Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Hodnocení stavu růstu a výživy pacientů s PKU a HPA
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Hodnocení výživového stavu
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Přehled činnosti obezitologie v Bílovci
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Obezita Hejmalová Michaela.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBEZITA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
20. září 2006 Vyšetření dítěte s hypertenzí. 20. září krok – zjištění hypertenze  Pravidelné preventivní prohlídky zdravých dětí.  Pravidelné.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Metodika nutričního poradenství
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Metody zjišťování výživové spotřeby
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Nutriční poradenství.
Malnutrice Porucha výživového stavu vyvolaná relativním či absolutním nedostatkem jednoho či více výživových faktorů.
Monika Dušová Simona Tomková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
SLOŽENÍ LIDSKÉHO TĚLA. 1. Modely složení lidského těla Při hodnocení složení lidského těla zkoumáme podíl jeho jednotlivých komponent na celkové tělesné.
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ. 1.Anamnéza Popis : Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví,věk.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Poruchy příjmu potravy
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Principy zdravé výživy
Vybrané studie zdravotního stavu
Komplexní testové systémy
Výživa v chirurgii.
Malnutrice.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Metody zjišťování výživové spotřeby
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Měření kožních řas.
= přeměna látek a energií
Body mass index Index tělesné hmotnosti Kateřina Červinková.
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3.LF UK

NUTRIČNÍ STAV (NS) součást celkového zdravotního stavu ovlivňován příjmem a využíváním složek výživy

Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu U hospitalizovaných pacientů V ambulancích zdravotnických zařízení Poradny (fitness, zdravý životní styl, různé firmy) Nutričně-epidemiologické studie (vybrané skupiny populace: těhotné ženy, školní děti, bezdomovci, senioři)

MALNUTRICE (v širším slova smyslu) Nerovnováha mezi potřebami organismu a příjmem živin zahrnuje podvýživu, obezitu a specifické deficience rozvíjí se ve stadiích: změny hladin jednotlivých látek v krvi a/nebo v tkáních intracelulární změny biochemických funkcí a struktur viditelné projevy a známky nedostatku (zvýšená morbidita a mortalita)

MALNUTRICE (v užším slova smyslu, podvýživa) Proteino-energetická malnutrice (PEM) je způsobená nedostatečným příjmem makronutrientů

MALNUTRICE Marasmus – nedostatek všech živin – vyvážené hladovění Kwashiorkor – nedostatek bílkovin (oedema) Marasmicko- kwashiorkorský typ – kombinovaná forma PEM

Primární důsledky: zpomalené hojení ran zvýšené riziko infekcí oslabením imunitního systému hypoproteinémie → edémy snížená motilita střev svalová slabost sklon k trombózám, emloliím, infekcím močových cest a proleženinám

Sekundární důsledky: zvýšená morbidita prodloužení doby hospitalizace prodloužení rekonvalescence zvýšená mortalita

VYŠETŘOVÁNÍ NUTRIČNÍHO STAVU Klinické vyšetření (anamnéza + fyzikální vyšetření) Biochemická vyšetření (krev, moč) Anthropometrická (somatometrická) vyšetření Nutriční spotřeba

Biochemická a hematologická vyšetření Časné odhalení malnutrice Hodnoty:adekvátní, hraniční, deficientní Krev, plasma, sérum, moč

Bílkoviny v séru Celková bílkovina: norma 65 – 85 g/l Albumin: norma nad 35 g/l méně než 28 g/l = podvýživa Prealbumin Transferin Retinol vázající protein

Hladiny plazmatických lipidů (doporučení Evropské společnosti pro aterosklerózu a Evropské kardiologické společnosti) Celkový cholesterol (mmol/l) < 5,0 LDL-cholesterol (mmol/l) < 3,0 HDL-cholesterol (mmol/l) > 1,0 (muži) > 1,2 (ženy) Triacylglyceroly (mmol/l) < 1,7

Imunologická vyšetření Počet lymfocytů Normální hodnoty > 1800/μl Lehce snížené 1800 - 1500 Středně snížené 1500 - 900 Těžce snížené < 900

