Informace a informační zdroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Advertisements

VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Software Zákon a etika.
PRAVIDLA A NORMY CHOVÁNÍ
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Internetové připojení, práce s internetem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Informace a informační zdroje
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Referát č.2 Informace a informační zdroje (etické zásady a právní normy související s informatikou, autorská práva)
Informace a informační zdroje
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.19 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – etika, legálnost Typ: DUM - kombinovaný.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Informace a informační zdroje
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Informační etika Mgr. Anna Vitásková.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Autorský zákon – právní ochrana software
1.Informace a informační zdroje (Informace a její charakter,
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Jak pracuje počítač Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_ÚVOD- ETIKETA_PREZENTACE_01 Název školyStřední škola.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Inf Etické zásady a právní normy související s informatikou.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Pravidla chování, právo a morálka
Cloud computing v praxi
Petr Fodor.
Informace a informační zdroje
Občanské výchova 7.ročník
Informace a informační zdroje
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Úvod do psychologie
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informace a informační zdroje
Výchova k občanství 7. ročník.
Informace a informační zdroje
Transkript prezentace:

Informace a informační zdroje Informace a její charakter.. Informační zdroje a jejich kvalita Metainformace Etické zásady a právní normy Autorská práva

Informace Informace jako znalost Informace z pohledu počítače označuje vědomost nemá fyzický rozměr Informace z pohledu počítače skládá se z bitů a bytů (bajt = 8 bitů) má přesně definovaný rozměr a tvar

Informační zdroje (nestálé) Osobní komunikace Elektronické zdroje internet počítačová síť (intranet) televize rádio

Informační zdroje (stálé) Písemné zdroje noviny časopisy knihy CD DVD

Relevance a kvalita informace Relevance = významnost/důležitost způsob získání informace důvěryhodnost zdroje typ zdroje Kvalita informace srozumitelnost stáří

Etické zásady v informatice ETIKA = teorie morálky a mravnosti, rozděluje věci na dobré a zlé, významnou roli hraje svědomí

Desatero počítačové etiky Zformulováno Patrickem Sullivanem Nepoužiješ počítače, abys uškodil jinému člověku. Nebudeš rušit jiné při práci s počítačem. Nebudeš slídit v cizích počítačových souborech. Nepoužiješ počítače, abys kradl. Nepoužiješ počítače pro falešné svědectví.

Desatero počítačové etiky 6) Nezkopíruješ ani nepoužiješ programové vybavení v něčím vlastnictví, aniž bys za ně zaplatil. Nepoužiješ cizí počítačové prostředky bez zmocnění nebo řádné kompenzace. Nepřivlastníš si výsledek cizí duševní činnosti. Budeš mít na paměti společenské důsledky programu, který píšeš, nebo systému, který navrhuješ. Budeš používat počítače pouze tak, aby bylo zajištěno uznání a respekt tvých bližních.

Etické zásady práce na internetu Na druhém konci jsou lidé, ne počítač Dodržujte obvyklá pravidla slušnosti Respektujte soukromí druhých Neporušujte autorská práva Nezveřejňujte nepravdivé a choulostivé informace

Právní normy Ochrana osobních údajů Pomluva Autorský zákon souhlas s uchováním informací Pomluva http://www.itpravo.cz/fulltextdisc.shtml?x=133106 Autorský zákon

Autorský zákon Anglicky označováno jako copyright Nároky tvůrců tzv. „autorských děl“ Součást duševního vlastnictví Nechrání samostatné myšlenky a ideje Citace, licence

Metainformace Rozdíl mezi člověkem a strojem Jsou to dílčí informace Popisují atributy informačního zdroje Zdrojem může být: kniha počítačový dokument obrázek …

Metainformace Funkce metainformace oddělené od zdroje → přivést nás k němu Rozdíl člověk stroj: neschopnost stroje učit se (zatím) Lidské metainformace: Nalepovací štítky Uzel na kapesníku Poznámky z přednášek