Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Advertisements

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Musilová Tereza VIII.A /2009
IRSKO Robin Plch 8.A
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BULHARSKO.
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
SRBSKO.
VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
ŠVÝCARSKO.
Portugalsko Info a obrázky.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Lidová republika Bangladéš
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Uganda Republic of Uganda.
Rakousko Poloha: 10o – 17o v. d. a 46o – 49o s. š.
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Jihoafrická republika
LITVA.
Namibie L.Pilzová 6.E.
MAKEDONIE.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Švédsko.
RUMUNSKO.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Téma hodiny: Východní Afrika
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Etiopská federativní demokratická republika km 2 Vnitrozemský stát ve východní Africe.
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Východní Afrika SP: Vypiš jaký leží stát pod určitým číslem
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Kanada.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
PREZENTACE ARGENTINA PARAGUAY URUGUAY. Obecné informace Název státu: špan. República Argentina Rozloha: km² Počet obyvatel: (31.
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Antonín Košíček Sára Šobková
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Kuvajt
Melanésie
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya Rozloha : 582 650 km² ( 2,3 % vody) Počet obyvatel : 36 913 721 Hlavní město : Nairobi Vznik : 1964 ( nezávislost na Velké Británii ) Jazyk : svahilština ( úřední ) a angličtina Náboženství : protestanti, katolíci, muslimové Měna : keňský šilink

Historie 8. st. -> osidlování Araby 16. – 17. st. -> Pronikání Portugalců koncem 17. st. Portugalci vytlačeni Araby 1885 -> Kenya rozdělena mezi Německo a Velkou Británii 1895 – 1920 –> Britská východní Afrika ( protektorát) 1920 – 1963 -> britská korunní kolonie Keňa 1963 –> vstup do OSN 1964 –> vyhlášena nezávislost 1966 – 1967 –> pohraniční boje se Somálci

Fyzickogeografická charasteritika Poloha Kenya leží ve východní Africe při pobřeží Indického oceánu a rovník jí rozděluje téměř v půlce Sousedí s Tanzanií, Ugandou, Súdánem, Etiopií a Somálskem

Podnebí rovníkové podnebí = velká vedra v oblasti Viktoriina jezera stále slabě prší ve výškách nad 1500 m n. m. až 2000 mm srážek ročně nejvyšší oblasti pokryty ledovci v pouštních oblastech severní Keni stěží 250 mm srážek ročně

Velká příkopová propadlina Povrch ze severu na jih prochází zemí Velká příkopová propadlina, jejíž hloubka dosahuje až 600 m a šířka až 85 km západní část od prolákliny tvoří nížiny a náhorní plošiny část východní je tvořena rozsáhlou hornatinou nejvyšší horou Keni a druhou nejvyšší horou Afriky je Mt. Kenya ( 5199 m n. m.) na hranicích s Tanzanií do země vstupuje pohoří Kilimandžáro s nejvyšším vrcholem Afriky Kibo ( 5895 m n. m.) směrem na sever hornatinu pokrývají zelené čajové a kávové plantáže dále na severu a na východě hornatina přechází v suchou step pouštního charakteru Mt. Kenya Kilimandžáro

Turkana Tana Viktoriino Vodstvo Jezera - Turkana ( Rudolfovo) Řeky - Tana ( nejdelší – 800 km )

Sibiloi Akacie Masai Mara Masajové Baobab Masai Mara Tsavo Příroda Savany jsou plné lvů, zeber, žiraf, slonů, gepardů, buvolů, pštrosů a vřískajících paviánů Symbolem Keňské přírody se stala trnitá akácie a mohutný strom baobab Na území Keni bylo zřízeno 55 národních parků a rezervací - Tsavo ( East a West) 10 mil. akrů, park je rozdělen železnicí spojující Nairobi a Mombasu - Meru tento národní park je domovem legendární lvice Elsy - Sibiloi park v okolí jezera Turkana, s prehistorickými lesy, na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO - Masai Mara nejznámější národní park Keni, území obývané Masáji Masai Mara Masajové

Socioekonomická charakteristika Obyvatelstvo Počet obyvatel … 36 913 721 Hustota zalidnění … 50 obyv. /km² Etnické skupiny - Kikujovové - ostatní ( Luové, Kalendžinové, Somálci, Kambové) Gramotnost … 85,1 % Urbanizace … 35 % Téměř 50 % obyvatel nedosáhlo věku přes 20 let

- plasty, nábytek, baterie, oblečení, cigarety, hliník, ocel, Hospodářství HDP na hlavu … 1200 $ Nezaměstnanost … 40 % Zemědělské výrobky - čaj ( 225 t = 4. na světě) - káva, kukuřice, cukr, bavlna Průmyslové výrobky - plasty, nábytek, baterie, oblečení, cigarety, hliník, ocel, olovo, cement Vývoz - čaj, káva, zahradní potřeby, ropné produkty, ryby, cement -> Uganda, USA, Nizozemí Dovoz - stroje, dopravní prostředky, pryskyřice, železo a ocel <-USA, Indie, JAR, Čína

Káva Kenya je další významný producent kávy. V 19. století sem byly přivezeny semena a sazenice etiopských kultivarů. Kávovníkové plantáže leží v okruhu kolem sopky Kilimandžáro. Keňská káva z vysokých nadmořských výšek je považována za jednu z nejkvalitnějších káv. Keňská vláda bere pěstování kávy velmi vážně, je tu dokonce zakázáno jakýmkoli způsobem likvidovat kávovníkové plantáže. Žádná jiná země nepěstuje a neprodává kávu tak důsledně jako právě Keňa. Obchodními centry jsou města Nairobi a Mombasa, která je i vývozním přístavem.

Politika Prezident: Mwai Kibaki Hlavní město: Nairobi ( 1 678 000) - sídlo programu OSN na ochranu životního prostředí a lidských práv Další města: Mombasa ( 900 000) - přístav a letiště Správní dělení - 7 provincií + 1 samosprávní jednotka Státní zřízení - republika Forma vlády - prezidentská Prezident: Mwai Kibaki Předseda: Mwai Kibaki Státní vlajka Státní znak Členem OSN, Commonwealth, AU