ANTROPOMETRICKÉ VYŠETŘENÍ Body Mass Index (BMI) BMI je často užíván jako prediktor rizika nemocí BMI = TĚLESNÁ HMOTNOST (kg) ------------------------------------------ TĚLESNÁ VÝŠKA (m)2

Hodnocení BMI podvýživa < 18,5 norma 18,5 - 24,9 nadváha 25,0 - 29,9 obezita 1. stupně 30,0 - 34,9 obezita 2. stupně 35,0 - 39,9 obezita 3. stupně >40

Waist to Hip Ratio (WHR) Indikátor rizika kardiovaskulárních nemocí Tuk uložený v oblasti břicha představuje vyšší riziko morbidity a mortality na KVN

WHR = obvod pasu / obvodu boků Hodnocení Zvýšené riziko Vysoké riziko Muži 0,9 - 1,0 > 1,0 Ženy 0,8 - 0,85 > 0,85

Obvod pasu Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm Ještě lepší indikátor rizika KVN ve srovnání s WHR Hodnocení: Vyšší riziko Vysoké riziko Muži > 94 cm > 102 cm Ženy > 80 cm > 88 cm

Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314 Hodnocení malnutrice: Obvod svalstva paže (OSP) = OP (cm) – 0,314.KŘT (mm) Nezjištěna Lehká Střední Těžká Muži 25,3 - 22,8 22,8 - 20,8 20,8 - 17,7 < 17,7 Ženy 23,2 - 20,9 20,9 - 18,6 18,6 - 16,2 < 16,2

Stanovení celkového množství tuku v těle Podvodní vážení Zobrazovací metody (CT, NMR, duální rtg absorpciometrie – DEXA) Bioelektrická impedance Měření kožních řas

Měření kožních řas kaliperem

Měření kožních řas 1. Na tváři – horizontální řasa na spojnici tragu a nostrily, nad spánkem 2. Pod bradou – vertikální řasa pod bradou nad jazylkou 3. Hrudník – šikmá řasa v místě přední axilární čáry

Měření kožních řas 4. Tricepsová – vertikální řasa na zadní ploše paže nad m. triceps brachii – uprostřed vzdálenosti acromion - olecranon (při volně visící paži)

Měření kožních řas 5. Subskapulární – šikmá řasa na zádech pod dolním úhlem lopatky

Měření kožních řas 6. Na hrudníku šikmá řasa v přední axilární čáře ve výši desátého žebra

Měření kožních řas 7. Abdominální – vertikální řasa v první čtvrtině spojnice pupek- spina iliaca anterior 8. Na boku – nad hřebenem kosti kyčelní v prodloužení přední axilární čary

Měření kožních řas 9. Na stehně – 10. Na lýtku – 5 cm pod podkolenní jamkou vertikální řasa nad patelou

Měření tělesného tuku Normální hodnoty: ženy 20 – 25% muži 15%

Sledování spotřeby 1. globální metody - ze statistických dat - průzkum spotřeby

Informace o celkové výživové situaci Slouží k prognózám v oblasti výroby, dovozu a prodeje potravin Údaje čerpány z výkazů o prodeji potravin a o výrobě potravin pro vlastní potřebu na sledovaném území (celostátně, v regionech, okresech….)

Provádí se přepočet na energetickou hodnotu, základní živiny, významnější minerální látky a vitaminy na jednoho „průměrného“ obyvatele Výsledky je třeba korigovat s ohledem na ztráty, které vznikají mezi výrobou, prodejem a konzumem

Možno vypočítat průměrné množství jednotlivých druhů potravin připadajících na 1 obyvatele za jednotku času (podklad pro hodnocení průměrných zevních expozic škodlivinám z potravin) Metoda „nákupního“ koše – odhad průměrného množství a sortimentu potravin nakupovaných denně pro jednoho člověka

2. individuální metody Záznamové: 3-7 denní jídelníček - s vážením - dvojité porce (laboratorní rozbory) - s odhadem (předem dohodnuté velikosti porce, 3-7 dnů)

b) Anamnestické: (dotazník, řízený rozhovor) diet history (výživové zvyklosti/anamnéza) food frequency 24- hour recall (krátkodobá anamnéza)