PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky UNESCO v ČR.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
Kulturně-historické památky a kulturní zařízení
III/2 XV A
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3-50 Anotace
Významné památky ČR.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Památky UNESCO v České republice 4. ročník
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
VY_52_INOVACE_ZE.9.40 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Baroko v českých zemích
Poznámky pro výuku Předmět: Základy práva
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_13 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
CESTOVÁNÍ.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Pommerová - Rálišová.  United Nations Educational Scientific and Cultural Organization  jedna ze 14 mezistátních odborných organizací  sídlí v Paříži.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
Památky UNESCO v České republice
Cestovní ruch a památky UNESCO
UNESCO – SVĚTOVÉ DĚDICTVÍ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Některé památky Unesco Mgr. Petra Polášková. Seznam otázek: Otázka č. 1 Otázka č.2 Otázka č. 3 Otázka č. 4 Otázka č. 5.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_375_VES_15 Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Třebová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
VY_32_INOVACE_Vac_III_12 Památky UNESCO v ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
PAMÁTKOVÁ PÉČE. CO JE PAMÁTKOVÁ PÉČE ? péče o movité a nemovité věci řeší otázky přístupu k historickému dědictví systém péče založen na legislativě význam.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Druh učebního materiálu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
UNESCO Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_02_UNESCO.
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_VLASTIVĚDA
Transkript prezentace:

PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA

Obsah 1. UNESCO 2. Památky UNESCO v ČR

Pokus se vyjmenovat památky UNESCO na území ČR. Co to je UNESCO ? United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu Pokus se vyjmenovat památky UNESCO na území ČR.

2. UNESCO v ČR 1. Praha 2. Český Krumlov 3. Telč 4. Žďár nad Sázavou 5. Kutná Hora 6. Lednicko – valtický areál 7. Holašovice 8. Kroměříž 9. Litomyšl 10. Olomouc 11. Brno 12. Třebíč Zdroj: Martin Vrzala, 2008

Jmenuj známé památky v historickém centru Prahy. Praha historické centrum 1992 důležité architektonické, duchovní a umělecké bohatství Jmenuj známé památky v historickém centru Prahy. Zdroj: Martin Vrzala, 2013

Český Krumlov historické centrum 1992 komplex hradu a zámku, středověké uličky, měšťanské domy Zdroj: Martin Vrzala, 2010

Telč historické centrum 1992 město z konce 14. století měšťanské domy z dob renesance a baroka kolem vytvořen obranný systém rybníků

Žďár nad Sázavou Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře 1994 vystaven ve 20. letech 18. století architekt Jan Blažej Santini originální barokní gotika vystavěn ve tvaru pěticípé hvězdy, kolem hřbitov a ambit

Kutná Hora historické centrum a chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci 1995 architektonický skvost pozdně gotický chrám sv. Barbory a katedrála v duchu barokní gotiky

Lednicko – valtický areál 1996 rod Lichtenštejnů barokní a novogotická architektura zámků, drobných staveb upravená krajina, anglické parky Který rod se zasloužil o vznik tohoto areálu ?

Jak se tento styl nazývá ? Holašovice vesnická rezervace 1998 zachovalá středoevropská vesnice stavby z 18. – 19. století jihočeské selské baroko Jak se tento styl nazývá ?

Jak se jmenují 2 kroměřížské zahrady ? zahrady a zámek 1998 barokní sídlo vysoké šlechty Podzámecká a Květná zahrada Jak se jmenují 2 kroměřížské zahrady ?

Litomyšl zámek a zámecký areál 1999 renesanční zámek – arkádový unikátní sgrafitové výzdoby štítů a fasád hospodářské budovy, zahrada

Olomouc Sloup Nejsvětější Trojice 2000 18. století 35 m vysoký, olomoucké baroko sochy od umělce Ondřeje Zahnera Zdroj: Martin Vrzala, 2013

Brno Vila Tugendhat 2002 funkcionalistické dílo architekta Ludwiga Miese van der Rohe ocelový skelet nosných zdí spojení s přírodou

Třebíč Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa 2003 soužití křesťanské a židovské kultury bazilika (část benediktinského kláštera ze 13. století), ovlivněna vlivy ze západní Evropy

Seznam použitých zdrojů SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN 80- 858-3988-1. Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745.