PODNEBÍ NA ZEMI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
Evropa Podnebí a vodstvo.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody –Podnebné pásy – Tropický pás
Podnebí Afriky.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Devátá Marta Devátá Monika
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí v ČR.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Tlak a proudění vzduchu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Lokalizační faktory (druhá část)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Počasí během roku a podnebí
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Křížovka - Tropický deštný les
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
Podnebí Severní Ameriky
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Podnebí ČR.
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_28
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ATMOSFÉRA.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
PODNEBÍ.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

PODNEBÍ NA ZEMI

PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková stupňovitost (vzdálenost od rovníku) Proudění vzduchu na Zemi Vzdálenost od moře Nadmořská výška (s rostoucí nadmořskou výškou klesá teplota i tlak vzduchu) Mořské proudy (viz. Hydrosféra)

Šířková stupňovitost Sluneční paprsky – hlavní zdroj tepla, díky kulatosti země a sklonu osy dopadají během roku pod různým úhlem (různou intenzitou) Tropický pás – leží mezi obratníky (teplý a deštivý) Subtropický – od obratníků po 40 šířky (teplý, období sucha a dešťů) Mírný – od 40 šířky po polární kruhy (střídání 4 ročních období) Polární a subpolární (sub/arktický) pás – od polárních kruhů k pólům (studený) Odkazy: Interaktivní klimatodiagramy, Interaktivní klimatické zóny

Proudění vzduchu na Zemi Přenos teplého a studeného vzduchu – je vlastně vyrovnávání tlaku vzduchu (rovník, polární kruh – N) x (obratníky, pól – V) = vzduch proudí z V do N. Díky otáčení země se větry stáčí: východní větry (pasáty) – mezi rovníkem a obratníky západní větry – mezi obratníky a polárními kruhy východní větry – mezi polárními kruhy a póly monzuny – 2x ročně mění směr Schéma proudění vzduchu (při najetí na obrázek získáš více info)

Vzdálenost od moře Moře (oceán) zvlhčuje vzduch a působí jako „ohřívadlo“ Podnebí přímořské – malé výkyvy teplot během roku i dne, dostatek srážek Podnebí kontinentální – větší výkyvy teplot, méně srážek Podnebí přechodné

Itinerář cestovatele – přiřaď jednotlivé pojmy k podnebným pásům Podnebné pásy: tropický, subtropický, mírný, polární Státy: Island, Velká Británie, Tunisko, Vietnam (doplň k těmto státům hlavní města) Zemědělské plodiny: brambory, zakrslé břízy, citrusy, rýže Zvířata: polární liška, skot, nosorožec, velbloud Počasí: teplo a vlhko po celý rok, teplo a sucho především v létě, chladno po většinu roku, střídání čtyř ročních období

Křížovka podnebí 1.   2. 3. 4. 5. 6. 7. Klimatický pás kde se střídají 4 roční období. Část atmosféry nacházející se do výšky asi 10 km nad povrchem. Dlouhodobý režim počasí (sleduje se minimálně za 50 let). Pokud teplota klesne pod 0°C – říkáme že přišel? Atmosférický útvar s ničivou silou v podobě obrovského víru s okem ve středu. Vznikající nad oceánem. Plyn, který nás chrání před škodlivým UV zářením. Pravidelné větry vanoucí směrem k rovníku.

Tabulka řešení 1. M Í R N Ý 2. T O P S F É A 3. D E B 4. Á Z 5. H U I K 6. 7. Y Co je to monzun? Zjisti tento pojem pomocí literatury, internetu.

ATMOSFÉRA V tajence najdete název meteorologické stanice. Čím se tato stanice proslavila? Lokalizujte ji na mapě a charakterizujte teplotní podmínky této oblasti. 1. Největší zásobárna sladké vody na Zemi. LEDOVEC 2. Tlaková níže. CYKLONA 3. Meteorologická stanice, kde byla naměřena vůbec nejnižší teplota na Zemi. VOSTOK 4. Vertikální……….gradient. TEPLOTNÍ 5. K Zemi nejbližší hvězda. SLUNCE 6. Okamžitý stav atmosféry. POČASÍ 7. Největší poušť světa. SAHARA 8. Hlavní město Kazachstánu. ASTANA 9. Trojmocný kyslík. OZON 10. Stát, na jehož území byla naměřena vůbec nejvyšší teplota vzduchu. LIBYE 11. Nahromaděná vodní pára v atmosféře. OBLAKA C E V O D L Í Y Z J I N K A S B T M U H P Č R TAJENKA: OJMJAKON Leží asi 5 310 km severovýchodovýchodně od hlavního města Moskvy. Ojmjakon je známý především tím, že zde byla 26. ledna 1926 naměřena teplota -71,2°C, proto se stal nejchladnějším obydleným územím na světě, nejchladnějším místem na severní polokouli a je označován jako (sibiřský) pól chladu (zimy).