Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Advertisements

Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Říjen 2013.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Mytologie Autor: Romana Nováková
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Únor 2013.
Římský kalendář Autor: Romana Nováková
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Březen 2013.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
¨-4-.
PŘEHLED ČESKÉ LITERATURY OD 11. DO 14. STOLETÍ
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
6. ročník Pravěk.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Česky psaná literatura
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Antický Řím sochařství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_08.
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Září 2013.
D O B A Ř Í M S K Á století po Kristu
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Prosinec 2013.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
1. Chci tebe milovat, má sílo, | můj skvoste, jímž se oději, | a z lásky konat každé dílo | vždy vroucněji a věrněji! | Chci milovat tě, jasný dni, | i.
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
„Filosofové doposud svět vysvětlovali, jde však o to – změnit ho.“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_DE15 N á zev š koly C í rkevn í středn í odborn á š.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Pompeje fotoreportáž.  M ěsto bylo založeno v 7. století př.n.l kmenem Osků v ústí řeky Sarno  N ejdříve pod vlivem řeckým, mezi lety 525 př.n.l. až.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
A. Sova – Květy intimních nálad
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rytířská hrdinská epika
Na příště… Nastuduj si článek na:
polovina 1. století našeho letopočtu
Starověká literatura.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kritický realismus - úvod
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-16
Transkript prezentace:

Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013

Historický význam římské literatury, vyvíjející se v pozdějším stadiu vývoje antického světa, je v tom, že byla přechodným článkem mezi řeckou a západoevropskou literaturou, na kterou působila až do 18. století. Mnohé její ohlasy nalézáme i v literaturách současných.

Rodilý Říman Publius Ovidius Naso (43 př. Kr. − 18 po Kr.) trávil nucený pobyt v Tomidě, kam ho vykázal Augustus (Augustova doba bývá v římské literatuře nazývána „zlatým věkem“).  Kde bychom dnes měli hledat místo jeho vyhnanství Tomidu? ________________________________________ Constanta v dnešním Rumunsku

 Tento velký římský lyrik a epik je autorem nesmrtelné poezie. Spojte latinské a české názvy jeho děl: ◦ AmoresŽalozpěvy ◦ HeroidesProměny ◦ Ars amatoriaUmění milovat ◦ Remedia amorisKalendář ◦ MetamorphosesLásky ◦ FastiListy heroin ◦ TristiaListy z Pontu ◦ Epistulae ex PontoLéky proti lásce

 Tento velký římský lyrik a epik je autorem nesmrtelné poezie. Řešení: ◦ AmoresŽalozpěvy ◦ HeroidesProměny ◦ Ars amatoriaUmění milovat ◦ Remedia amorisKalendář ◦ MetamorphosesLásky ◦ FastiListy heroin ◦ TristiaListy z Pontu ◦ Epistulae ex PontoLéky proti lásce

 Přeložte citáty o lásce.

 Credula res amores est.  Láska uvěří snadno.

 Amor tussisque non celatur.  Lásku a kašel nelze zatajit.

 Nox et amor vinumque nihil moderabile suadent.  Noc, láska a víno, ty nemohou rozumně radit.

 Temporis ars medicína free est.  Čas všechno hojí.

 Amor non est sanabilis herbis.  Láska není vyléčitelná bylinkami.

 Varium et mutabile semper femina.  Vždy nestálý a měnlivý tvor je žena.

 Omnia vincit amor: et nos cedamus amori!  Nad vším vítězí láska i my se podřiďme lásce!

Ze „stříbrné doby“ (od prvního desetiletí po Kristu do poloviny druhého století) jsou známí autoři:  Lucius Anneus Seneca Starší  Lucius Anneus Seneca Mladší  Marcus Anneus Lucanus Podtrhněte nejvýznamější jméno z této trojice – jméno filosofa a autora tragédií. Byl zastáncem stoické filosofie. Objasněte.

 V tragédiích (určených k předčítání ne na jeviště) zpracovával klasické mytologické náměty. Uveďte název nejznámější tragédie: _________________________________  O čem pojednává? Médea

 Znáte jiná díla, autory, citáty z literatury antického Říma této doby?  Připravte referát o životě a díle vybraného autora.

1. Slavná slova: latinská rčení: litera scripta manet. Praha: Univers, 1993, 135 s. ISBN ŠTVÁNOVÁ, Ludmila. Latina: univerzální příručka pro maturanty a uchazeče o studium na vysokých školách. Praha: Orfeus, 1992, 133 s. Přehled středoškolského učiva. ISBN Galerie MS Office