I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

BIOCHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Přírodní látky I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Taťána Štosová Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přírodní látky patří sem organické sloučeniny, které jsou produkty chemických reakcí probíhajících v buňkách organismů zahrnují jednoduché organické sloučeniny i velmi složité makromolekulární látky

Přírodní látky zpravidla se dělí do skupin podle svého chemického složení a struktury, popř. funkcí, které plní v živém organismu Lipidy Energetické živiny Sacharidy Proteiny Vitaminy Biokatalyzátory Enzymy Hormony Nukleové kyseliny Alkaloidy

Vitaminy organické sloučeniny, které již v malých koncentracích ovlivňují průběh některých chemických dějů v živém organismu tvoří nezbytnou součást enzymů jedná se o nesourodou skupinu látek označují velkými písmeny (A, B, C, D, K, atd.), popř. se od sebe odlišují číselným indexem (B1, B2 . . . až B12)

Podle rozpustnosti vitaminy dělíme na dvě skupiny: a) rozpustné ve vodě - B, C, H b) rozpustné v tucích - A, D, E, K H C B Obr. 1. Ilustrační obrázek vitaminů rozpustných ve vodě. E A D K Obr. 2. Ilustrační obrázek vitaminů rozpustných ve tucích.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin A - retinol : význam: vzhled pokožky, funkce očí výskyt: rybí tuk, játra, máslo, mléko, mrkev, salát příznaky nedostatku: šeroslepost, zastavení růstu doporučená denní dávka pro člověka: 1,3 mg Obr. 3. Ilustrační obrázky možných zdrojů vitaminu A.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin B1 – thiamin: význam: funkce nervů, brání únavě výskyt: droždí, obilí, játra příznaky nedostatku: nespavost, deprese doporučená denní dávka pro člověka: 0,4 - 1,8 mg Obr. 4. Chemický vzorec vitaminu B1. Zdroj: http://home.caregroup.org/clinical/altmed/interactions/Images/ Obr. 5. Ilustrační obrázky vybraných zdrojů vitaminu B1.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin B2 - riboflavin význam: energetický metabolismu výskyt: droždí, obilí, játra, mléko příznaky nedostatku: oční zánět, loupání nosu, uší doporučená denní dávka pro člověka: 1,6 - 2,6 mg Obr. 6. Chemický vzorec vitaminu B2. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Strukt_vzorec_riboflavin.PNG Obr. 7. Ilustrační obrázky vybraných zdrojů vitaminu B2.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin B6 - pyridinové deriváty, pyridoxol (pyridoxin), pyridoxal a pyridoxamin význam: metabolismus tuků a bílkovin výskyt: droždí, mléko, játra, maso příznaky nedostatku: zapomínání, lehké brnění rukou doporučená denní dávka pro člověka: 2 - 4 mg mléko + maso Obr. 8. Ilustrační obrázek zdrojů vitaminu B6.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin B12 - kobalamin význam: metabolismus aminokyselin výskyt: mléko, játra, maso příznaky nedostatku: anémie, únava doporučená denní dávka: 0,3 – 3 mg Obr. 9. Chemický vzorec vitaminu B 12. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydroxocobalamin.svg Obr. 10. Ilustrační obrázky vybraných zdrojů vitaminu B12.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin C – kys. L- askorbová význam: odolnost organismu proti infekcím výskyt: citrusové plody, paprika, šípky příznaky nedostatku: krvácení dásní, slabost, apatie, kurděje doporučená denní dávka pro člověka: 50 – 75 mg Obr. 11. Chemický vzorec vitaminu C. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:L-Ascorbic_acid.svg Obr. 12. Ilustrační obrázky vybraných zdrojů vitaminu C.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin D – steroidní hormonální prekurzory - kalciferoly význam: stavba kostí výskyt: rybí tuk, vejce, játra příznaky nedostatku: křivice doporučená denní dávka pro člověka: 0,001 – 0,01mg Obr. 13. Chemický vzorec vitaminu D. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cholecalciferol.png Obr. 14. Ilustrační obrázky vybraných zdrojů vitaminu D.

Přehled vybraných vitaminů Vitamin E - tokoferoly význam: likvidace nežádoucích látek v těle výskyt: rostlinné oleje, obilné klíčky, kukuřice příznaky nedostatku: neplodnost, svalové křeče doporučená denní dávka pro člověka: 20 mg Obr 15. Chemiký vzorec vitaminu E. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VitaminEstructure.png Obr. 16. Ilustrační obrázek vybraných zdrojů vitaminu E.

 Vitaminy si živočišný organismus nedovede připravit a přijímá je v potravě. Přítomnost a vhodná koncentrace vitaminů v těle jsou nezbytné pro správný růst a vývoj každého jedince. Nepřítomnost některého vitaminu v těle se projevuje vážnými fyziologickými poruchami a onemocněním, které se obecně označuje jako avitaminóza. Avitaminóza se vyskytuje v naších podmínkách vzácně; častější jsou onemocnění z nedostatečného množství vitaminu, tzv. hypovitaminóza, která má mírnější průběh než avitaminóza. Naopak nadbytečné množství některého vitaminu v těle může způsobit hypervitaminózu.

Použitá literatura Řezáčová, M.; et al. Základy biochemie lidského organismu; Nakladatelství Karolinum: Praha, 2008.   Peč, P.; et al. Přehled biochemie pro studenty SŠ, 1st ed.; Nakladatelství Olomouc s.r.o: Olomouc, 2009.   Berg, J. M.; et al. Biochemistry; Company: New York, 2002.  

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.