Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Advertisements

DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Příprava plánu měření pro lopatku plynové turbíny
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Geo-informační systémy
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
ZÁKLADY PRÁCE S DATY 2.. ELEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM !!! Objekty na povrchu ovlivňují své okolí!!! DPZ zaznamenává elektromagnetické záření Přirozeně emitované.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Využití DPZ pro predikci výnosů obilovin
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
Dolce: Databáze lokálních konformací DNA
Analýza snímků VŠB – Technická univerzita Ostrava Katedra informatiky Doc. Ing. Lačezar Ličev, CSc.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Trh bez konkurence neexistuje Energetická bezpečnost - pohled lídra na trhu s hnědým uhlím.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Using of TM data and VHR data for reclaimed areas monitoring using vegetation indices Lena Halounová Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební ČVUT.
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
SPEKTRÁLNÍ INDEXY ve fyzickogeografickém a geologickém výzkumu
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
Dálkový průzkum Země Remote Sensing. Gaspard Félix Tournachon „Nadar“
Navigace a mapování pomocí GPS
ČVUT – fakulta stavební Geografické informační systémy IDRISI Software pro GIS a analýzu obrazu Pelinková Martina
Vedoucí diplomové práce: Ing. Markéta Hanzlová
Digitální aerotriangulace v aplikaci pozemní fotogrammetrie
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geoinformatika úvod.
Digitální zpracování materiálů DPZ
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Teorie portfolia Markowitzův model.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
Předzpracování obrazových záznamů
Geografické informační systémy
Možnosti studia změn rostlinstva
Geografická kartografie
Dokumentace památkových objektů
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Modelování procesů úpravy a těžby surovin
Trh bez konkurence neexistuje
ZMĚNY VEGETAČNÍHO POKRYVU V CHKO LITOVELSKÉ POMORAVÍ
Transkript prezentace:

Objektově orientovaná analýza vývoje rekultivovaných ploch v Severočeské hnědouhelné pánvi Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební, ČVUT Praha junek@gama.fsv.cvut.cz

Těžba hnědého uhlí v ČR důležitá surovina energetického a chemického průmyslu těžba bude pokračovat i v dalších letech v drtivé většině případů se jedná o povrchovou těžbu velké následky na životní prostředí a krajinu => plochy dolů musí být rekultivovány

Rekultivační proces dlouhotrvající proces technická rekultivace (realizace během přípravných prací a důlní činnosti) biotechnická rekultivace (zemědělská, lesnická, vodní a ostatní rekultivace) vlastní využití půdy

Důl Nochten (Niederlausitz) Rekultivovaná plocha v Dolnolužickém revíru

Cíl a postup projektu informace o rekultivovaných plochách jsou nedostatečné (především ze 60., 70. a 80. let) cílem projektu je vyhodnotit vývoj rekultivovaných ploch Příprava dat v prostředí GIS (známé prostorové informace o rekultivačních plochách z projektů a databáze se všemi známými informacemi) 2. Analýza rekultivačních ploch z projektů (pomocí vegetačních indexů) 3. Temporální analýza rekultivovaných oblastí (časová barevná syntéza, objektově orientovaná klasifikace) Satelitní snímky LANDSAT TM z let 1988, -92, -98, IKONOS 2003 (*)

1. Zpracování dat v prostředí GIS zpracování dat z textových souborů do databáze počátek a konec rekultivace druh rekultivace hlavní druh rostlin projekty rekultivovaných ploch vše je momentálně zpracováno v GIS (prostorová informace + atributy) – 160 ploch

2. Analýza rekultivačních ploch z projektů Cílem tohoto kroku je získat informaci o vývoji vegetace na rekultivovaných plochách Předzpracování dat (radiometrická a atmosférická korekce) = KLÍČOVÉ PRO KVALITNÍ VÝSLEDEK Export prostorové informace do programu na zpracování obrazových dat Výpočet vegetačních indexů pro jednotlivé plochy Import hodnot VI jako atributů ploch do GIS Tvorba tématických map

( ) Vegetační index NIR – R B4 – B3 NDVI = NIR + R B4 + B3 NDVI obraz ( ) NIR – R B4 – B3 NDVI = NIR + R B4 + B3 NDVI obraz černé pixely = nízké hodnoty bílé pixely = vysoké hodnoty pro každou plochu vypočten průměr, směrodatná odchylka, minimální a maximální hodnota pixelu

Export do GIS a tvorba tématických map výstup v podobě tématických map vývoj vegetace je v rámci ploch z projektů rekultivací značně nehomogenní => metoda mapování vývoje vegetace nezávislá na projektech

3. Temporální analýza rekultivovaných oblastí 1988 1992 1998 Výsypka Radovesice Výrazné změny během jednotlivých let Landsat TM (543 – RGB)

Časová barevná syntéza (NDVI) 92 (G) 98 (B)

Časová barevná syntéza (NDVI) časová barevná syntéza (kombinace černobílých obrazů z různých let do jednoho barevného obrazu) 88 92 98

Objektově orientovaná analýza (eCognition) na rozdíl od tradičních metod zpracování obrazu, základním zpracovávaným objektem nejsou jednotlivé obrazové body (pixely), ale obrazové objekty nebo segmenty měřítko segmentace určuje míru generalizace objektů jednotlivé obrazové objekty mohou být klasifikovány nejen podle spektrálních charakteristik objektů, ale i na základě dalších vlastností (textura, tvar, vztahy objektů) celý proces je iterativní hlavní motivací pro vznik software pro práci s objekty jsou data s velmi vysokým rozlišením (VHR data) – IKONOS, QuickBird, Orbview

Objektově orientovaná analýza (eCognition)

Objektově orientovaná analýza klasifikace multitemporálních dat NDVI obrazy obsahují informaci pro každý pixel – raster plochy jsou v časové syntéze poměrně homogenní příležitost pro automatickou objektově orientovanou klasifikaci dat Segmentace – jak velké plochy mají být zpracovány = v závislosti na měřítkovém parametru, možnost práce s různými měřítkovými parametry současně Klasifikace – neznámé plochy jsou klasifikovány s pomocí známých ploch = práce s různými klasifikátory a třídní hierarchií

Výsledek segmentace

Výsledek klasifikace klasifikovaná data na základě hodnot NDVI v letech 1988 – 1998 možnost přímého exportu těchto dat ve formátu SHP do GIS výsledné plochy reprezentují skutečný vývoj vegetace na studovaném území

Závěr velmi důležité je předzpracování dat – absolutní nebo relativní radiometrická a atmosférická korekce GIS analýza je velmi rychlou metodou, jak získat, prezentovat a dále zpracovávat informaci o vegetaci na rekultivovaných plochách je možné sledovat vývoj celých ploch dle projektů rekultivací velké množství ploch není homogenních (velká směrodatná odchylka VI) potřeba metody mapování změn nezávislé na plochách z projektů časová barevná syntéza z obrazů vegetačních indexů se jeví jako velmi rychlou metodou, jak získat požadovaný výsledek

Závěr pomocí objektově orientované analýzy multitemporálních dat (NDVI) je možné získat výstup, který je připraven k použití v GIS pro další zpracování v případě použití dat s vyšším prostorovým rozlišením je použití objektově orientované metody klasifikace předpokladem pro úspěšné zpracování dat Landsat TM / IKONOS (432 – RGB)

Poděkování tento projekt je podporován granty: IGS ČVUT 84037-11153 GAČR 205/03/0218

Děkuji za pozornost