Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Musilová Tereza VIII.A /2009
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Estonsko Estonská republika.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BULHARSKO.
TURECKO.
 Leží v jižní Evropě  u Egejského moře  Měna: Euro  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hymna: Hymnus ke svobodě  Státní zařízení:
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
SRBSKO.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Oblast: Západní Evropa Andorra
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko.
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
MAKEDONIE.
Geografické údaje Řecka
Viet Nam.
RUMUNSKO.
Řecko Helénská republika.
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Írák.
DÁNSKO.
Německo.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bulharsko България / Bălgarija
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Řecko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Finsko.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Hospodářství a obyvatelstvo Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Libanon
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Řecko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt čCZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_343.
Transkript prezentace:

Řecko (Řecky Ελλάδα nebo Ελλάς) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Mapa Řecka: Obr.1: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greece_prefectures_map_dark.PNG > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Základní údaje: Oficiální název: Hlavní město: Rozloha: Počet obyvatel: Hustota zalidnění: Jazyk: Státní zřízení: Prezident: Časové pásmo: Měna: Helénská republika Athény 131 940 km² 11 018 000 (rok 2004) 81 obyvatel na km² řečtina republika Károlos Papoúlias GTM + 2 hodiny euro = 100 centů (asi 27 Kč) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obr.2: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papoulias.JPG > Prezident Řecka: Obr.2: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Papoulias.JPG > Obr.3: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolos_Papoulias_.jpg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Státní vlajka: (poměr stran je 2 : 3) Obr.4: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Greece.svg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Státní vlajka: Řecká vlajka má devět vodorovných pruhů: pět modrých a mezi nimi čtyři bílé. V modrém čtverci v levém horním rohu je bílý středový kříž. V této podobě byla vlajka oficiálně přijata v březnu roku 1822. Modrá barva je symbolem moře a bezoblačné jižní oblohy. Bílá připomíná čistotu záměrů Řeků v boji za svobodu a nezávislost. Kříž ve čtverci je odkazem na víru a řeckou zbožnost. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Státní znak: Obr.5: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Greece.svg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Státní znak: Současný státní znak Řecka se používá od 7. července 1975. Je jím modrý štít, do něhož je položen bílý (stříbrný) heroldský kříž. Kolem štítu je zelený vavřínový věnec s plody. Modrá barva symbolizuje moře, kříž křesťanskou víru a vavřínový věnec starověké Řecko. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Řečtina: Řečtina je indoevropský jazyk používaný především v Řecku a na Kypru, dále také v Turecku (jako autochtonní jazyk) a v některých emigračních zemích, jako Austrálie, Spojené státy, Kanada aj. Současná řečtina je přímou pokračovatelkou starořečtiny; tvoří samostatnou vývojovou větev indoevropské jazykové rodiny. Počet mluvčích: 12 259 000 Písmo: alfabeta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Geografie: Řecko má více než 15 000 km pobřeží a pozemní hranice dlouhé 1 160 km. Má okolo 3 000 ostrovů. Asi 80 % země je tvořeno horami nebo kopci, což Řecko činí jednou z nejhornatějších zemí Evropy. Horská pásma na území Řecka se souhrnně označují Helenidy. Západní Řecko zahrnuje jezera a mokřady. Hora Olymp je nejvyšším bodem Řecka ve výšce 2 919 m n. m. Stejně tak je severní Řecko tvořeno dalším pohořím – Rodopy, nacházejícím se ve východní Makedonii a Thrákii. Toto území je pokryto rozsáhlými a hustými lesy, například známá Dadia. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hora Olymp: Obr.6: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greece_Mount_Olympus_(3).jpg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podnebí: Řecké klima je rozdělené na tři dobře definovatelné typy: přímořské, horské a mírné. První zahrnuje mírné vlhké zimy a horká suchá léta. Zimní teploty vzácně dosahují extrémů, přestože příležitostně může sněžit i v Athénách, na Kykladech nebo na Krétě. Horské klima se nachází hlavně v západním Řecku. Mírné pásmo se vyznačuje s chladnými a sychravými zimami a horkými suchými léty. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Fauna a flóra: Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatou vegetací, která se rozpíná od horských jehličnanů až k přímořskému typu vegetace. Řecké lesy jsou domovem pro poslední hnědé medvědy a rysy v západní Evropě, stejně jako dalším druhům, jakými jsou mimo jiné vlci, srnci, divoké kozy, lišky a divoká prasata. V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci, delfíni i velké chobotnice včetně krakatice. