MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
Advertisements

Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Mezinárodní finanční instituce
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Světové trhy a mezinárodní obchod
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Administrativní technika. Struktura předmětu Přednášky: –Úvod, struktura předmětu –Procesy v organizaci, jejich charakteristika –Administrativní procesy,
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
APLIKOVANÁ STATISTIKA
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Globální retailing v Evropě
Katedra obchodu a financí přízemí PEF
Společná obchodní politika EU
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Prezentace projektu doktorského studia
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Personální managament
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
MEZINÁRODNÍ PRÁVO EKONOMICKÉ doc. JUDr. Ing. Bohumil Poláček, Ph.D., MBA, LLM.
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU – SEMINÁRNÍ PRÁCE Nesplněná docházka Ing. Patricia Jakešová
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Seminární práce – splněná docházka
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Zdravotnický management
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Právo mezinárodního obchodu
Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634
Zdravotnický management
Mezinárodní management
BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo Mgr. et Mgr. Michal Tuláček
Transkript prezentace:

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012

Personální zajištění výuky Přednášky: doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D; doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph.D (Škoda Auto VŠ); Ing. Sylva Talpová Žáková; Ing. Alena Šafrová Drášilová Cvičení: doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D; Ing. Alena Šafrová Drášilová

Základní požadavky Konzultace: doc. Ing. Petr Pirožek, Ph.D. nebo Ing. Alena Šafrová Drášilová Kancelář č. 630 email: pirozek@econ.muni.cz Aktivně prezentovaná semestrální práce dle přílohy Zkouška termíny ve zk. období Test formou 2 otázek. Zpracovaná témata seminární práce na cvičeních budou součásti testu.

Harmonogram 1. Přednáška 1.10. 2012 Úvod do MO, Administrativní náležitosti, Historie MO, Základní etapy vývoje mezinárodního obchodu v kontextu světové ekonomiky – Pirožek 2. Přednáška 15.10.2012. Závazkové vztahy v MO, vybrané smluvní vztahy, obsah kupní smlouvy Právo mezinárodního obchodu, Rozhodné právo závazkových vztahů, Osobní statut, Vznik a zánik závazků, Věcně-právní účinky sporů, Řešení sporů, Kupní smlouva – Talpová Žáková

Harmonogram 3. Přednáška 29.10.2012 Obchodní politika, Zahraničně – obchodní politika, Mezinárodní obchodní politika, Společná obchodní politika EU; Organizace působící v MO, WTO vývoj, dohody, spory, přijímání členů, hlavní proudy, kritika, rozvojová agenda z Doha; Další instituce, speciální agentury, Účast ČR v regionálním uskupení. – Šafrová -Drášilová 12.11. 2012 budou 2 cvičení skupiny 01 4. a 5. Přednáška 26.11.2012!! Obchodní metody, Realizace obchodních operací, platební podmínky a financování operací, tvorba ceny, cla a celní řízení – doc. Přikrylová (ŠAVŠ) bude 26.11 – 4 hodiny

Harmonogram 6. Přednáška 10.12.2012 ČR - vnější ekonomické vztahy, teritoriální a komoditní struktura MO; Shrnutí – Pirožek

LITERATURA Svatoš M. a kol.: Zahraniční obchod teorie a praxe, Grada Publishing, 2009 ISBN 978-80-247-2718-0 Kalínská E. a kol.: Mezinárodní obchod v 21. století, Grada Publishing, 2010 ISBN 978-80-247-3396-8 Kubišta V. a kol.: Mezinárodní ekonomické vztahy, Nakl. Aleš Čeněk Praha, 2009, ISBN 978-80-7380-191-5 Machková, H. – Černohlávková, E. – Sato A. a kol.: Mezinárodní obchodní operace 5. akt. Vydání, Grada Publishing 2010 ISBN 978-80-247-3237-4 Statistická ročenka WTO v el. formě Statistická ročenka ČR

Semestrální práce Vypracovat seminární práci – každý student bude vylosován na 1. téma - v rozsahu cca 10. stran s požadavkem na zapracování nejaktuálnější statistiky a komentáře. Téma bude aktivně prezentováno (ppt. prezentace) na cvičení (5 prezentaci / cvičení) v časovém intervalu cca 15.min. Využít materiálu WTO, dále statistická ročenka ČR a statistiky WTO (internet)

Semestrální práce - návrhy prací Role institucionálních faktorů v mezinárodním obchodu (GATT, WTO, MMF) Role WTO se zvláštním zřetelem kolem posledního jednacího kola (DOHA) Role Spojených států v mezinárodním obchodu po roce 2005 a v globální a finanční krizi Role Evropské unie v mezinárodním obchodu, hlavní partneři, zbožová struktura: Změny ve struktuře vnitroevropského obchodu po roce 2005 Role Evropské unie v mezinárodním obchodu, hlavní partneři, zbožová struktura: EU versus Rozvojové země v oblasti obchodu – dlouhodobé trendy a současný stav Role Evropské unie v mezinárodním obchodu, hlavní partneři, zbožová struktura: Reakce EU na současnou globální a finanční krizi Role G20 ve stabilizaci mezinárodních vztahů a mezinárodním obchodu

Semestrální práce - návrhy prací Role Japonska v mezinárodním obchodě po roce 2000 do současnosti, hlavní partneři; komoditní struktura Role Číny v současném mezinárodním obchodě (komoditní a teritoriální struktura) Postavení Číny v mezinárodně – měnových vztazích v kontextu aktuální mezinárodní finanční krize Role Indie v současném mezinárodním obchodě; dopady globální a finanční krize Komparace pozice Indie a Číny v mezinárodním obchodě a v mezinárodních ekonomických vztazích Role Ruska v současném mezinárodním obchodě; dopady globální a finanční krize Modernizační procesy a výzvy v ekonomice Ruska; problémy kolem struktury zahraničního obchodu Ruska v této souvislosti Role USA v kontextu dominantní světové ekonomiky: oslabení pozic?

Semestrální práce - návrhy prací Dopady globální, ekonomické a finanční krize na eurozónu a adaptace jejich členských států (Euro, dolar atd.) Fenomén ropy a zemního plynu v současném mezinárodním obchodě; perspektivy světových cen těchto komodit. Role energetických surovin v mezinárodním obchodě včetně obnovitelných zdrojů Regionální pohled na světový obchod se zpracovatelskými výrobky Světové exporty v roce 2010 podle regionů se zvláštním zřetelem na Afriku a Asii. ICT z hlediska MO vlivy, aktéři, budoucí vývoj Strojírenství z hlediska MO vlivy, aktéři, budoucí vývoj Visegrad 4 v MO - hlavní partneři, zbožová struktura Lidská práva versus MO, fakta a fikce Hlavní měny v MO - minulost, současnost, budoucnost Konkrétní příklad operací v MO v praxi