Katedra počítačů ČVUT FEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Advertisements

Fai.utb.cz
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
CIT Pavel POMEZNÝ Centrum informačních technologií Ostravská univerzita v Ostravě /cit.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Vypracoval: Jiří Hlaváček
Prezentace bakalářského oboru
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
Informační podpora managementu
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Obor informační technologie
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola Bankovní institut vysoká škola, a.s.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Výuka Informačních technologií na DFJP
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Výukový Informační Systém Naše stránky:
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. ČLENOVÉ TÝMU Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
Programátor CNC strojů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
osobní prezentace konzultant ICT
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Výuka informatiky Gymnázium Šlapanice.
Softwarové inženýrství semestrální projekt
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura operačních systémů
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Identifikátor materiálu: EU
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
Základy operačních systémů
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Smíchovská střední průmyslová škola Preslova 25 Praha 5 - Smíchov Představíme Vám ve zkratce naši školu…
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_45_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Programové.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační systémy - úvod
Informační a komunikační technologie
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Katedra počítačů ČVUT FEL Studijní obor Výpočetní technika

Zaměření oboru VT Hardware Software Počítačová grafika Návrh logiky počítačů, architektury počítačů, mikropočítačové systémy, lokální sítě a moderní technologie počítačových sítí, periferní zařízení, nová média, diagnostika a spolehlivost, … Software Systémové inženýrství, databázové systémy, základy umělé inteligence, tvorba překladačů, operační systémy, návrh uživatelského rozhraní, objektové programování, … Počítačová grafika Grafické systémy, algoritmy a datové struktury, multimediální systémy, výpočetní geometrie, aplikace počítačové grafiky, geometrické modelování, vývojová prostředí CAD, …

Vybavení katedry - HW+SW Laboratoře PC a pracovní stanice SUN počítačové grafiky (počítače SGI a PC) multimediální laboratoř Internet - připojení na CESNET ~ 155Mbit/s OS Windows, Solaris, Linux, Open VMS, Novell Netware, … DBS Oracle, Informix, … Grafické systémy Corel Draw, AutoCAD, 3D Studio MAX, Adobe Premiere, …

Učebny Pracovní stanice SUN pro výuku UNIXu Hardwarová laboratoř Solárium a hardwarová dílna Pracovní stanice SUN pro výuku UNIXu Hardwarová laboratoř

Učebny Laboratoř pro výuku Javy Laboratoř pro výuku Javy s počítači Ultra SPARC 5, učebna K311 Laboratoř pro výuku Javy

Multimediální laboratoř Laboratoře Grafická laboratoř Grafická a multimediální laboratoř Multimediální laboratoř

Uplatnění absolventů bakalářského programu tvorba a implementace programového vybavení správa a údržba počítačových sítí tvorba a údržba webových serverů a aplikací vývoj databázových aplikací instalace, konfigurace a údržba počítačových a programových systémů obchodní a poradenské organizace zabývající se prodejem a instalací VT využití programového vybavení (DTP studia, …)

Uplatnění absolventů magisterského programu odborní pracovníci v oblasti výpočetní techniky výzkum, vývoj a konstrukce výpočetních systémů systémoví programátoři, programátor-analytik vývoj základního a aplikačního programového vybavení řešení problémů specializovaného využití výpočetní techniky (mobilní zařízení, PDA, …) pracovníci projekčních a obchodních organizací lektoři a učitelé vzdělávacích institucí

Projekty – počítačová grafika Vizualizace spalovacích procesů Cílem projektu je vytvořit aplikaci, která by simulovala a zobrazovala průběh spalování v uhelných kotlích. Existující komerční aplikace (např. FLUENT), ačkoliv jsou používány v praxi pro návrh kotlů, jsou velmi pomalé a vyžadují mnoho výpočetního času. Jedním z požadavků kladených na nový systém je tedy rychlost. Vytvořená aplikace umožňuje zobrazit proces spalování v reálném čase – viz. obrázky. Je založena na zjednodušené mechanice kapalin – není tedy tak přesná, ale je rychlá. Aplikace umožňuje zobrazit např. rychlosti částic uhlí, tlak v kotli, koncentrace různých látek (kyslíku). Na obrázcích je vidět rozložení teplot uvnitř kotle, rychlost a směr proudění částic uhlí v kotli (vháněny pomocí trysek – zelený čtverec) a detailní zobrazení proudění částic uvnitř kotle. Podrobnější informace na http://www.cgg.cvut.cz/research/SimulationVisuzalizationofCombustionProcesses

