SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto University Je rychlé tempo reálné konvergence důvodem pro váhání se zavedením eura? Projekt GAČR č. :402/06/1370 Stanislav Šaroch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
7 Nezaměstnanost.
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Teorie měnových kurzů.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Phillipsova křivka a vztah mezi inflací a nezaměstnaností
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Konvergenční kritéria
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Základy ekonomie Seminář 12..
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Inflace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Peníze a monetární politika
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Vývoj CNG v České republice
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Základy ekonomie Seminář 12..
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto University Je rychlé tempo reálné konvergence důvodem pro váhání se zavedením eura? Projekt GAČR č. :402/06/1370 Stanislav Šaroch

SIMPLY CLEVER 2 Jak správně měřit konvergenci? Jaké je tempo konvergence jednotlivých CEEC? Je tempo konvergence dlouhodobě udržitelné? Je hlavním důvodem odložení eura skutečná nevhodnost jeho zavedení nebo jen víra ve „slabost ostatních makropolitik“? Hrozí „přestřelení“ reálné konvergence spíše s eurem, nebo bez eura? ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 3 Fakta o růstu ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 4 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 5 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 6 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 7 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 8 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 9 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 10 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 11 ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER 12 Jak je to s udržitelností tempa konvergence? ŠkodaAuto University

SIMPLY CLEVER Jak vidíme výše, podobné míry nerovnováhy vykazují i některé země jižního křídla eurozóny. Je lepší být členem, nebo čekatelem? Společná měna nejspíš ovlivní způsob přerozdělování, kterým se bude řešit dočasný nesoulad nominální a reálné konvergence.

SIMPLY CLEVER Děkuji za pozornost