Radek Maca NIDV, 1.4.2015 maca@nidv.cz Metodik ICT a jeho tým Radek Maca NIDV, 1.4.2015 maca@nidv.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vize, Strategie, Cíle.
Efektivnost řídící práce
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Digitální učební materiál
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Hodnotová analýza Hodnotová analýza je účelně sestavený soubor metod, jehož smyslem je hledání a navrhování zlepšeného nebo až zásadně nového řešení analyzovaného.
Ulrike Rosner „Týmová práce“ 1 Týmová práce v Městské knihovně Chemnitz Vývoj, úkoly a organizace.
Zpracovala: Simona Hyková
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE ICT VE ŠKOLE listopad 2006 (c) Radek Maca.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Skupinové řešení problémů. Týmová prezentace. Pavla Kotyzová
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Svobodný přístup k informacím A.Byrne Právo jedince být respektován a vybrat si svůj život Povinnost respektovat Koncept euroamerické kultury…
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 Týmová práce TYMP 1/ C2 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Základní informace k ŠAP a PA
Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová
Strategie regionu, obce
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
JAK (SLEDOVAT), HODNOTIT A (PODPOROVAT) UČITELE
Model intenzivní podpory
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Radek Maca NIDV, 1.4.2015 maca@nidv.cz Metodik ICT a jeho tým Radek Maca NIDV, 1.4.2015 maca@nidv.cz

(Anti)motto: BYLA JEDNOU JEDNA ORGANIZACE Byla jednou jedna organizace a v ní čtyři zaměstnanci, kteří se jmenovali Každý, Někdo, Kdokoliv a Nikdo. Jednoho dne bylo třeba splnit důležitý úkol… Každý si byl jist, že to Někdo udělá. Mohl to udělat Kdokoliv, ale Nikdo to neudělal. Někdo se rozzlobil, protože to přece byla práce pro Každého. Každý si myslel, že by to mohl udělat Kdokoliv, ale Nikdo si neuvědomil, že to Každý neudělá. Nakonec Každý obviňoval Někoho, že Nikdo neudělal to, co mohl udělat Kdokoliv. Kdo z vás by v takové organizaci chtěl pracovat? Kdo z vás v takové organizaci pracuje? Kdo (co) nám pomůže, abychom v takové organizaci nepracovali? Náš cíl: Od letargie k aktivní a efektivní spolupráci na společné cestě za užitečným životem ve škole.

Co je to tým? (z angl. „team“, původní význam „spřežení“) je skupina lidí, která společně plní nějaký úkol nebo chce dosáhnout určitý cíl, což je možné jen při spolupráci všech členů. Tým. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-02-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%BDm skupina je sdružení lidí s podobnými zájmy … Tým není skupina … Tým z ní udělá společný cíl

Pojetí týmu, aneb proč je důležitá diverzita Klíčová slova k pochopení pojetí týmu jsou: jednota poslání odhodlání ochota spolupracovat komunikace Každý má jiné schopni, znalosti Podle toho dostanou roli Podle role plní jiné úkoly, které se ale DOPLŇUJÍ VŠECHNY SPOJUJE SPOLEČNÝ CÍL

5 kroků ke špičkovému týmu Zpětná vazba (pro koho?)  od všech stakeholders Lidé (s kým?)  Matice oblastí a rolí Proces (jak?)  Systémová integrace Věc (co?)  5 oblastí rozvoje ICT Vliv (kdo?)  Metodik ICT

Stanovení vize a cílů … M ICT Dle standardů MŠMT pro DVPP v oblasti koordinace ICT: Plánování a koordinace dalšího rozvoje služeb ICT ve škole Strategie rozvoje ICT služeb Realizační ICT plán Operativní plánování a koordinace realizace dílčích cílů Metodická podpora při realizaci plánu rozvoje služeb ICT metodicky pomáhat kolegům v integraci ICT do výuky většiny předmětů, metodická pomoc kolegům při vyhledávání, nasazení i používání ICT sdílení nových metod práce s využitím ICT, vyhledávání a pořizování vhodných nových pomůcek, nástrojů či služeb ICT NENÍ MYSLITELNÉ, ABY VŠECHNY OBLASTI ROZVOJE ICT VE ŠKOLE ŘEŠIL SÁM  POTŘEBUJE TÝM Metodik ICT by měl hrát roli manažera systémové integrace, nikoliv jejího realizátora... 6

