Působení ekologických faktorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přirozená retence a akumulace (RaA) vod
Advertisements

Abiotické faktory prostředí
Koloběhy látek Cyklus vody.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Povětrnostní podmínky
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Ekologické faktory – zdroje a podmínky existence
Abiotické podmínky prostředí
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Nejdůležitější abiotické faktory Vlhkost. Zdrojem vlhkosti: srážky povrchový přítok podzemní přítok Vlhkost prostředí je ovlivněna: teplotou prouděním.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Základní ekologické pojmy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
EKOLOGIE.
Biotopy ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přizpůsobení rostlin a živočichů prostředí
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Lucie Hejkrlíková Lenka Hesová HELENA JEDLIČKOVÁ.
Biomy - popis.
Pedosféra.
Rostlinná produkce a prostředí
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Ekologické faktory  Čím vším ovlivňuje teplota organismy  Jak změny teploty (klimatu) ovlivnily flóru a faunu našeho území  Co by se mohlo stát po klimatické.
Abiotické faktory prostředí
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
Abiotické faktory prostředí
Působení ekologických faktorů
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
EKOLOGIE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Působení ekologických faktorů
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Ing. Helena Jedličková, Ph.D.
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Témata a metodiky měření Králický Sněžník
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_26_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_TE.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav MU, Brno
3 Abiotické faktory prostředí světlo, teplota
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Abiotický faktor teplo
Působení ekologických faktorů
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
VODA.
Abiotický faktor světlo
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Abiotický faktor voda.
Půdy.
Transkript prezentace:

Působení ekologických faktorů Teplota Vlhkost

Termobiologické typy organismů poikilotermní (exotermní) Teplota Termobiologické typy organismů poikilotermní (exotermní) homoiotermní (endotermní) heterotermní Ptáci 39-42 ºC Savci 36-38 ºC Vejcorodí 26-34 ºC

Teplota – limitní faktor výskytu Druhy stenotermní eurytermní Řasy 60-70 ºC Sinice až 88 ºC Ptáci a savci až 50 ºC teplotně náročné – termofilní, termofyty středně náročné – mezotermofilní, mezotermofyty chladnomilné – psychrofilní, psychrofyty žijící na sněhu a ledu – kryofilní, kryofyty Řasa Chlamydomonas nivalis – 0 ºC Ptáci a savci až – 60 ºC Tajgové dřeviny až – 70 ºC Boreus hiemalis

Teplota – vliv na tělesné proporce Biogeografická pravidla Bergmannovo Allenovo

Teplota – regulátor aktivity a klidových stavů aktivita migrace rozmnožování délka vývoje klidové stavy zimní spánek (hibernace) letní spánek (estivace) Délka vývoje (efektivní teplota): S = (T – K) . D

Tepelné vlastnosti půdy Půda Edafon Biologické a chemické procesy Výkyvy teploty - denní – cm - měsíční dm – m - roční do 5-7 m Půdní druh Pórovitost Vegetace Vlhkost Obsah humusu

Tepelné vlastnosti vody Voda Vysoká tepelná kapacita Nízká tepelná vodivost Tekoucí × stojaté vody Stojaté vody - letní a zimní stagnace - jarní a podzimní cirkulace - skočná vrstva Hustota vody Rozpuštěné látky Vítr Organismy Člověk

Vlhkost Zdroje vláhy Atmosférické srážky - vertikální (déšť, sníh) - horizontální (rosa, jinovatka) Přítok - povrchový - podzemní U nás 440 – 2000 mm Vlhkost absolutní relativní rosný bod Půdní voda - gravitační - podzemní - kapilární - adsorbční - vodní potenciál

Vodní bilance stanoviště, rostliny, živočicha Ws = Sv + Sh + P – I – Es – T – O Wr = A – T Wž = A + D + K + M – E – F – T – R

Tolerance organismů k vlhkosti Druhy stenohygrické euryhygrické Regulátor aktivity délky vývoje Vodní – hydrofyty, hydrobionti Vlhkomilné – hygrofyty, hygrofilní Střední nároky – mezofyty, mezofilní Suchomilné – xerofyty, xerofilní (sukulenty, sklerofyty) Adaptace (přechod na souš, půdní druhy)