Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Advertisements

Investiční společnosti a podílové fondy
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Vlastnosti portfolií přípustných vzhledem ke stochastické dominanci Úvod Martin Dungl.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
by Oliver Rott & David Monhart
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Ekonomika investic.
REAL ESTATE MARKET AUTUMN 2007 PRAHA Martin Skalický.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Matematické metody v ekonomii (MME)
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
VY_32_INOVACE_EKO_04 MARKETINGOVÝ MIX. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: marketingový.
Asset Management: smíšená portfolia
Investiční činnost.
Jak správně namíchat osvěžující investiční koktejl Martin Viktora,
Kolektivní investování
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Herbert Alexander Simon  Narozen 1916 v Milwaukee ve státě Wisconsin  Syn elektroinženýra (vynálezce a později patentový právník) a klavíristky  1937.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Hodnoty, ideologie a sociální politika": Diskuse vybraných titulů z odborné literatury.
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Asset Management: smíšená portfolia
Cíl přednášky Seznámit se
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Problematika optimalizace portfolia
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
PREV v. 3.1DCL, 2012 PREV v. 3.1 P. Dlask Presented for DCL 2012, Prague Extended in the frame of Decision Laboratory Centralized development project 7th.
Brno University of Technology What should we do?.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Teorie portfolia Úvodní přednáška.
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
MIKROEKONOMIE ZISK A ALTERNATIVNÍ CÍLE FIRMY
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Teorie portfolia Markowitzův model.
Základy financí1 Vývoj finančního myšlení a osobnosti financí.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza pracovního výkonu zaměstnanců
Raiffeisen investiční společností
MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM: HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Produktová strategie a proces inovace ve společnosti Mironet.cz a. s.
Teorie efektivních trhů
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Teorie portfolia Úvodní přednáška.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk

BIOGRAFIE Narodil se v Chicagu. V dětství měl rád fotbal, baseball, četbu a hraní na housle. Na střední škole se zajímal o populární výklad fyziky a astronomie. Po střední nastoupil na University of Chicago, kde se později specializoval na ekonomii.

V oboru ho zajímala především ekonomie nejistoty. Během studia se stal členem Cowlesovy komise pro výzkum v ekonomii, která má velký vliv na ekonomické a ekonometrické úvahy a také produkuje velké množství laureátů Nobelovy ceny. Tématem jeho disertace byly možnosti aplikace matematických metod pro trh akcií.

Opustil univerzitu se připojil k RAND Corporation. Vyšel také jeho první článek o Teorii portfolia. Obdržel PhD právě za Teorii portfolia.

Založil spolu s Herb Karrem California Analysis Center, kde pomohl vynalézt SIMSCRIPT (simulation language programming). Připojil se ke společnosti Arbitrage Management company založené Miachelem Goodkinem, kde vytvořil zajišťovací fond, který představuje první známý pokus o počítačové arbitrážní obchodování.

OCENĚNÍ Obdržel cenu Von Neumanna za operační výzkum (portfolio theory; sparse matrix methods; and simulation language programming). Obdržel Nobelovu cenu za ekonomii.

SOUČASNOST Markowitz nyní věnuje svůj čas výukce (School of Management at University of California v San Diegu), videopřednáškám a poradenství (z jeho kanceláře Harry Markowitz Company). Jeho současná práce zahrnuje navrhování páteřního softwaru pro investiční řešení GuidedChoice.

VYBRANÉ PUBLIKACE  1952 Portfolio Selection  1952 The Utility of Wealth  1957 The Elimination Form of the Inverse and Its Application to Linear Programming  1959 Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investments  1979 SIMSCRIPT, Encyclopedia of Computer Science and Technology  2003 Single-Period Mean-Variance Analysis in a Changing World  2005 Market Efficiency: A Theoretical Distinction and So What?  2009 Harry Markowitz: Selected Works

Teorie Ideálního portfolia

Moderní Teorie Portfolia  Soubor investic, který investor vytváří se záměrem maximalizace zisku při současné snaze o minimalizaci rizika diverzifikací investic do většího počtu aktiv  Markowitz ve své teorii prakticky ukazuje, jak rozdělování investic do různých aktiv funguje. Výnosy aktiv nejsou perfektně závislé. Díky této skutečnosti má portfolio vytvořené z více aktiv lepší poměr mezi výnosem a rizikem než jednotlivá aktiva samostatně.

Moderní Teorie Portfolia  Při tvorbě portfolia investor sleduje dva protichůdné cíle:  Dosáhnout maximální možný výnos > zvětšení rizika  Dosáhnout očekávaného výnosu s co nejvyšším stupněm jistoty. > Snaha o minimalizování rizika

Diverzifikace  Rozdělení Třídy aktiv (Asset Allocation) je na :  Akcie  Dluhopisy  Hotovost  Nemovitosti a ostatní věcné hodnoty.

Rozdělení tříd Aktiv

Efektivní hranice

SIMSCRIPT

SIMSCRIPT – SIMULAČNÍ PROGRAMOVACÍ JAZYK  usnadňují efektivní popis chování modelů, struktury modelů (a jejich propojení komponent) či simulačních experimentů  uměle vytvořený komunikační prostředek, kterým se dorozumívají počítače  slouží k matematickému modelování reálných událostí  SIMSCRIPT = speciální simulační jazyk, upraven pro psaní simulačních programů

SIMSCRIPT -FÁZE SIMULAČNÍHO PROCESU

DĚKUJEME ZA POZORNOST