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Krakatice obrovská: Obr.7: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giant_Squid_NASA.jpg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Historie: Dějiny Řecka jsou velmi dlouhé a obsáhlé. Tato prezentace se zabývá Řeckem v současnosti. Více o historii Řecka: ODKAZ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Náboženství: Většina Řeků (95 – 98 %) je alespoň formálním členem východní ortodoxní církve, ačkoliv zachovávání náboženských tradic v posledních letech klesá. Řečtí muslimové tvoří okolo 1,3 % populace a žijí převážně v Thrákii. Rovněž zde žijí příslušníci římskokatolické církve, protestanté a Židé. Určité skupiny v Řecku se také snažily oživit helénismus, staré řecké pohanské náboženství. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Ekonomika: Řecké euro Obr.8: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1_euro_Greece.jpg > Řecko je tržně orientovaná ekonomika se silným veřejným sektorem. Cestovní ruch je velmi důležitý, poskytuje vysokou část HDP a příjmy ze směnárenství. Řecko také platí za světového hráče v oblasti lodní přepravy. Za několik posledních let se ekonomika stabilně zlepšovala tím, jak vláda zpřísňovala rozpočtovou politiku v přípravě na vstup Řecka do Evropské unie (1. 1. 2001). Průměrný příjem na hlavu byl v roce 2004 odhadován na 22 000 USD (550 000 Kč, měsíčně 46 000 Kč). Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zemědělství: Sklizeň: pšenice, oves, ječmen, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, olivy, slunečnice, vinná réva, podzemnice, zelenina, ovoce, tabák, bavlna Chov dobytka: skot, ovce, kozy, prasata, drůbež, koně, osli, muly Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Bavlník a mula: (kříženec samce osla se samicí koně) Obr.9: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg > Obr.10: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maultier_grau.jpg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Průmysl: Těžba: hnědé uhlí, ropa, mangan, chrom, olovo, zinek, nikl, bauxit, magnezit, azbest Vývoz: potraviny, ropné produkty Dovoz: potraviny, paliva, chemikálie Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Ostrovy: Přibližně jedna čtvrtina rozlohy dnešního Řecka připadá na řecké ostrovy, kterých je přes 3 000, 167 z nich je stále obydleno. K největším patří Kréta (8 260 km²), Euboia, Lesbos a Rhodos. Některá souostroví tvoří vládní regiony nebo vlastní prefektury. Řecké ostrovy dělíme na: Iónské ostrovy, Egejské ostrovy, Sporady, Kyklady, Dodekany, Sáronské ostrovy a Krétu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kréta: Kréta je největší řecký ostrov ve Středozemním moři s rozlohou 8 261 km². Hlavním městem je Iraklion (česky též Heraklion). Ze severu ho omývá Krétské moře a z jihu Libyjské moře. Kréta je hornatý ostrov, nejvyšší hora Psiloritis má 2 456 m n. m. Severní pobřeží je pozvolné, na jihu však je strmé a jsou zde útesy. Na Krétě je poměrně sucho, za rok tu spadne jenom 500 mm srážek. Teploty i v zimě na pobřeží zřídkakdy klesají pod 10 stupňů, zatímco na horách může ležet sníh ještě v květnu. Zemědělství je zde zastoupeno hlavně pěstováním oliv, ale také vinné révy a dalšího ovoce a zeleniny. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obr.11: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR_Kreta.PNG > Kréta: Obr.11: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR_Kreta.PNG > Obr.12: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crete_relief_map-uk.svg > Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Náměty na referáty: Název ,,Řecko‘‘ (etymologie – vznik) Řečtina (mluvená, psaná, vznik, používání) Podrobná historie Řecka (od vzniku až do dnešní doby) Fauna, flóra, geografie, podnebí (příroda) Více o Krétě (nebo jiných ostrovech) Politika v Řecku (rozdělní území apod.) Prezident Řecka (+ hlavy státu v minulosti) Členství Řecka v Evropské unii (+ vztahy s jinými zeměmi) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Test: Test pro zopakování znalostí o Řecku naleznete v příloze (textový dokument), řešení v této prezentaci. Počet bodů: Známka: Hodnocení: 30 – 25 1 Výborné znalosti 24 – 20 2 Dobré znalosti 19 – 15 3 Průměrné znalosti 14 – 10 4 Špatné znalosti 9 – 0 5 Žádné znalosti Pozn.: Hodnocení je pouze orientační, může být pozměněno např. podle věku žáků… Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Příloha: K této prezentaci je přiložen textový dokument, v němž naleznete několik zajímavostí o Řecku, pracovní list a test pro zopakování znalostí načerpaných z této prezentace… Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje informací: Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Řecko http://cs.wikipedia.org/wiki/Řecká_vlajka http://cs.wikipedia.org/wiki/Státní_znak_Řecka http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98e%C4%8Dtina Zeměpis: http://www.zemepis.com/Recko.php Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zdroje fotografií (obrázků): Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.