných šířkách hodnot -55◦C, nad rovníkem -80◦C.

Projevy počasí

STRATOSFÉRA ●dosahuje výšky přibližně 50 km ●vzduch je velmi řídký ●světlo se jen velmi málo rozptyluje na molekulách plynů ●obloha je tmavě fialová až téměř černá ●malé množství vodních par (není sníh ani déšť) ●vane silný vítr – naměřeny hodnoty až 300 km/h ●teplota s výškou roste

Nad stratosférou se do výšky asi 80 km rozkládá mezosféra, ve které teplota opět prudce klesá až k hodnotám -70◦C až -90◦C. Výše se rozprostírá vrstva zvaná termosféra – vzduch je tam ještě řidší a teplota opět s výškou roste. Nejvyšší a nejřidší vrstvou v zemské atmosféře je exosféra (500 km až 900 km), která plynule přechází do meziplanetárního prostoru. Převládá zde vodík, pozorujeme světlo polární záře.

Dělení atmosféry podle elektrických vlastností neurosféra – u zemského povrchu, malá vodivost ionosféra – ve vyšších vrstvách atmosféry (kolem 60 km) jsou molekuly plynů vzduchu štěpeny kosmickým zářením, proto je ionosféra dobrým elektrickým vodičem

IONOSFÉRA Nebezpečné záření se zachytává v atmosféře nad 60km. Ionizuje ji.Vrstva ionizovaného vzduchu (zvaná ionosféra) odráží rádiové vlny. Vrstvy ionosféry D, E, F

IONOSFÉRA ODRÁŽÍ RADIOVÉ VLNY

Atmosféra udržuje teplo na Zemi a chrání život před nebezpečnými zářením gama, rentgenovým a ultrafialovým z Vesmíru. Prostě ho pohltí a změní na teplo.  

Atmosférou nás Země chrání před nebezpečným zářením

Problémy znečišťování atmosféry Pod pojmem znečištění chápeme Veškeré příměsi, které se do atmosféry dostaly jako přímý či nepřímý produkt lidské činnosti. Část tvoří látky, které se do ní dostaly z ryze přírodních zdrojů (sopečná činnost).

Zdroje znečišťující ovzduší

Kysličník uhličitý je skleníkový plyn Kysličník uhličitý je skleníkový plyn. Jeho množství v atmosféře udané v ppm (=kubických centimetrech na jeden kubický metr) roste se spotřebou fosilních paliv.

Závěrem Díky příznivé vzdálenosti Země od Slunce máme příznivé teplotní podmínky a vodu v tekutém, pevném i plynném stavu. Atmosféra ochraňuje všechen život (tedy i náš) před smrtonosným zářením gama, rentgenovým i ultrafialovým, která dopadají na Zemi ze všech směrů z Vesmíru.