WWW.ZLINSKEDUMY.CZ Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
Digitální reprezentace
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Sloupcová sazba a oddíly
Počítačové sítě – teorie
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Teorie informace Název školy
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Diskový manažer Total Commander
Topologie počítačových sítí
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
Základní jednotky, záznam a kódování informací
Ukládání čísel v počítači 1
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Databáze v tabulkovém kalkulátoru
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Informační a komunikační technologie
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Vlastnosti stránky a tisk
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Užití vektorového součinu
Barevné modely Název školy
Referát č.8 Daniela Venusová.
Elektronická pošta Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Adobe Flash CS5.5 – seznámení s programem Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Úvod do počítačových sítí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Multimédia.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BMP – bitová mapa bez komprese Dnes se už nepoužívá TIFF – bezztrátový formát Používá se, když je potřeba uložit celý obrázek v maximální velikosti (publikace)
Kontingenční tabulky a grafy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Test číselné soustavy Název školy
Multimédia Žlutířová Eva.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Inf Formáty grafických souborů
Transkript prezentace:

Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMDatové formáty – digitalizace Označení DUMVY-32-INOVACE-17_1_03 AutorRNDr. Jana Úlehlová Datum Vzdělávací oblastInformatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací oborInformatika Tematický okruhDigitální technologie - digitalizace a reprezentace dat Ročník1.–4. ročník gymnázia

DIGITALIZACE Datové formáty

Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát BMP  formát WAV  formát AVI soubory příliš velké práce s nimi pomalá

Komprimované formáty algoritmy umožňující zmenšit objem dat na disku rozlišujeme:  bezeztrátová komprimace po dekomprimaci obdržíme naprosto totožná data  ztrátová komprimace v zájmu lepší komprese se část původní informace vypustí

Bezeztrátová komprimace používá se všude tam, kde je důležité, aby originální data a data po dekompresi komprimovaného souboru byla totožná formát ZIP a RAR  vhodný především pro texty formát GIF a TIFF  vhodný pro obrázky, skenování

Ztrátová komprimace používá speciální algoritmy pro zmenšení objemu dat na zlomek původní velikosti některé méně důležité informace se ztrácejí a z vytvořených dat již nejdou zrekonstruovat není vhodná pro texty, používá se nejčastěji pro ukládání obrazu a zvuku využívá nedokonalosti lidských smyslů např. u obrázků a hudby lze z původních dat vypustit informace, které lidské oko či ucho nedokáže vůbec zachytit

Formáty využívající ztrátovou kompresi formát JPEG  pro fotografie formát MP3 a WMA  pro zvuková data formát MPEG, WMV a DivX  pro video

A teď malé opakování Každá další otázka má právě jednu správnou odpověď. Vyznač ji myší!

Otázka 1 Který formát používá bezeztrátový kompresní algoritmus? BMP ZIP AVI

Otázka 2 Který formát používá bezeztrátový kompresní algoritmus? GIF JPEG BMP

Otázka 3 Který formát používá ztrátový kompresní algoritmus? GIF JPEG BMP

Otázka 4 Který formát nepoužívá ztrátový kompresní algoritmus? MPEG DivX ZIP

Otázka 5 Který formát nepoužívá žádnou kompresi? WAV MP3 WMA

SPRÁVNĚ

 CHYBA!

Zdroje Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., s. ISBN Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Praktická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., s. ISBN Wikipedie. Bezeztrátová komprese [online]. [ ]. Dostupné na Wikipedie. Ztrátová komprese [online]. [ ]. Dostupné na