Prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc. Ing. Daniel Schwarz, Ph. D. doc. RNDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
Advertisements

Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Edukační portál MEFANET Použití licencí Creative Commons v medicínském vzdělávání.
I. Odborné setkání studentů lékařských fakult na téma “Aktuality v diagnostice a léčbě interních onemocnění - kardiologie, kardiochirurgie, gastroenterologie,
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity 2005.
Moderní trendy v problematice testování M. Komenda, Č. Štuka, M. Vejražka, P. Martinková, J. Trnka.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Vzdálený přístup k licencovaným elektronickým informačním zdrojům pomocí terminálového serveru DiS. T. Kopečný, A. Pop, Centrum výpočetní techniky UP v.
Atlas radiologických obrazů RDG kliniky VFN a 1.LF UK
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
E-learning ve výuce na SŠ
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Ústav pedagogických věd
Systémová integrace Big Data
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
Informační a datová základna projektu OPTIMED: dobudováno 2014 Ladislav Dušek, Martin Komenda, Jaroslav Štěrba.
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku B.Ludíková, V.Mihál Dětská klinika, Lékařská fakulta.
Gymnázium Františka Živného Informační centrum 015 Rozvojový projekt č.160R 2004 Informační centrum jako garant rozvoje dovedností v oblasti IT a schopností.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Windows 7 & Internet Explorer 8 vývoj aplikací a kompatibilita Štěpán Bechynský, Ondřej Štrba Developer Evangelists
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
INTERNETOVÁ ON-LINE DATABÁZE EDUKAČNÍCH ZDROJŮ IFCC INTERNETOVÁ ON-LINE DATABÁZE EDUKAČNÍCH ZDROJŮ IFCC Kocna Petr Ústav klinické biochemie laboratorní.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Projekt NATURA: vědecké informační zdroje přírodních věd.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Datové Centrum IKEM, ÚIK David Hačkajlo, Jana Hyánková, Daniela Němcová Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2004, Praha.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Hybridní architektura pro webové simulátory Tomáš Kulhánek 1,2, Marek Mateják 1, Filip Ježek 3, Pavol Privitzer 1, Jan Šilar 1, Martin Tribula 1, Jiří.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Brno University of Technology What should we do?.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
When Virtual Becomes Real: The Use of Videoconferencing in Language Teaching Barbora Budíková, Alena Hradilová, Hana Katrňáková, Libor Štěpánek Masarykova.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
PACS Picture Archiving and Communication System
Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Mgr. Jana Heřmanová Mgr. Blanka Kadeřávková Spolupráce VOŠ,
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Význam standardů při aplikací IT ve výuce lékařských oborů
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Litva, Kaunas Erasmus+ (JS 2016)
Libor Štěpánek, Alena Hradilová, Hana Katrňáková, John Morgan,
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Elektronický publikační systém
XIII. BRNĚNSKÉ HEMATOLOGICKÉ DNY/ NOVINKY V HEMATOLOGII
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

TELEHEMATOLOGIE: společné řešení pro edukační obrazový archiv a vzdálené konzultace Prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.

Outline RITM – rada pro informační technologie v medicíně MEFANET – vzdělávací síť lékařských fakult program TELEHEMATOLOGIE, cíle, aktuální stav pohled na TELEHEMATOLOGII z hlediska ICT řešení edukační archiv: přínos pro studenta medicíny vzdálené konzultace: přínos pro autory snímků, pedagogy

RITM Fakultní nemocnice Brno Ústav výpočetní techniky MU RITM – rada pro informační technologie v medicíně projekty orientované na aplikaci ICT do výuky medicíny motivace: kvalitativní změna současné medicíny vývoj technologií poptávka po interdisciplinární výuce Lékařská fakulta MU Fakultní nemocnice Brno > 20 týmů (ústavů, klinik) Ústav výpočetní techniky MU > 100 zapojených odborníků Masarykův onkologický ústav Fakultní nemocnice u sv. Anny

RITM - činnost program Telemedicína ve výuce program Telehematologie vývoj elektronických učebních pomůcek vývoj edukačních webových portálů investiční program e-learning ve výuce klinických a zdravotnických oborů

MEFANET: vzdělávací síť lékařských fakult meziuniverzitní spolupráce projekt všech 7 lékařských fakult v ČR a 2 lékařských fakult v SR. klíčové oblasti řešení: společné autorské týmy, multimediální učební pomůcky, vzdělávací portály, obrazové archivy, edukační anonymizované PACS, videokonferenční podpora výuky

