O (školní) fyzice z různých stran

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Několik projektů z tábora
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Analýza a zpracování obrazových dat pro fotogrammetrický skener 2008 Petr Douša.
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Otokar Dragoun Ústav jaderné fyziky AV ČR Řež u Prahy ÚČJF MFF UK, Současný stav a perspektivy neutrinového experimentu KATRIN S podporou GAČR:
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Ideální plyn.
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Světlo Richard Brabec.
Přehled elektromagnetického záření
Digitální učební materiál
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Co nabízí KDF MFF UK (např. vedoucím klubů malých Debrujárů a malým Debrujárům) Zdeněk Drozd.
ICT ve výuce chemie pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
1 Prolog o výuce fyziky, učebnicích atd. & Přehled některých aktivit na MFF UK směřujících k ovlivnění výuky fyziky Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální učební materiál
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Jak (ne)zprotivit fyziku (ne)nadaným studentům
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 „Studenti“ Jiří Dolejší, ÚČJF MFF UK Úkoly: popularizovat a organizovat exkurze studentů a učitelů Některé body popularizační činnosti JD se překrývají.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Optické čočky kruhového průřezu Jan Konečný a Ondřej Mikuláš.
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Praha 11. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Měření rychlosti světla
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Program podpory: 15.A Zkvalitňování vzdělávání na vysokých školách Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Spektrální vlastnosti zdrojů
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu EU OPVK CZ.1.07/1.3.45/ s názvem Rozvoj profesních kompetencí učitelů fyziky ZŠ a SŠ v Olomouckém kraji.
Fyzika v digitální fotografii Část 1: Zdroje světla Stanislav Hledík
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Wolfram|Alpha.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Měření rychlosti zvuku
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Chaos (nejen) v jádrech
PŘENOS ZVUKU POMOCÍ SVĚTLA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dynamické procesy v řízení Definice procesů v řízení
Transkript prezentace:

O (školní) fyzice z různých stran Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné fyziky MFF UK

školní fyzika Fyzika Podpora učitelů Okolní svět Péče o image fyziky Osnovy, resp. vzdělávací programy Peníze na platy, pomůcky … Fyzika Učebnice školní fyzika Podpora učitelů Okolní svět Péče o image fyziky

Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů                                              Fyzika pro školy 21. století Kurz ze systému pro další vzdělávání učitelů základních a středních škol v Praze: 6 pátečních odpolední na jaře 2006 věnovaných současné fyzice a současným technologiím, opakování (jistě ještě lepší než první běh) na jaře 2007

Podpora učitelů Fyzika pro školy 21. století                                              Budiž světlo (Doc. RNDr. Jan Valenta, PhD., RNDr. Jiří Dolejší, CSc., RNDr. Vojtěch Kapsa, CSc.) Kolik světla potřebujeme k různým činnostem, kolik světla je potřeba na fotografování – praktická fotometrie. Čím si posvítit, jak efektivně jednotlivé zdroje fungují, jaké mají další vlastnosti, jaké je spektrum produkovaného světla. Žárovky, halogenové žárovky, zářivky, úsporné „žárovky“, LED, laser. Co je použitelné při poruchách civilizace (povodeň, dráty potrhané sněhem) nebo mimo ni? Máte-li digitální fotoaparát, vezměte si ho na hraní.

Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“                                              (Digitální) fotoaparát & magická rovnice E[lux]=2,69 . (100/ISO) . N2/t například citlivost nastavená na ISO 400, clona 2,8, čas 15 s umožňuje fotografování při E = 2,69 . 0,25 . 2,82 /15 lx = 0,35 lx. www.petzl.com From our point of view, the minimum amount of light usable for most activities is equivalent to the light emitted (the illuminance) from the full moon on a clear night, or about 0.25 lux.

