Rozpočet EU Michal Částek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
1.1. Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSC., :: ROZPOČET EU.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Postavení Evropy ve světě
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Společná obchodní politika EU
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
FONDY EU Programové období
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Nástroj změny v místním prostředí
Veřejné finance Rozpočet EU
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Rozpočtová a fiskální politika
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová a fiskální politika
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Rozpočet EU Michal Částek

Základní charakteristika Podle článku 309 SFEU – „příjmy a výdaje v rozpočtu musejí být v rovnováze“ – vylučuje možnost využít jej jako anticyklický nástroj Čl. 310 SFEU „rozpočet je financován z vlastních zdrojů, aniž by byly vyloučeny jiné příjmy“. Nízký podíl rozpočtu EU na HDP – 1,24 % HND – asi 2,5 % celkových veřejných výdajů EU-27. (Německo 47 % HDP, USA 36,5 %) Je plánován v rámci sedmileté finanční perspektivy – nelze jej přizpůsobovat aktuálním potřebám a požadavkům Rozpočet EU – nemá rysy federálního rozpočtu – spíše fondem sdružení, jehož členové z něj financují specifické výdaje Z federálního rozpočtu USA se financují zejména národní obrana (17 %), lidské zdroje (vzdělávání, školení, zaměstnanost a sociální služby, zdravotnictví, sociální zabezpečení, penze a služby veteránům).

Historie finanční perspektivy V průběhu 80. let – problémy z financování evropského rozpočtu – několikrát rozpočtové provizorium (v letech 1979-1980 EP odmítl schválit rozpočet). Obtížné nalezení politické dohody v 80. letech ohledně ročního rozpočtu – posílení úlohy EP (přímé volby) V 80. letech – několikrát spor Rady a EP – i před ESD – ESD požadoval, aby obě autority jednaly společně Pokles světových cen u zem. Produkce – vedl k k vyšším finančním požadavkům na vývoz – na druhé straně ES stále více soběstačné a méně dováželo – menší příjmy ze zem. Dávek vybíraných na vnějších hranicích

Historie finanční perspektivy 1986 – schválen JEA – důraz na sociální a ekonomickou soudržnost 1988 ER- Delorsův balíček I - komplexní reforma evropského rozpočtu – společné zem. politiky Stanovila víceleté finanční rámce - tvoří strop výdajů (EP dává souhlas) Od r. 1988 – sestavovány víceleté finanční rámce první rámec (1988-1992, 1993-1999, 2000-2006, 2007-2013) O rozpočtu probíhá trialog – Evropská komise, Rada, EP – uzavírají Meziinstitucionální dohodu Jedním z hlavních principů – zásada vyrovnanosti – rovnovážný rozpočet Finanční rámce zajišťují schválení ročních rozpočtů EU

Finanční perspektivy FP 1988-1992: FP 1993-1999 Reforma SZP z r. 1992 Zaveden čtvrtý zdroj financování Reforma SZP – růst výdajů na SZP na úrovni 74% růstu HND ES V letech 1989-1993 – zdvojnásobení výdajů na politiku soudržnosti – podíl vzrostl ze 17 na 27 % výdajů FP 1993-1999 Reforma SZP z r. 1992 Výdaje na politiku soudržnosti – na 41% Zaveden nový fond soudržnosti – pro chudší státy

Finanční perspektivy FP 2000-2006 FP 2007-2013 Zemědělství rozšířeno o rozvoj venkova + nový finanční nástroj pro kandidátské státy – SAPARD Regionální a strukturální politika – pouze 3 cíle – důraz na vyšší koncentraci a efektivitu vynaložených prostředků (nový nástroj pro kandidátské země – ISPA) Strop výdajů – 1.27 % FP 2007-2013 Strop výdajů 1,24 % Dlouhá jednání v letech 2004-2006 - jednání na pokraji krize (původní britský návrh – byl většinou zemí odmítnut – výrazné snížení výdajů společného rozpočtu – podpora pouze u Nizozemska, ČR,SR,SLO Změna struktury rozpočtu – na nových šest headingů – odráží cíle Lisabonské strategie

