LILIOVITÉ LILIACEAE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA Třída: Jednoděložné
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Krytosemenné pokračování
Amarylkovité (nadpis podtrhni správnou barvou pro jednoděložné r.)
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
Jednoděložné rostliny
Kakostovité (Geraniaceae)
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
(Heracleum sphondylium)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PODRAŽCOVITÉ, PRYSKYŘNÍKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
liliotvaré, kosatcotvaré, jednoděložné, plod, řád, čeleď, květenství
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
Kosatcovité Dominika Sattková.
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
AMARYLKOVITÉ Amaryllidaceae.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
KOSATCOVITÉ Iridaceae.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUKVOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PRVOSENKOVITÉ
Chráněné rostliny.
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Jarní květiny park Letohrad
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Čeledi: liliovité a amarylkovité Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Čeleď Liliovité (+ příbuzné skupiny) Eliška Soukupová Anna Jurková Anastázie Lomakina Magdaléna Nahodilová QA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny L Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Magnoliaceae – šácholánovité
Liliovité a amarylkovité rostliny
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliovité (Liliaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

LILIOVITÉ LILIACEAE

vytrvalé pozemní byliny většinou s cibulemi a zatahovacími kořeny listy jednoduché, celokrajné, bez palistů jednodomé s oboupohlavnými, trojčetnými květy květy jednotlivě nebo v květenstvích plodem tobolka

Křivatec žlutý (Gagea lutea) zelenavě žluté květy v chudém okolíku květy vyrůstají v úžlabí dvou listenů jen jeden přízemní list lužní lesy, vlhké listnaté lesy, vápnité půdy s vysokou hladinou spodní vody stínomilná rostlina

Lilie zlatohlavá (zlatohlávek) (Lilium martagon) květy po 3 – 12 v hroznovitém květenství květ turbanovitý, tmavě skvrnitý listy v přeslenech zatahovací kořeny udržují cibuli v určité hloubce horské lesy a louky, světlé háje, humózní půdy s dostatkem vápna v ČR ohrožený druh - chráněná

Kandík psí zub (Erythronium dens-canis) cibule ve tvaru psího zubu pouze 2 přízemní vstřícné listy v ČR na jediném místě – vrch Medník v Posázaví v ČR kriticky ohrožený druh - chráněný

Tulipán (Tulipa)

Řebčík královský (Fritillaria imperialis) dekorativní pěstovaná rostlina

Použité zdroje: Seidel, D., 2008: Květiny. REBO Productions CZ, spol. s r. o. Aichele, D., Golteová-Bechtleová, M., 2001: Co tu kvete?. Euromedia Group Rosypal, S. a kol., 2003: Nový přehled biologie. Scientia, Praha www.botanika.wendys.cz www.kvetenacr.cz www.naturfoto.cz www.botany.cz www.botanika.borec.cz