ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
POJIŠTĚNÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ
Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pojištění v ZOB. Cíl vytváří rezervní fondy pro úhradu vzniklých škod způsobených nahodilými událostmi nebo živelnými pohromami. chrání pojištěného před.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Rizika mezinárodního obchodu
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Sociální zabezpečení Sociální služby
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Materiální základ produkce veřejných statků
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Pojištění jako součást disciplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Právo sociálního zabezpečení
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Ukazatele pojistného trhu
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007

Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA = NUTNOST NEJISTOTA VÝSLEDKŮ Pravá nejistota (není měřitelná) Riziko – lze vyjádřit = změřit, vyčíslit víceméně přesně. Známe rozdělení pravděpodobnosti pro jeho příští výskyt, vycházející z analogie, že budoucnosti bude „kopírovat“ minulost) riziko je stav, který je odchylný od stavu žádoucího (+ -)

Riziko jako výsledek, který je odchylný od žádoucího stavu (+ -) Kladná (+) i záporná (-) odchylka. Riziko je podstupováno dobrovolně – hazardní hry, burzovní operace ⇒ záměrné, spekulativní riziko Záporná odchylka (jen -), tj. ztráta, resp. čisté riziko. Pouze toto riziko je předmětem pojištění

Subjektivní a objektivní riziko 1 Subjektivní riziko je podmíněno účastí lidského faktoru a je následkem jeho jednání:  Neopatrnost  Neschopnost – neumění, přeceňování schopností  Selhání  Morální riziko – ve finančnictví časté (rezervní fondy)  Úmysl (žhářství, vandalství, teroristický akt)

Subjektivní a objektivní riziko 2 Objektivní rizika – především vlivem přírodních sil –Požár –Zemětřesení –Vichřice –Krupobití –Záplavy –Lavina apod.

POJEM RIZIKO V POJIŠŤOVNICTVÍ PŘEDMĚT/OSOBA ohrožený nahodilým nebezpečím (budova, dopravní prostředek, stroj, lidské zdraví) UDÁLOST způsobující škodu (požár, záplava, úraz) PRAVDĚPODOBNOST vzniku nahodilé události s následnou škodou (minus odchylka)

OBRANA PROTI RIZIKU Prostřednictvím Anulováním rizika – přechod na principiálně novou technologii (otevřený oheň při svícení v dolech – metan, exploze) Redukcí rizika - tvorbou preventivní legislativy a její implementace a dodržování. BOZP. Rozkladem rizika (škody) na více subjektů

OBRANA PROTI RIZIKU Prostřednictvím STÁTU. Systém sociální podpory, sociální péče apod. Podpora charity a solidárních operací INDIVIDUÁLNÍ OCHRANY. Tvorbou vlastních rezervních fondů PŘENESENÍM NA SPECIALIZOVANOU INSTITUCI - POJIŠŤOVNU

POJEM POJIŠTĚNÍ 1 POJIŠTĚNÍ sice nemůže ovlivnit výskyt rizika a z toho plynoucí škody, ale může pomoci tlumit jejich dopad na firmu (domácnost); Pojištění je tudíž finanční kategorie, spočívající v tvorbě, rozdělení a užití pojistného fondu určeného k úhradě nastalých finančních potřeb ekonomických subjektů, které jsou pro jednotlivý případ výskytu náhodné události vcelku odhadnutelné s jistou pravděpodobností.

POJEM POJIŠTĚNÍ 2 Pojištění je finanční služba, kdy se za úplatu poskytuje pojistná ochrana pro případ, že dojde k pojistné události. Má složku Realokační – přesouvá zdroje tam, kde v důsledku výskytu nahodilé události chybí Důchodotvornou – prostřednictvím pojistných plnění důchodově stabilizuje Právní – kdy pojistitel na sebe přebírá závazek, že pojištěnému poskytne plnění

Vývoj pojištění Proti nahodilé události způsobující škodu byla hledána obrana odjakživa Smrt živitele rodiny (ve všech komunitách) neznamenala nikdy automaticky smrt celé rodiny hladem → náklady na obživu se rozložily na celou rodinu (obec). Tzv. NEPOJISTNÁ FORMA OCHRANY O POJISTNÉ FORMĚ OCHRANY má smysl hovořit až na určitém stupni rozvoje společnosti – kdy se k ní používaly peníze. Nevyvinuté rysy – spíše podpůrná a charitativní činnost, než klasický byznys Dvě formy – tzv. vzájemnostní pojištění jak v souvislosti s nákladem na pohřeb, tak pro krytí ztrát při dopravě zboží (karavany Blízký a Střední Východ, lodní doprava Středomoří - Fénicie, Egypt, Řecko)

Rysy původního pojištění Pro uzavřenou skupinu osob (živnostníci, obchodníci, dopravci) Nevztahovalo se na převažující část populace (na zemědělce) Vzájemnostní charakter Komerční rysy jen v zárodečné formě (u námořní půjčky) Atribut a průvodní jev rozvoje tržních vztahů – dělba rizika jako podmínka hladkého byznysu Nejsou doloženy údaje z Číny či Středního Východu, ač je pravděpodobné, že p. i tam existovalo

Zdokonalení v novověku (zhruba do konce 18. století) Upřesnění všeobecně formulované pomoci k přesnější specifikaci pojistné události Přesun časového prvku z ex post (výběr „pojistného“ až po události) na ex ante, tj. pravidelnou platbu příspěvků (pojistného) aniž nutně došlo k pojistné události

Moderní pojištění Derivát a předpoklad rozvoje trhu Koncentrováno především tam, kde se tržní vztahy rozvíjely přednostně (přímořské státy) Čelení typickým rizikům – požáru, smrti, námořní katastrofa (ztroskotání, pirátství) Rozvoj podpůrných oblastí (matematiky, demografie) Zajištění