I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
výpočet pH kyselin a zásad
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Kyseliny a zásady.
CHEMICKÉ REAKCE.
Chemické výpočty – část 2
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Rovnováhy v roztocích elektrolytů. Elektrolyt je látka, která se při interakci s molekulami polárního rozpouštědla štěpí nebo-li disociuje na volně pohyblivé.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Elektrochemie.
Rovnováhy v roztocích elektrolytů
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Síla kyselin a zásad.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
OBECNÁ CHEMIE ROZTOKY ELEKTROLYTŮ Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
PROTOLYTICKÉ REAKCE.
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Neutralizace Vznik solí
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Rovnovážné stavy.
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
Jak vznikají soli.
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Chemické výpočty II.
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Disociace vody a koncept pH
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
A CIDOBAZICKÉ VLASTNOSTI ROZTOKŮ RNDr. Marta Najbertová.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Neutralizace Vznik solí
výpočet pH kyselin a zásad
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
Roztoky - elektrolyty.
Měření pH VY_32_INOVACE_29_591
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Acidobazické reakce - kyseliny a zásady I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Alena Klanicová Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KYSELINY A ZÁSADY KOLEM NÁS

Svante Arrhenius (Švédsko, 1859-1927) ACIDOBAZICKÉ REAKCE = protolytická reakce reakce mezi kyselinou a zásadou, které si mezi sebou vyměňují kation H+ - vlastnosti kyselin a zásad vysvětluje několik teorií: 1. Arrheniova teorie - kyselina = látka schopná odštěpit ve vodném roztoku H+ např. HCl  H+ + Cl- HNO3  H+ + NO3- - zásada = látka schopná odštěpit ve vodném roztoku OH- např. NaOH  Na+ + OH- Ca(OH)2  Ca2+ + 2OH- Svante Arrhenius (Švédsko, 1859-1927) - reakce kyseliny se zásadou = neutralizace OH H + H2O zásada kyselina sůl voda např. KOH + HNO3  KNO3 + H2O NaOH + CH3COOH  CH3COONa + H2O

Johannes Nicolaus Brønsted ACIDOBAZICKÉ REAKCE 2. teorie Brønsted-Lowryho - kyselina = látka schopná odštěpit H+ - zásada = látka schopná vázat H+ - vodíkový proton H+ se z kyseliny přenáší na zásadu (bázi) zásada kyselina H+ Johannes Nicolaus Brønsted (Dánsko, 1879-1947) - konjugovaný pár - dvojice pátek lišících se o kation H+ např. HCl + H2O  H3O+ + Cl- K1 Z2 K2 Z1 konjugovaný pár 2 konjugovaný pár 1 Thomas Martin Lowry (Anglie, 1874-1936) NH3 + H2O  OH- + NH4+ Z1 K2 Z2 K1 konjugovaný pár 2 konjugovaný pár 1 H3O+ = oxoniový kation OH- = hydroxidový anion

ACIDOBAZICKÉ REAKCE 3. Lewisova teorie - kyselina = látka schopná vázat elektronový pár (akceptor) - zásada = látka schopná poskytnout elektronový pár (donor) - např. AlCl3 + Cl-  [AlCl4]- Al Cl + - Gilbert Newton Lewis (USA, 1875-1946) kyselina zásada - např. Ag+ + 2NH3  [Ag(NH3)2]+ Cu2+ N H + 2 kyselina zásada

SÍLA KYSELIN A ZÁSAD síla kyselin je dána mírou disociace, tj. jejich schopností odštěpit H+ kation disociace rovnovážná konstanta disociační konstanta [H3O+] ·[A-] K = [HA]·[H2O] [H3O+] ·[A-] KHA = [HA] HA + H2O H3O+ + A- [H3O+] ·[NO3 -] K = [HNO3]·[H2O] [H3O+] ·[NO3-] KHNO = [HNO3] 3 např. HNO3 + H2O H3O+ + NO3- ? úkol: Z hodnoty disociační konstanty určete sílu kyselin: kyselina: disociační konstanta: H3BO3 7,24·10-7 HNO2 5,62·10-4 HCOOH 1,78·10-4 HNO3 5,4·101 HClO4 1010 roste síla kyseliny obdobně, síla bází roste s rostoucí hodnotou jejich disociační konstanty