CO? aneb 28 dílčích oblastí rozvoje služeb ICT II. CO? aneb 28 dílčích oblastí rozvoje služeb ICT Ideálně je třeba rozvílet všechny větve v souvislostech… UV 1276/2008 „Koncepce rozvoje ICT ve vzdělávání 2009-2013“ Akční plán profil Škola21 – více viz http://www.skola21.cz/

Jak? Systémovou integrací ICT III. Jak? Systémovou integrací ICT v těsné návaznosti na věcné cíle školy Začínejte bez počítače Systémová integrace důsledně vychází z cílů školy. Cílem systémové integrace je vytvoření a údržba „informačního“ systému školy, která optimálně využívá HW, SW vybavení a znalostního potenciálu lidí k maximální podpoře vzdělávacích cílů školy. „Informační systém“ podporuje všechny významné procesy ve škole , resp. všechna pracoviště školy. Systémovou integraci nelze provést ze dne na den, realizuje se v několika časových etapách a věcných úrovních.

S kým? Týmové role dle Belbina IV. a S kým? Týmové role dle Belbina Vyberte do týmu lidi podle jejich přirozených rolí Více teorie na www.belbin.cz

Fáze řešení úkolů a devět týmových rolí IV. b 5. Meredith Belbin: Dokončovatel Hledač zdrojů Koordinátor Navigátor Poradce – hodnotitel Realizátor Tvůrce Týmový pracovník ----------------------------- 9. Specialista 7. 4. 2. 3. 9. 8. 1. V každé etapě hraje prim jiná role 6.

Matice oblastí a rolí IV. c Každý tým řeší úlohy s daným cílem. Pro různé oblasti rozvoje služeb ICT můžete mít jiný tým (web, infrastruktura, profesní rozvoj, …). Jedna osoba může zastávat více rolí a být i ve více týmech.

Pro koho? Problémy jsou vítány V.a Pro koho? Problémy jsou vítány Existují v systému problémy? ANO NE Jsou tyto problémy kvalitně řešeny? ANO NE STAGNACE REVOLUCE EVOLUCE Systém postrádá vnitřní dynamiku a směřuje k zániku Systém je nestabilní a směřuje k zásadní změně Systém je stabilní a dynamický, postupně se mění

Pro koho? Konflikty jsou řešitelné V.b Pro koho? Konflikty jsou řešitelné

Pro koho? Konflikty jsou řešitelné V.c Pro koho? Konflikty jsou řešitelné

Zásady úspěšné týmové práce Udržování společného směřování a tahu na „branku“ vyžaduje se stálé vyjadřování názorů, hodnocení a návrhů řešení, mlčení se chápe jako nesouhlas všichni členové týmu by měli být informováni shodně neustále je třeba sledovat, zda se tým neodchyluje od plnění společných úkolů a cílů Je třeba stále oceňovat a pozitivně hodnotit všechny kroky vpřed konflikty se nezakrývají, nýbrž odkrývají, a diskutuje se o jejich příčinách Je třeba se domluvit, že tým nebude schvalovat něco, s čím někteří členové týmu nesouhlasí Je třeba za každých okolností říkat pravdu

Závěr Správně sestavený tým vždy dosahuje lepších výsledků než náhodná skupina nebo jednotlivci Tým musí mít jasně stanovený cíl. Členové týmu se vzájemně doplňují svými znalostmi a současně korigují svými zkušenostmi Jednota názorů v týmu je jednou z jeho výhod Do jakého bodu ses dneska posunul?

Citované a doporučené zdroje PLAMÍNEK, Jiří. Vedení lidí, týmů a firem: praktický atlas managementu. 4., zcela přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 157 s. Management (Grada). ISBN 978-80-247-3664-8. OSTRUSZKA, Jaroslav. FB: Zlatý podnikatel: Fotky. [online]. [cit. 2014-04-17]. Dostupné z: https://www.facebook.com/zlatypodnikatel/photos_stream

Úplný závěr Dan Ariely: Jak mít radost z práce http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/jak-mit-radost-z-prace