Revize rozpočtu EU Současná finanční perspektiva – přijata pouze za podmínky, že bude provedena revize rozpočtu EU Září 2007 – Komise vydala sdělení „Reformovat rozpočet, změnit EU“ – klade otázky, jak by měl vypadat budoucí rozpočet EU Nové výzvy: globalizace, globální oteplování, stárnutí populace, bezpečnost –otázka, zda mají být tyto oblasti také financovány z rozpočtu EU Do půlky dubna 2008- proběhly veřejné konzultace k reformě rozpočtu EU Na přelomu let 2008/09 Komise měla předložit Bílou knihu k reformě rozpočtu EU (nakonec 19. října 2010)– následovat budou politické diskuse – výsledek debat by se měl promítnout do návrhu EK na příští finanční perspektivu po roce 2013

Zdroj: Europa.eu - Rozpočet v kostce                                                                                                                           Zdroj: Europa.eu - Rozpočet v kostce

Vývoj výdajů rozpočtu (% HDP ES)

Roční rozpočet EU Komise předkládá předběžný návrh rozpočtu 314 SFEU – zasílá Radě – Rada následně schvaluje kvalifikovanou většinou – zasílá EP – schválí nebo navrhne změny – zaslán Radě ministrů, ta jej může schválit znění EP nebo dá vlastní pozměňovací návrhy Pokud by nedošlo ke schválení rozpočtu EU- rozpočtové provizorium na základě dvanáctin rozpočtu za měsíc

Rozpočtová procedura dle LS leden únor březen duben / květen červen červenec říjen listopad prosinec Komise Rada EP APS Zásady Rady Priority EP Trialog o rozpočtových prioritách Návrh rozpočtu Trialog – první diskuse nad výší rozpočtu čtení v Radě čtení v EP Dohodovací výbor (21 dnů) Formální přijetí Formální přijetí Finální rozpočet

Vlastní zdroje rozpočtu EU Tradiční vlastní zdroje - celní sazby, zemědělské dávky a dávky z cukrů Kategorie tradičních vlastních zdrojů je tvořena především cly, jež byla vybrána za dovoz produktů pocházejících z nečlenských států EU.  Daň z přidané hodnoty Zdroj založený na dani z přidané hodnoty (DPH) tvoří jednotná procentní sazba uplatňovaná na každý harmonizovaný příjem členského státu z DPH. Hrubý národní důchod Hrubý národní důchod (HND) tvoří jednotná procentní sazba z HND každého členského státu. I přesto, že jde o vyrovnávací položku, představuje výnos z hrubého národního důchodu členských států v současné době největší zdroj příjmů společenství.  Další zdroje: daně z příjmu  zaměstnanců EU, pokuty vybrané za porušení pravidel hospodářské soutěž..

Systém vlastních zdrojů Od roku 1984 – VB si vyjednala vlastní britský rabat – návrat 66% čisté pozice VB zpět do britského rozpočtu Německo, Nizozemsko, Rakousko, Švédsko jsou částečně vyjmuty z placení britského rabatu Současný systém je velmi komplikovaný – členské státy sledují pouze svoje čisté pozice ve vztahu k rozpočtu Největším čistým plátcem v r. 2008 (Německo, Francie, Itálie) Největší čistí příjemci v r. 2008 (Řecko, Portugalsko, Litva) V současné době – diskuse o zavedení všeobecného korekčního mechanismu (státy jsou ochotny připustit 0,3-0:4% svých čistých výdajů ve prospěch rozpočtu EU)

Vlastní zdroje rozpočtu EU  

http://ec.europa.eu/regional_policy/atlas/index_en.htm

Závěry Rozpočet EU nemá strukturu rozpočtu federativního celku Unie disponuje „pouze“ s 1 % HND EU (národní veřejné rozpočty dosahují cca 45 % HND EU). EU nedisponuje dostatečnými zdroji a rozpočet neplní funkci fiskálního nástroje. Eurozóna mající vlastní měnovou politiku nedisponuje vlastním rozpočtem (rozpočet EU-27) Rozpočet EU nefinancuje oblasti jako obrana, sociální politika, zdravotnictví – zůstává v rukou národních vlád