KYSELOST A ZÁSADITOST ROZTOKŮ měřením elektrické vodivosti vody bylo zjištěno, že v 10 milionech (tj. 107) litrů vody je 17,009 g (1 mol) aniontů OH- a 1,008 g (1 mol) kationtů H+ ve formě H3O+ molární koncentrace [OH-] = [H3O+] = 10-7 mol∙dm-3 autoprotolýza vody: 2H2O H3O+ + OH- [H3O+]·[OH-] K = [H2O]2 rovnovážná konstanta: iontový produkt vody: Kv = [H3O+]·[OH-] = 10-7·10-7 = 10-14 mol2∙dm-6 (pKv = -logKv = -log10-14 = 14) pH = -log[H3O+] pOH = -log[OH-] pH + pOH = 14 ? úkol: Vypočítejte pH, je-li: a) koncentrace iontů H3O+ 0,0000001 mol∙dm-3 b) koncentrace iontů H3O+ 0,1 mol∙dm-3 c) koncentrace iontů OH- 0,1 mol∙dm-3 pH = 7 pH = 1 pH = 13 roztoky: a) neutrální - molární koncentrace H3O+ je stejná jako OH- (pH = 7) b) kyselé - molární koncentrace H3O+ > 10-7 mol∙dm-3 (pH < 7) c) zásadité - molární koncentrace H3O+ < 10-7 mol∙dm-3 (pH > 7)

KYSELOST A ZÁSADITOST ROZTOKŮ - možnosti určení pH: 1. indikátory kyselé zásadité kyselé zásadité fenolftalein methyloranž pH papírky 2. pH metr - pufry (= tlumivé roztoky = ústojné roztoky) - směsi slabé kyseliny (nebo zásady) a její soli, které udržují stálé pH roztoku i po přidání malého množství kyseliny nebo zásady - např. směs kyseliny octové a octanu sodného

HYDROLÝZA = reakce látky s vodou („rozklad“ vodou) - v roztocích solí hydrolyzují pouze ionty pocházející od slabých kyselin a zásad např. NH4NO3 - anion NO3- od silné kyseliny dusičné nehydrolyzuje NO3- + H2O ----- - kation NH4+ od slabé zásady amoniaku hydrolyzuje NH4+ + H2O H3O+ + NH3 - pH této soli bude < 7 (roztok bude kyselý) 1. sůl silné kyseliny a slabé zásady - pH < 7 (kyselý roztok) - např. NH4Cl 2. sůl silné zásady a slabé kyseliny - pH > 7 (zásaditý roztok) - např. CH3COONa 3. sůl slabé kyseliny a slabé zásady - pH ≈ 7, ale závisí na hodnotách disociačních konstant kyseliny a zásady - např. CH3COONH4 4. sůl silné kyseliny a silné zásady - pH = 7 (neutrální roztok) - např. NaCl

? úkol: 1. Vypočítejte pH 1 molárních roztoků HCl a H2SO4. pH ROZTOKŮ ? úkol: 1. Vypočítejte pH 1 molárních roztoků HCl a H2SO4. ? úkol: 2. Vypočítejte pH 0,1 molárních roztoků NaOH a Ca(OH)2. ? úkol: 3. Odhadněte, jaké bude pH roztoků KCl, Na3PO4, (NH4)2SO4? ? úkol: 4. Do roztoku, který obsahuje 10 g NaOH by přidán roztok obsahující 10 g HNO3. Vypočítejte pH vzniklého roztoku, jehož celkový objem po smíchání kyseliny a hydroxidu je 500 ml.

KYSELOST A ZÁSADITOST ROZTOKŮ V POKUSECH kyselý vodotrysk - plynný chlorovodík HCl se velmi dobře rozpouští v H2O zásaditý vodotrysk - amoniak NH3 se velmi dobře rozpouští v H2O

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.