Informační standardy ve zdravotnictví – HL7 V3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Stručný úvod do UML.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Digitální obrazová informace a systémy PACS
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Finanční možností svépomocných skupin
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Standardy zdravotnické informatiky EU a jejich přejímání v ČR Ing. Petr Hanzlíček.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Databázové modelování
Pohled samosprávy na eHealth
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Datové Centrum IKEM, ÚIK David Hačkajlo, Jana Hyánková, Daniela Němcová Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2004, Praha.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Co vše popisuje HL7 V3? -Všechno. -datový model (RIM - třídy, pravidla odvození) -vocabulary (seznam přípustných hodnot) -pravidla.
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Neprodáváte ? Na trhu jsou levnější programy pro zdravotnictví Na trhu jsou programy, které toho umí víc Nemám čas učit se nové věci Myslíme si, že …
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
3. Ochrana dynamických dat
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Služby pro elektronizaci CGM
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
Standardizace odborné zdravotní péče
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Transkript prezentace:

Informační standardy ve zdravotnictví – HL7 V3 Ondřej Vacek, Euromise s.r.o. ČVUT FEL, Lékařská informatika 9.5. 2006

Proč potřebujeme standardy? potřeba výměny strojově (ideálně i člověkem) čitelné strukturované informace - zdravotnického záznamu na místní (i v rámci jedné nemocnice, oddělení) národní evropské i světové úrovni komunikace různých komponent systémů zdravotnické péče (administrativní, finanční, laboratorní, centrální registr pacientů, PACS…)

Problém standardů zachovat „kontext“ informace (extrém: donutit stroj porozumět papírové dokumentaci) X zachovat obecnost (extrém: vybírat ze seznamu veškerých možných eventualit podoby zprávy, všechny kombinace)

Normy ve světě USA: ANSI (HL7) Evropa: CEN (ENV 13606 atd.) Austrálie: openEHR ČR: DASTA

Situace v ČR - NISy Počet instalací NIS výrobce 732 CLINICOM SMS, spol. s r.o. 81 WinMedicalc 2000 MEDICALC software s r.o. 40 MEDEA STAPRO s.r.o. 39 AKORD PRO AKORD software s r.o. 27 AMIS*H ICZ a.s. GreyFox MEDICON a.s. 19 NIS HiComp HiComp Systems CZ s r.o. 14 ISpP HIPPO HIPPO spol. s r.o. 10 UNIS STEINER Zdroj: ing. Petr Hanzlíček (MZČR), 2004

Situace v ČR - normy zajišťované ČNI datový standard MZ - DASTA existence doporučující prenormy ENV 13606 (1999!) struktura, bezpečnost, „minimum compliance level“ praxe: papírová dokumentace, v lepším případě plaintext Současné NISy jsou silně heterogenní a nepřipravené pro standardizovanou komunikaci na vyšší, než národní úrovni.

Co je HL7? (1/2) http://www.hl7.org Health Level 7 – sedmá (aplikační vrstva) OSI modelu jedna z ANSI Standards Developing Organization (SDO) vznik koncem 80. let, sestává z několika desítek Special Interest Groups (SIG) a Technical commitees (TC)

Co je HL7? (2/2) http://www.hl7.org vnitřní aktualizace standardu probíhá na úrovni komisí a následně volbou všech členů 1-2x ročně (ballots) financováno vládou USA – veřejné výstupy členem HL7 se může stát kdokoliv (HL7 ČR)

HL7 V2 vs. V3 V praxi HL7 V2, ovšem „budoucnost patří V3“ HL7 V2: „serializovaná zpráva“ užití (ne-)párových tagů oddělujících binární a textová data neobjektová, nestrukturovaná podobnost s DASTA končí vývoj, veškeré tvůrčí úsilí upnuté na V3

Standard se přizpůsobuje NISu a ne naopak. Co vše popisuje HL7 V3? Všechno. datový model (RIM - třídy, pravidla odvození) vocabulary (seznam přípustných hodnot) pravidla sestavování zpráv průběh komunikace (scénáře) syntaxe (XML) Standard se přizpůsobuje NISu a ne naopak.

Datový model HL7 - RIM Referenční Informační Model Co vše popisuje HL7 V3? (1/3) Datový model HL7 - RIM Referenční Informační Model základní datový model, ze kterého je vše ostatní v HL7 odvozené říká „co s čím může souviset“ 6 základních tříd: Entita, Role, RoleLink, Participace, Act, ActRelationship „všechno je v RIMu“ – modelování podle skutečných událostí

Vocabulary slouží ke specializaci základních tříd Co vše popisuje HL7 V3? (2/3) Vocabulary slouží ke specializaci základních tříd stromová struktura možných hodnot některé atributy nejsou libovolné (string, int), ale nabývají hodnoty ze stromové struktury Vocabulary

Pravidla „refinement“ (od RIMu v UML k zapsání zprávy v XML) Co vše popisuje HL7 V3? (3/3) Pravidla „refinement“ (od RIMu v UML k zapsání zprávy v XML) Pomocí omezování vazeb a atributů: RIM => D-MIM => R-MIM => HMD => XML zápis Domain-MIM: struktura odvozená z RIM, pokrývá určitou část „reálného světa“, např. Laboratoř, Administrativa, Kardio, Laboratorní přístroje Refined-MIM: specializace D-MIMu, „Kardio vyšetření v Motole“ Hierarchical Message Description: instance konkrétního vyšetření

Jak aplikovat HL7 v praxi? Popsat NIS v termínech HL7, tj. vytvořit Lokální Informační Model z RIMu. Zjistit, co potřebuje NIS přijímat a odesílat. Vytvořit „šablony“ v LIMu obsahující potřebnou přijímanou a odesílanou informaci. Šablony bez ztráty informace převést na normalizovaný tvar HL7 V3 (udělat průnik mezi LIM a normalizovanými modely)

Modelování pomocí RIMu (1/2) Událost: Pan Novák přišel do IKEMu na pravidelné oční vyšetření k MUDr. Sosnovi. HL7 V3 RIM: Entita „Jan Novák“ hraje Roli „pacient“. Touto Rolí participuje na Actu „Oční vyšetření“, společně s Rolí „lékař“ Entity „MUDr. Sosna“. Entita „IKEM“ v Roli „Poskytovatel zdravotní péče“ participuje na Actu „Poskytování zdravotní péče“…atd.

Modelování pomocí RIMu (2/2) Událost: Záznam o operaci. HL7 V3 RIM: Entita „Jan Novák“ => Role „pacient“ Entita „MUDr. Martin Sosna“ => Role1 „lékař“, Role2 „operatér“ Entita „Andrea Bočková“ => Role „zdravotní sestra“ RoleLink „asistuje operatérovi“ Participation „vykonává“, „podstupuje“ Act „Operace“, „Předoperační vyšetření“ ActRelationship „Souvisí s operací“

Jak bude probíhat komunikace NIS1 Internet NIS2 Legenda toku dat: LIM XML HL7 XML šifrovaná data HL7 server CA & update server HL7 server HL7 update server HL7 modul HL7 modul CA a server pro symetrické klíče NIS1 server NIS2 server Komunikační modul Komunikační modul Crypt modul Crypt modul Aplikační server Aplikační server stanice stanice stanice stanice stanice stanice NIS1 NIS2 HL7 provider

X Výhody x nevýhody HL7 V3 Obecnost (všechno je v RIMu) Robustnost Silné zázemí (us.gov, Mayo clinic) X Složitost, náročná implementace

Děkuji za pozornost Otázky?

Reference http://www.hl7.cz http://www.hl7.org/ http://www.cenct251.org