                                            

Inspirace příspěvky z Veletrhu nápadů Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Inspirace příspěvky z Veletrhu nápadů                                             

                                            

                                            

Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Komunikace mezi lidmi, zvláště pomocí elektřiny a elektromagnetických vln (RNDr. Jiří Dolejší, CSc., Mgr. Olga Kotrbová) Technika a/versus lidské zvyky, telegraf, telefon, radio, mobilní telefon, CB a PMR, internet, videokonference. Vlastnosti elektromagnetických vln a jejich šíření, praktické experimenty. Další aplikace - GPS, Galileo. Máte-li GPS, jakékoli vysílačky či jiné podobné harampádí, vemte si je na hraní.

Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Hra na špióny (pomocí Audacity)   1209 Hz 1336 Hz 1477 Hz 1633 Hz 697 Hz 1 2 3 A 770 Hz 4 5 6 B 852 Hz 7 8 9 C 941 Hz * # D Hledání pokladu s GPS ….

Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Snazší je mluvit o tom, na co si můžeme „sáhnout“ Měření, simulace, pochopení (RNDr. Jiří Dolejší, CSc., Mgr. Olga Kotrbová) Ilustrace postupů ve fyzice - měření, adekvátní zpracování výsledků, formulace popisu chování systému, zvládnutí teoretického modelu, srovnávání modelu a dat, další iterace. K tomu ilustrace měření pomocí nástrojů IT, zpracování výsledků v tabulkovém kalkulátoru, numerické řešení dynamických rovnic. (Viz ilustrační případy jako chladnutí kafe, kulička na talíři ...). EXCEL …

Kantorům je třeba účinně pomoci při prezentaci současné fyziky Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Kantorům je třeba účinně pomoci při prezentaci současné fyziky Cesta do nejjemnější struktury světa (RNDr. Jiří Dolejší, CSc., Mgr. Olga Kotrbová, RNDr. Petr Tas) Přehled současných otázek v částicové fyzice a ilustrace některých současných a budoucích experimentů. Praktické vyhodnocování změřených dat z experimentu dávno minulého (bublinová komora, praktika jaderné fyziky) a nedávno minulého (Delphi, počítačová laboratoř). (Viz Stránka částicové fyziky, "Učebnice částicové fyziky" a další zdroje)

Kantorům je třeba účinně pomoci prezentaci současné fyziky Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Kantorům je třeba účinně pomoci prezentaci současné fyziky Částicová fyzika pro začátečníky psaná fyziky pro středoškolské kantory a zvědavé studenty Cílem je vytvořit most mezi popularizačními materiály pro širokou veřejnost a nepoučené studenty a mezi "profesionálními" učebnicemi a poskytnout zvláště učitelům materiál, který mohou využít ve svých hodinách, doplňovat, modifikovat (prosím jen o uvádění zdroje).

Kantorům je třeba účinně pomoci prezentaci současné fyziky Fyzika pro školy 21. století Podpora učitelů Kantorům je třeba účinně pomoci prezentaci současné fyziky Vlny z vesmíru (Doc. RNDr. Jiří Podolský, CSc., Doc. RNDr. Oldřich Semerák, Dr., Mgr. David Heyrovský, AM PhD.) Jak se na Zemi pozná, co se děje ve Vesmíru? Metody optické astronomie, využití celého spektra elektromagnetického vlnění. Gravitační vlny, jak je detekovat. Ilustrace toho, že takřka jakékoli téma současné fyziky je nesmírně komplexní a zasahuje do mnoha oborů. (Pátrání po gravitačních vlnách, A. Einstein a OTR, Gravitační čočky ...)

Péče o image fyziky

Péče o image fyziky

Péče o image fyziky

Péče o image fyziky

Péče o image fyziky a techniky

FyzWeb Fyzika Podpora učitelů Okolní svět Péče o image fyziky Osnovy, resp. vzdělávací programy Peníze na platy, pomůcky … Fyzika Učebnice FyzWeb Podpora učitelů Okolní svět Péče o image fyziky

Děkuji za pozornost Jiří Dolejší