Projekty – počítačová grafika Virtuální Stará Praha Cílem projektu je prezentace městských částí (v tomto případě Staré Prahy) na Internetu s využitím standardních technologií jako jsou VRML (jazyk pro popis virtuálních scén), JavaScript, Java, mySQL (databáze) a PHP. Díky tomu je systém nezávislý na platformě a vyžaduje pouze internetový prohlížeč s plugin-nem pro prohlížení VRML scén. Vymodelovaným městem lze interaktivně procházet (viz. obrázky) což umožňuje např. zahraničním návštěvníkům si toto místo prohlédnout aniž by sem museli jet. Každému objektu ve scéně mohou být přiřazeny klikací odkazy po jejichž stisku se otevře další stránka obsahující např. detailní popis objektu, jeho historii atd. Pro snadnější orientaci se také zobrazuje 2D mapa. Pro snížení nároků kladených na přenosovou rychlost Internetu je použita technologie LOD (úrovně detailu – budovy jsou reprezentovány pomocí různě složitých modelů, které se obměňují v závislosti na vzdálenosti od pozorovatele). Stránka se nachází na adrese http://www.cgg.cvut.cz/vsp/

Projekty – počítačová grafika Projekt Nautilus Cílem projektu je vytvoření experimentální webově založené aplikace, která umožní cvičit a zkoušet lodní kapitány. Prostředí je opět vytvořeno pomocí VRML a Javy. 3D prostředí je tvořeno oceánem s různými typy lodí – každá loď se chová trochu jinak. Každou loď ovládá jiný uživatel a jeho cílem je proplouvat scénou tak, aby neohrozil ostatní účastníky lodního provozu. Instruktor má možnost sledovat celou scénu, vybrat si jednoho uživatele a dívat se jeho očima popřípadě ovlivnit směr plavby některého plavidla. K dispozici je také tréninkový mód, kde uchazeč pouze sleduje, jak se chovají různé lodě v různých standardních situacích – výuka. Instruktor si také muže zobrazit seznam všech uživatelů a měnit dopravní podmínky např. přidat mlhu, den/noc, měnit velikost vln, atd. Každá loď je vybavena světelnou signalizací, která je využívána hlavně v noci a za špatného počasí.

Projekty - HW USB Scope Cílem diplomové práce nazvané USB SCOPE bylo vytvoření osciloskopu připojitelného k PC pomocí rozhraní USB. Parametry navrženého osciloskopu jsou: * Vzorkovací frekvence: 30MHz * Rozlišení: 8bitů * Paměť vzorků: 256KB * Napěťové rozsahy: ±0.5V, ±1V, ±2.5V ±5V * Vstupní impedance: 1MΩ/30pF * Počet kanálů: 1 * Připojení: USB Celý návrh je rozdělen do dvou částí analogová a digitální. Analogová část upravuje vstupní analogový signál tak, aby ho bylo možné přivést na vstup analogově-digitálního převodníku v druhé části (zesílení vstupního signálu + odstranění vyšších frekvencí = šumu). 8bitový AD převodník slouží k převodu analogového signálu na digitální - jedná se o převodník TDA8703 firmy PHILIPS s rychlostí vzorkování 30 milionů vzorků za vteřinu. V digitální části jsou umístěny obvody pro řízení vzorkování, komunikaci pomocí USB, počáteční inicializaci a napájecí obvody. Digitální část se skládá z hradlového pole XCS20XL firmy XILINX (řízení vzorkování, řízení komunikace s USB řadičem a pro propojení některých obvodů ), USB řadiče (obvod umožňuje přenášet data z HW části do počítače a naopak ), mikrořadiče (obvod se stará o řízení celé HW části. Má na starosti nahrávání konfigurace do hradlového pole, dekódování paketů zaslaných z PC, komunikaci se sériovou pamětí a komunikaci s PC pomocí sériové linky v případě nahrávání konfiguračních dat hradlového pole z PC) a pamětí (uložení konfiguračních dat hradlového pole v době, kdy osciloskop není napájen , ukládání vzorků v režimu vzorkování ). K HW části byla vytvořena aplikace nazvaná osciloskop, která umožňuje využívat funkcí osciloskopu a nastavovat nejrůznější parametry osciloskopu. Další informace na http://cs.felk.cvut.cz/~xkubalik/usbscope/usb_scope.htm

Nashledanou ... ... na katedře počítačů!