Kanalizační potrubí ležaté

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Výměna schodišťových stupňů
Rozdělení motorových vozidel
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Požadavky na zařizovací předměty
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Kanalizační potrubí větrací
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Kanalizační potrubí ležaté Střední odborná škola Otrokovice Kanalizační potrubí ležaté Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2-SO-4/15 Název DUM Kanalizační potrubí ležaté Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: uložení potrubí, materiál a průměry trubek, tvarové kusy, spádování potrubí, revizní šachta Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Ležatý svod, hloubka uložení, sklon potrubí, plastové a kameninové trouby Datum 7. 11. 2012

Kanalizační potrubí ležaté Náplň výuky Uložení potrubí Materiál a průměry trubek Tvarové kusy Spádování potrubí Revizní šachta

Kanalizační potrubí ležaté Tomuto potrubí se také říká svodné, svody nebo ležaté svody. Pro potrubí musí být použity správné materiály, průměry a musí být řádně uloženo. Potrubí začíná u patkového kolena a končí nejčastěji revizní šachtou s čisticím kusem. Svody se rozdělují na hlavní a vedlejší. Hlavní svod je nejdelší a má největší průměr; na hlavní se připojují vedlejší svody, kterých může být několik v závislosti na velikosti budovy.

Obr. 1: Svod u způsobu montáže do konstrukčních prvků

Obr. 2: Svod u způsobu montáže do konstrukčních prvků

Uložení potrubí Potrubí je uloženo v zemi nejnižšího podlaží. Hloubka uložení závisí na místních podmínkách a pohybuje se od 30 do 50 cm. Potrubí vedené před budovou musí být v nezámrzné hloubce, nejméně 120 cm pod povrchem zeminy. V případě, že není možné uložení v nezámrzné hloubce, musí se potrubí tepelně zaizolovat, aby nedošlo k promrznutí. V některých případech se svodné potrubí vede zavěšené pod stropem nebo na stěně v nejnižším podlaží. Při zavěšení je třeba dbát na dodržení spádu a na řádném upevnění.

Materiál a průměry trubek Svodné potrubí se vede z materiálu kamenina nebo z plastů. Dříve se používala také litiny, která se dnes vyměňuje za plast. Nejvhodnějším materiálem je kamenina, protože nejlépe odolává chemikáliím. Plastové trubky musí mít označení KG, což znamená, že mohou být uleženy v zemi. Mohou to být trubky z PVC, PP nebo PE. Průměr ležatého potrubí závisí na množství protékajících vod – na počtu zařizovacích předmětů. Běžné průměry svodného potrubí jsou 125 a 150 mm.

Obr. 3: Hlavní a vedlejší svody při montáži

Obr. 4: Hlavní a vedlejší svody po montáži

Tvarové kusy Potrubí se skládá z rovných trub a tvarových kusů. Na ležatém potrubí uloženém v zemi se nejčastěji instalují tyto tvarové kusy: koleno, oblouk, odbočka šikmá jednoduchá, redukce. Tvarové kusy slouží ke změně trasy potrubí, připojení vedlejších svodů na hlavní svod a ke zvětšení průměru potrubí. V revizní šachtě je osazen čisticí kus, kterému se také říká revizní kus nebo tvarovka. Všechny uvedené kusy se vyrábějí z kameniny i z plastů.

Obr. 5: Připojení vany a vpusti na svodné potrubí

Spádování potrubí Sklon (spád) potrubí musí být po celé délce stejný. Velikost spádu by měla být nejméně 2 % a nejvíce 5 %. V případě, že by šlo o dešťové potrubí vedené budovou, může být spád i menší než 2 %, nejméně však 1 %. Pokud by při místních podmínkách vycházel spád odpadního potrubí více než 5 %, pak se potrubí dá do spádu 2 – 3 % a na jeho konci se udělá spádový stupeň. Velikost spádu platí pro hlavní svod i všechny vedlejší svody.

Revizní šachta Jiný název je také vstupní šachta. Je to vyzděná nebo vybetonovaná šachta. Na horní straně je zakryta poklopem, vyráběným sériově o velikosti 60 x 60 cm. Šachta se umisťuje na hlavní svodné potrubí až po napojení všech vedlejších svodných potrubí. Na potrubí v šachtě je osazen čisticí tvarovka. Je to 30 cm dlouhá trouba s víkem, které se dá odšroubovat. Tak vznikne možnost dostat se do potrubí a v případě ucpání je možno potrubí vyčistit a usazeniny odstranit.

Obr. 6: Schematické znázornění ležatého kanalizační potrubí

Kontrolní otázky: Jaký je rozdíl mezi hlavním a vedlejším svodem? Jak se provádí uložení svodů do země? Z jakého materiálu se instalují svody? Jaká Jsou nejčastější průměry svodů? Jaký je doporučený spád svodů? Ve kterém místě je na svodu revizní šachta?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN: 80-7333-033-4

Děkuji za pozornost 