Fakulta strojního inženýrství 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Název prezentace Mikro a nanotribologie I - Tribologický systém pevných disků Lukáš Lerch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mazání valivých ložisek
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Prezentace na téma : Harddisk
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Informační a komunikační technologie
Tato prezentace byla vytvořena za podpory grantového projektu FRVŠ č. 1784/2009. Využití spektroskopické reflektometrie při studiu tribologických jevů.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Geometrie pevného disku
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Adam Bečvář 2ITA SPS Prosek
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Základní pojmy ve VT.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Snižování tření a opotřebení
Paměťová média.
Fakulta strojního inženýrství Tribologický mechanizmus povrchů s povlaky TRIBOLOGICKÝ MECHANIZMUS POVRCHŮ S POVLAKY Model tvořený.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Netradiční typy diskových pamětí
Hardware 4 verze 2.6.
Mazání zapouzdřených převodovek
Optická média.
MÉDIA.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Fakulta strojního inženýrství Úvod Miroslav Kolman Mazání otevřených ozubených převodů Vypracoval: Miroslav Kolman Zdroj: [1]
Jednotky Číselné soustavy
Tribologie hydraulického systému
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
„Snižování hluku z kontaktu kolo-kolejnice“ © Sklenář s.r.o., 2015 Všechna práva vyhrazena. 1květen 2015.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT20 Vytvořeno:6.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Pevný disk Markéta Koubíková.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_08
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vonkajšie pamäťové média
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Fakulta strojního inženýrství Název prezentace Mikro a nanotribologie I - Tribologický systém pevných disků Lukáš Lerch

Fakulta strojního inženýrství Obsah Historie Současnost Princip mazání Složení povrchu disku Maziva Měření tloušťky filmu

Fakulta strojního inženýrství Historie Vznik v r “ dlouhý, 68“ vysoký a 29“ široký Průměr disku 24“ a měl 50 plotýnek(100 povrchů) s daty. Kapacita disku byla okolo 5MB otáčky 1200 rpm Hustota zápisu 2000 bitů/palec 2 Mezera mezi hlavou disku a povrchem disku:>=25m od REF[2,3] OBR.1[1] OBR.2[4]

Fakulta strojního inženýrství Současnost OBR3 [5] Kapacita : 750 GB Mezera mezi hlavou disku a povrchem disku:<=10nm OBR.4[6]

Fakulta strojního inženýrství Kontakt a způsob mazání Tlakové rozložení se řídí podle Reynoldsovy rovnice pro stlačitelné tekutiny Mazání o Historie – proud stlačeného vzduchu nadzvedával kluzák hlavy o Současnost – samomazací systém mazání OBR.5 [4]OBR.6 [7]

Fakulta strojního inženýrství Základní informace OBR.7[4] OBR.8[4]

Fakulta strojního inženýrství Maziva Mazivo musí splňovat: silně adhezní dobré mazací vlastnosti chemicky inertní a nereaktivní Nejdůležitější parametry maziva: tlak vypařování únosnost zatížení Dnes používané mazivo - perfluorpolyether (PFPE) - diamondlike carbon (DLC) označován jako Z-DOL Ke zlepšení vlastností PFPE se používá: Foblin Z-DOL AM-2001

Fakulta strojního inženýrství Měření tloušťky filmu Měření tloušťky filmu pomocí Ellipsometru Na principu změny polarizace světla po odrazu od měřeného povrchu

Fakulta strojního inženýrství Reference [1]IBM305 [2] [3] [4]Frank E. Talke, On tribological probléme in magnetic disk recording echnology, Wear 190 (1995) [5] [6] [7] Použitá literatura

Fakulta strojního inženýrství Děkuji za pozornost