Hospodářské cykly ekonomiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Hospodářské cykly.
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Makroekonomie a hospodářská politika
Teorie růstu a hospodářský cyklus
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Makroekonomie.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
1. října 2013VY_32_INOVACE_100214_Narodni_hospodarstvi_a_hospodarsky_cyklus_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Exponenciální rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Proč studovat makroekonomii?
Hospodářský mechanismus
Ekonomický růst a hospodářské cykly. Ekonomický růst Za ekonomický růst (economic growth) je považováno dlouhodobé zvyšování produktu, obvykle měřeného.
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
HOSPODÁŘSKÉ CYKLY.
Monetární (měnová) politika
Nezaměstnanost.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_82 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MAKROEKONOMIE EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY Pavel Janíčko.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ekonomika Hospodářský cyklus 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_10.
Teorie hospodářských cyklů
Hospodářské cykly.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Transkript prezentace:

Hospodářské cykly ekonomiky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hospodářské cykly ekonomiky Teorie hospodářského cyklu se zabývá kolísáním skutečného produktu kolem úrovně potenciálního produktu. Potencionální produkt je maximálně udržitelný výstup ekonomiky za jinak neměnných podmínek („ceteris paribus“). V průběhu cyklu rozlišujeme 2 základní vývojové tendence – vrchol a sedlo – odtud se odvozují fáze hospodářského cyklu.

Průběh cyklu – má vliv na trh práce (zaměstnanost, nezaměstnanost), na sociální podmínky ve společnosti, omezení výroby, pokles ziskovosti. Příčiny cyklického kolísání – mohou to být politické příčiny, které mají vliv na cykly, hospodářská politika vlády – centrální banky. Hlavní příčina, na které se shodují ekonomové, je ve vývoji poptávky a nabídky.

Obecně platí, že v období vrcholu je hospodářská aktivita vysoká, sedlo je nejnižší úroveň hospodářské aktivity. Dochází-li k poklesu skutečného produktu, mluvíme o kontrakci – ovlivňuje pokles poptávky po investicích. Pokud délka překročí 6 měsíců, mluvíme o recesi, pokud pokles trvá delší dobu, mluvíme o depresi .

Expanze je fáze cyklu vyznačující se vzestupem úrovně skutečného produktu. Ekonomika se navrací na úroveň potenciálního produktu a mluvíme o obnově, zotavení, oživení ekonomiky (konjunktura, boom, rozmach) . Následuje fáze recese až po sedlo (dno). Vrchol – maximální úroveň skutečného produktu, vrchol expanze. Dno – nejnižší úroveň výkonu, po jeho dosažení se ekonomika obrací na vzestupnou dráhu, skutečný výkon se opět přibližuje potenciálnímu produktu.

Autor © Dagmar Kostrhůnová

Graf hospodářského cyklu Vertikální osa – výstup (výkon) ekonomiky Horizontální osa – čas (t) Uprostřed potenciální produkt (trend) Okolo osciluje hospodářský cyklus ekonomiky (sedlo, vrchol) 7

Ekonomický růst je růst skutečného (reálného) produktu nebo-li tempo růstu produktu. Ekonomická úroveň je účinnost využívání disponibilních zdrojů měřených pomocí úrovně výstupu na 1 obyvatele, měříme pomocí HDP (hrubý domácí produkt). HDP – slouží k měření výkonu ekonomiky, je to tržní hodnota finální produkce za 1 rok vyrobená na území státu, měří se na 1 obyvatele (tzv. HDP na hlavu).

ÚKOLY Žák zdůvodní, proč dochází k cyklickému kolísání ekonomiky zakreslí a popíše graf hospodářského cyklu se zamyslí nad fází ekonomiky, ve které se nachází Česká republika v současnosti definuje rozdíl mezi ekonomickým růstem a ekonomickou úrovní se zamyslí, ve které fázi hospodářského cyklu dochází ke zvýšení nezaměstnanosti

LITERATURA STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o., 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil. Makroekonomie. Brno : ESF, 1998. ISBN 80-210-1777-5. FUCHS, Kamil. Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno : Tisk OL Print, 2000. ISBN 80-210-2268-X.