8. Rodina jako základní sociální instituce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Životní šance, rodina a sociální politika
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Rozdíly mezi osobnostmi
D ĚJINY RODINY. P OČÁTKY LIDSKÉ RODINY ( PŮL MILIONU LET ) Silná sexuální vazba heterosexuálních párů, doprovázená spoluprací na výchově dětí. Dlouhé.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Spotřebitelské chování SPOCH/ S2 Trendy. Nové segmenty. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Rodina Božena Genrtová.
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Model transkulturní péče
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Sociologie rodiny 1 1. Program, požadavky 2. Rodina a její zakládání,
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI Část 2. Mgr. Irena Kudláčková.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Rodina jako sociální instituce
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Aktuální otázky rodinné politiky
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Základy demografie Přednáška 1.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Úvod do problematiky sociální politiky
Škola základ občanského života
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

8. Rodina jako základní sociální instituce

SEX Sex je silný pud, který je ale potlačitelný. Jeho energie může být použita k motivaci pro společensky prospěšnou činnost (manželství, reprodukce, výchova dětí, ekonomické funkce,...) Sex je vhodným nástrojem pro sociální regulaci

Rodina Určitá skupina lidí Navozuje a vytváří příbuzenské vztahy Mezilidské vztahy na základě solidarity Místo, kde probíhá biologická reprodukce lidstva Místo, kde probíhá reprodukce sociálního, kulturního a ekonomického kapitálu Místo, kde je reprodukována sociální nerovnost

Exogamie/endogamie Exogamie: příkaz ženit s ženami mimo komunitu Endogamie: příkaz ženit se s ženami uvnitř komunity Antropologie: tradiční pospolitosti byly buď exogamní nebo endogamní, zdá se ale, že ty exogamní postupně vytlačily endogamní Exogamie: může řešit potencionální konflikty ve skupině (nedostatek žen apod.) ustavuje směnu mezi klany (nejhodnotnější dar – žena)

Teorie rodiny (19.stol.): Evolucionisté (Spencer, Morgan) Marxismus (Engels) Johann Jakob Bachofen: Teorie matriarchátu

Manželství, rodina Claude Lévi-Strauss: tři druhy sociální směny: 1) informací; 2) věcí; 3) žen Manželství = propojení příbuzenských sítí Zákaz incestu se jeví jako „přirozený“ – tj. existuje ve všech nám známých kulturách Formy manželství: 1) monogamie; 2) polygynie; 3) polyandrie Nukleární rodina vs. rozšířená (velká) rodina

Příbuzenství Biologická (genetická) skutečnost Kulturní pojem označující mezilidské sítě solidarity a kooperace Typy příbuzenského uspořádání: 1) patrilokalita 2) matrilokalita 3) bilokalita 4) neolokalita 5) duolokalita Levirát/sororát, věno/platba za nevěstu Ve všech zmíněných typech sociálních vztahů hraje důležitou roli rituál (!)

Gender Kulturně vytvořené rozdíly mezi muži a ženami Sociální role muže a ženy Gender je sociální konstrukt Kultura a společnost působí rozdílně na muže a ženy, což vede k sociálně konstruovaným rozdílům v jejich chování, očekávání či postojích Tyto rozdíly nejsou univerzální, v různých společnostech a v různých dobách se významně liší Sex (angl.) – biologické rozdíly mezi muži a ženami Gender – sex (angl.) = rod – pohlaví (čes.) Rovné příležitosti, genderová rovnost/nerovnost

Gender studies Do češtiny někdy překládáno jako: „studie rodu“ Výzkum veškerých aspektů genderu Spadá pod sociologie, někdy vystupuje jako samostatná disciplína Inspirováno i fakticky propojeno s feminismem Souvislost s aktivitami v rámci občanské společnosti (občanský, politický aktivismus)

