doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
programové vybavení počítače
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Opakování hardware a software.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Referát č.8 Daniela Venusová.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc. Program doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.

Obsah Program Programovací jazyk Operační systém

Program Programovací jazyk – podmnožina přirozeného jazyka, která pro uživatele i pro počítač přesně definuje požadovanou činnost Program - zápis algoritmu v programovacím jazyku Překladač – transformuje text v programovacím jazyku na posloupnost bytů reprezentující program ve strojovém kódu

Programovací jazyk Strojový kód Jazyk symbolických adres Autokódy Nižší programovací jazyky – BASIC, Fortran, Algol, Cobol Vyšší programovací jazyky – Pascal, Java, C++

Aplikační oblasti informačních technologií Kancelářské aplikace – texty, kalkulátory, prezentace Databázové aplikace Komunikace a vyhledávání informací Grafika a grafické systémy Řídící systémy Programování Výzkum a vývoj Zábava Další odvětví a obory

Operační systém Nutný základní software, který umožňuje základní činnost počítače. OS je prostředníkem mezi hardwarem a aplikačním softwarem (používanými programy). Činnosti OS: - realizace vstupu dat z klávesnice a myši Komunikace s uživatelem Organizuje přístup a využívání zdrojů počítače Spravuje komunikaci s externími zařízeními Reaguje na chybové stavy programů Provádí mnoho dalších činností

Práce se soubory a složkami Soubor – souhrn údajů uložených ve formě, v jaké s nimi počítač umí pracovat Jméno.typ – typ udává, k jakému programu soubor patří: .txt .exe .ppt .jpg Ukládání souborů – systém adresářů Kořenový adresář, složky, podsložky,.. Vnořováním složek se vytváří hierarchická struktura Cesta k souboru C:\web\Zdenek\ZaklInfTechn092011.ppt

Operační systém Uživatelské rozhraní – prostředí, v němž komunikuje uživatel s počítačem, režim textový či grafický MS-DOS: základní operační systém v textovém režimu WINDOWS: příjemné uživatelské grafické prostředí a velké množství využitelného softwaru Linux: textová i grafická verze, stabilní, variabilní a lehce konfigurovatelný systém, je k dispozici bezplatně. Velké množství použitelného softwaru.

Operační systém Serverové operační systémy – systém pro řídící počítač v síti Multitasking – funkce umožňující souběžné zpracování více úloh teoreticky v jednom čase. Strategie přidělování CPU. Bootování – zavádění (start) operačního systému z pevného disku

Použitá literatura [1] WIRTH, Niklaus. Algorithms data structures=programs. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice-Hall, c1976, xvii, 366 p. ISBN 01-302-2418-9. [2] DRÓZD, Januš. Začínáme s programováním. 1.vyd. Praha: Grada, 1992, 306 s. ISBN 80-854-2441-X. [3] TÖPFER, Pavel. Algoritmy a programovací techniky. 2. vyd. Praha: Prometheus, 2007c1995, 300 s. ISBN 978-80-7196-350-9. [4] BOTEK, Zdeněk. Algoritmizace a programování. Vyd 1. Brno: Rektorát Masary-kovy university, 1990, 128 s. ISBN 80-210-0191-7.