Ptáci – rozmnožování,hnízdění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Advertisements

Ptáci v okolí lidských sídel
Pěnkava jikavec Autor: Tomáš P..
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
Chov ptáků Pozor, přistávám! Kde jsi zase lítal?!.
Zástupci ptáků 2. část.
Zpracovala: Natálie Martincová ZŠ a MŠ Horníkova 8.A
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Ptáci v blízkosti lidských obydlí
Made by David Křikava and Jakub Kanický
PTÁCI Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Třída PTÁCI Ptáci vznikli v druhohorách z plazů. Ptáci jsou obratlovci se stálou tělesnou teplotou. Mají KLOAKU. Mají zobák, kostra většiny ptáků.
Ptáci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Sojka obecná Garrulus glandarius.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Měkkozobí Dominika Sattková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ptáci okraje lesa křovin otevřené krajiny.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ptáci pole louky křoviny otevřené krajiny.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
ČLENOVCI HMYZ.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
OBRATLOVCI PTÁCI 2 - PĚVCI.
Ptáci sadů a ovocných zahrad (2)
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
Obratlovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
PTÁCI.
Vypracovali Martin Voldán Jirka Chrastina
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_04_Přírodopis 7.ročník_Chování ptáků Téma: Chování ptáků CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: srpen.
Kavka obecná David Švarc Gymnázium Budějovická 680 Praha 4.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PTÁCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Pozorování kavky obecné Základní škola Kolín II, Kmochova 943 jaro 2010.
 Čáp bílý  Čáp černý  Vlaštovka obecná  Konipas horský  Jiřička obecná  Rorýs obecný.
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
VEVERKA OBECNÁ.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Etologie ptáků.
E-projekt Na křídlech ptáků Skupina : 2
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření duben 2013 Ročník
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Veverka známá - neznámá
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_11_PTÁCI III.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI STĚHOVAVÍ PTÁCI NA JAŘE.
HRABAVÍ.
Ptáci Původ Stavba těla.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Rozmnožování a chování ptáků
PTÁCI - PĚVCI.
PTÁCI OTEVŘENÉ KRAJINY
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Transkript prezentace:

Ptáci – rozmnožování,hnízdění Zpracovali: Kristýna Martinková Sabina Šiklová

Rozmnožování a hnízdění Ptáci kladou vejce s velkým obsahem žloutku podobně jako plazi, avšak liší se od nich tím, že o své potomstvo pečují. Tato péče zahrnuje stavbu hnízd, zahřívání vajec , krmení a výchovu mláďat. Nejprve dochází ke vzniku hnízdních párů, dočasných nebo trvalých, tvořených samcem a samicí. To je provázeno tokáním, tzv. námluvami, při niž se samec uchází o samici. Každý ptačí druh toká svým charakteristickým způsobem, čímž se odlišuje od jiných druhů. Při toku se uplatňují např. odlišné zbarvení peří (svatební šat), zvláštní postoje, pohyby křídel, rozvíjení ocasních per a hlasové projevy. Tok vrcholí pohlavním spojením samce a samice, tedy oplození. Pak následuje stavba hnízda, které slouží k ukládání vajec. Hnízda si ptáci staví v křovinách, na stromech, na zemi, v trávě, v dutinách, na skalách i na budovách.

Hnízdění ptáků: Hnízdění je období, kdy si ptáci zhotovují hnízda pro mláďata. Toto období je obvykle na jaře a v létě. Mnozí ptáci, a hlavně samci, mají v období hnízdění jiné, barevnější zbarvení. Toto zbarvení jim slouží k upoutání samičky. Stěhovaví ptáci hnízdí po příletu ze zimovišť. Všichni ptáci nehnízdí přesně na jaře nebo v létě. Např. křivka obecná (malý zpěvný pták z čeledi pěnkavovitých)- oblast  a období hnízdění u ní závisí na každoroční úrodě různých semen.

příklady hnízdění čáp bílý - staré komíny, vyšší budovy, umělé podložky jiřička obecná - na stěnách domů, pod římsami, nad okny, často v koloniích vlaštovka obecná - vždy uvnitř budov (chodby, chlévy, atd.)

Zápis do sešitu… Ptáci žijí tam , kde nacházejí dostatek vhodné potravy . Jejich životní projevy související s rozmnožováním se označují jako hnízdění. Př. Hnízdění: čáp bílý - staré komíny, vyšší budovy

Zdroje: Učebnice http://www.nasiptaci.cz/rhnizda.htm http://www.prirodovedec.wbs.cz/Hnizdeni.html http://www.jynx-t.net/ptaci/Data/Images/Vlastovka-obecna.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/BIG/88307.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/76932.jpg