VRBČANY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
Románská kultura.
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Kostelec nad Černými lesy
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Svatý Václav.
Bazilika svatého Václava
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Kouřim– naše domovské město
Oprava testu.
Česká románská kultura
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Praha Andy Poláková.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Český Brod.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_05.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Počátky českého státu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Česká republika - Kutná Hora
Pomocné vědy historické
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

VRBČANY

VRBČANY

kouřimský kníže Radslav. Nevelká vesnice má bohatou minulost, sahající do počátků našeho státu. Ležela na hranicích dvou mocných knížecích rodů Přemyslovců a Zličanů. Podle legend založil kostel na hranicích knížectví kouřimský kníže Radslav. Radslav ustoupil a poddal se sv. Václavovi. Od té doby se v kostele uchovává kopí sv. Václava , s kterým vyjel do boje proti Radslavovi

Kostel svatého Václava

Sv. Vojtěch. Korouhev zmizela ! Podle další legendy se o budoucnost kostela postaral v 10. století Sv. Vojtěch. Zanechal zde jako památku svou korouhev. Korouhev se skládala se dvou pruhů látky s vyšitou hvězdou. Vojtěchův prapor nasazený na kopí sv. Václava, pak vytvořil vzácnou a uctívanou relikvii, svatováclavský praporec. Svatováclavskou korouhev nosili čeští králové do bitev . Korouhev zmizela ! Je prý zazděna ve sklepeních kostela. Leží prý na mramorovém stole, odkud ji sv. Václav vyzdvihne, až bude české zemi nejhůře.

Kostel během staletí prodělal mnoho stavebních úprav.

Zapsán v seznamech UNESCA. Významná kulturní památka. Současný barokní vzhled kostela sv. Václava Roku 1999 generální oprava. Zapsán v seznamech UNESCA. Významná kulturní památka.

Pověst praví, že kníže Václav spí se svými rytíři v hoře Blaník. Až bude zemi nejhůře vyjede s družinou z hory. Vyzvedne ve Vrbčanech korouhev a vyžene nepřátele z Čech.

Doplníš správně věty ? Přemyslovců a Zličanů Radslav Vesnice Vrbčany byla založena na hranicích dvou knížecích rodů Přemyslovců a Zličanů Podle legendy založil Kostel sv. Václava kouřimský kníže Radslav Čeští králové nosili do bojů posvátnou relikvii, které se říká Svatováclavský praporec

Zpět na rozcestí