Gender studies – témata výzkumu Výzkumný projekt rovných příležitostí v českých firmách Matkové (pečující otcové) a Pečující otcové a jejich rodiny Reprezentace sexuality: reprodukce genderových nerovností a jejich subverze Pornography: Sociological aspects of representations of sexuality and violence against women Spoutaná Rozkoš aneb reprodukce genderové struktury a heteronormativity v subkulturách žen ve vězení Pseudorodiny v ženské věznici Alternativní rodinné modely: rodiny gay otců a lesbických matek Analýza psychosociálních charakteristik české populace z aspektu gender

Gender - aktivismus G-bod: setkávání studujících genderových studií z ČR a SR Filmová NORA: každý měsíc v Artu genderové speciály - přednášky genderových či filmovědných expertek, doplněné patřicnými ukázkami Gender management: informační portál k problematice genderu v zaměstnání Rovnost v odměňování žen a mužů Kampaň: Ženská práva jsou lidská práva Podpora žen ve vstupu do politiky: možnosti uplatnění pozitivních nástrojů

Genderová studia a výzkum v ČR Katedra genderových studií FHS UK Praha http://www.fhs.cuni.cz/gender/ Centrum genderových studií FF UK Praha http://gender.ff.cuni.cz/ Genderová studia na PF JU České Budějovice http://www.eamos.cz/amos/kat_ger/modules/low/kurz_obsah.php?kod_kurzu=kat_ger_6109 Sociologický ústav Akademie věd ČR http://www.soc.cas.cz/ Národní kontaktní centrum Ženy a věda http://www.zenyaveda.cz/html/ Gender online - tým Gender v sociologii http://www.genderonline.cz/

Gender organizace Gender centrum Fakulty sociálních studií MU v Brně http://www.gendernora.cz/ Genderové informační centrum NORA Gender Studies, o.p.s. - informační portál http://www.feminismus.cz/

Rodina a reprodukční chování

Druhá demografická transmise Nizozemský demograf van de Kaa: Posun od sňatečnosti k nesezdanému soužití Posun od preventivní antikoncepce k seberealizačnímu plození Posun od stavu, kdy dítě bylo středobodem života rodičů, ke stavu, kdy středobodem života je pár a jeho dítě Posun od uniformních rodin k pluralistickým formám domácností.

François de Singly snížení počtu sňatků nárůst počtu rozvodů a rozchodů nárůst neúplných rodin s jedním rodičem snížení počtu porodů nárůst mimomanželských porodů nárůst námezdní práce žen, převážně matek a následně i párů, kde jsou oba manželé zaměstnáni

François de Singly Převládnutí hodnotového systému vyzdvihujícího autonomii jedince a snižování hodnoty materiálního a symbolického dědictví to se projevuje dvojí tendencí: odmítání instituce manželství kritika stávající dělby práce mezi pohlavími Více či méně explicitní požadavek osobní autonomie a snížení významu závislosti člověka na institucích a dalších osobách. Manželství pak není atraktivní v případě, kdy je chápáno jako možné uzavření se do předem určených rolí. Nesezdané soužití je naopak oceňováno, protože je chápáno jako méně rigidní forma soužití, lépe vyhovující individuálním požadavkům.

François de Singly Postmoderní typ rodiny, který spočívá v odklonu od hlavní zaměřenosti rodiny na vztah a v příklonu k názoru, že účel rodiny spočívá spíše v uspokojení jedince, které mu tyto vztahy mohou nabízet. „vztahy již samy o sobě nemají hodnotu. Ta vyplývá především z uspokojení, které mají poskytnout každému členu rodiny. „Šťastná rodina“ je dnes méně přitažlivým ideálem. Důležité je, aby byl člověk šťasten sám za sebe“

Rodinné a reprodukční chování v ČR Ivo Možný: naprosto trvalý závazek – vztah vždy otevřený nové volbě úplná vzájemná oddanost – vzájemný respekt a plná nezávislost sebeobětování pro vztah – seberealizace skrze vztah přísná libiduální zdrženlivost – spontánní libiduální seberealizace Rodinné a reprodukční chování v devadesátých letech v ČR se podstatně diverzifikuje