ISLAND.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I S L A N D OSTROV ledu a sopek Prohlížení:.
Advertisements

Island.
I S L A N D ostrov ledu a ohně.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
FINSKO ISLAND.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
ŠVÝCARSKO.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
Island.
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
obrázek je licencován za podmínek public domain
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Slovenská republika 5. ročník
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Island – země ohně a ledu
Kongeriket Norge Holubová Hana
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Island Marie Vůjtková
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
LIBERECKÝ KRAJ. ZNAK A VLAJKA OBECNĚ  Krajské město: Liberec  Vznik: roku 2000  Okresy: čtyři  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hejtman:
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
ISLAND a jeho obyvatelé.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Island Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SEVERNÍ EVROPA.
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Švédsko Open Presentation.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Belgie Jakub Jenšovský.
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

ISLAND

Hlavní město: Reykjavík Rozloha: 103 125 km² (107. na světě) Počet obyvatel: 317 630 Úřední jazyky: islandština a od 2. 6. 2011 také znakový jazyk neslyšících Druhým největším ostrovem v Evropě. Ólafur Ragnar Grímsson

Města Doprava 1. Reykjavík 117 607 obyvatel 2. Kópavogur 28 291 obyvatel 3. Hafnarfjörður 24 712 obyvatel Doprava drsný terén a nepříznivé klimatické podmínky neexistuje zde železniční síť a kromě měst ani autobusová doprava dopravování mimo Island letadlem a lodí je zde 86 letišť

Ekonomika Zemědělství jedenáctý na světě v HDP na obyvatele a v HDI v roce 2007 nejvyšším Zemědělství rybolov (75% vývozu této země a zaměstnává celých 12 % práce schopné populace) chov ovcí, skotu, prasat a drůbeže pěstování brambor, na jihu ovoce, zelenina druhým největším evropským producentem banánů Islandská koruna

Řeky, jezera a ledovce celý ostrov nese stopy po činnosti ledovců největší ledovcová oblast ostrova a celé Evropy, Vatnajökull na jihozápadě měří 8 100 km² (cca 8% rozlohy Islandu) mezi nejdelší řeky patří Thjórsá, Hvítá a nejvodnatější Jökulsá á Fjöllum typickým rysem krajiny množství jezer vytvořených činností ledovců největší jezero Þingvallavatn

Sopky Kuchyně najdeme 30 aktivních sopečných systémů nejaktivnější sopkou je pak Grímsvötn Kuchyně hlavním pokrmem islandské kuchyně jsou ryby, potom jehněčí a mléčné výrobky Þorramatur (Thorramatur) je tradiční islandské jídlo, vhodné pro mnoho různých pokrmů - jí se nejčastěji ve měsíci Þorri, což je leden a únor