MEFANET: vzdělávací síť lékařských fakult

Společné řešení pro edukační obrazový archiv a vzdálené konzultace ffgf Telehematologie Společné řešení pro edukační obrazový archiv a vzdálené konzultace 7

program Telehematologie Podpora přístupu studentů k elektronickým materiálům a obrazové dokumentaci o diagnostice a léčbě hematologických chorob. Start v roce 2006, v rámci rozvojového projektu RITM. Pokračování v roce 2007, v rámci rozvojového projektu MU: Podpora tvorby multimediálních vzdělávacích pomůcek a jejich využití v každodenní výuce na MU Investiční zajištění telehematologických stanic. Vývoj softwaru pro webový obrazový archiv Vytváření obsahu archivu Edukační část Taxonomie Klinická část Obrazy Popisy

program Telehematologie Cíle: naplnění archivu, v roce 2007: 80 studií zpřístupnění nasbíraného materiálu pro pregraduální a postgraduální výuku hematologie, biologie, histologie, fyziologie, onkologie, … využití v konkrétních kurzech: Klinická hematologie, Klinická onkologie, Vnitřní lékařství Jiný pohled na systém Telehematologie, a sice organizační Stav: dokončen vývoj části backoffice i frontoffice 9-měsíční pilotní provoz implementace všech připomínek zúčastněných autorů

program Telehematologie Řešitelé: garant programu: prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc. garanti studií: MUDr. Alena Buliková, Ph.D. MUDr. Jarmila Kissová MUDr. Ondřej Zapletal MUDr. Svatopluk Valníček MUDr. Jan Blatný, Ph.D. autoři snímků: další 2 lékaři 6 laborantů ICT podpora: Ing. Daniel Schwarz, Ph.D + web studio IBA Pracoviště: OKH FN Brno Bohunice OKH FN Brno Černopolní Nemocnice Uherské Hradiště Children University Hospital Dublin, Ireland

program Telehematologie

Nelze považovat za zcela oddělené komponenty ICT v Telehematologii Telehematologické stanice laboratorní mikroskop digitální snímač (USB nebo Firewire) PC lokální software přístup na internet, běžný browser (IE, Firefox) } Nelze považovat za zcela oddělené komponenty mikroskop Olympus BX41, digitální fotoaparát OLYMPUS C4000 Zoom (4 Mpx) optický adaptér U-TV1X-2 PC (USB spojení s fotoaparátem) Kompromisy: 1) mikroskop, resp. objektiv vs. optodigitální snímač 2) rozlišení vs. živý obraz mikroskop Olympus BX41 digitální kamera ARTCAM 300MI CMOS (3 Mpx) optický adaptér U-TV0.5X PC (USB spojení s kamerou)

ICT v Telehematologii Archiv snímků z digitální mikroskopie existence prioprietárních řešení (OCS Cytotel od Olympus) vývoj vlastními prostředky Použité technologie web server Apache (OS Linux) databáze MySQL skriptovací jazyk PHP grafický program ImageMagick -------------------------------------- PACSone, Radscaper Java applet

Zjednodušené schéma archivu ICT v Telehematologii Zjednodušené schéma archivu Identifikační údaje UŽIVATEL role {dummy, author, garant, admin} Text od, komu ZPRÁVA datum studie název (cze, eng) popis (cze, eng) TAXONOMIE blokový kód typ {archive, user} taxonomie diagnóza (cze, eng) popis (cze, eng) STUDIE stav {temp, pending, approved} datum {created, modified, approved} {krev, dřeň, likvor, otisk tumoru} název (cze, eng) popis (cze, eng) soubory SNÍMEK uživatel {autor, garant} snímky typ {orig., orig_jpeg, res_big, res_big_watermark, res_small} název SOUBOR

ICT v Telehematologii

ICT v Telehematologii

ICT v Telehematologii

ICT v Telehematologii

ICT v Telehematologii ukázka

Webový portál LF MU Vývoj portálu [ ISSN 1801-6103 ] Start projektu 03/2005 11/2005 01/2006 11/2006 01/2007 Start projektu Vývoj SW Testovací verze Ostrý provoz Vývoj verze II ISSN portal.lf1.cuni.cz

Webový portál LF MU [ ISSN 1801-6103 ]

ffgf Díky za pozornost schwarz@iba.muni.cz 22 "Newer technologies such as computers and video conferencing are not necessarily better (or worse) for teaching or learning than older technologies . . . they are just different . . . The choice of technology should be driven by the needs of the learners and the context in which we are working, not by its novelty." Bates AW. Technology, open learning and distance education. London: Routledge, 1995 22