MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam se točí Tobě ?.
Advertisements

Psychické projevy a stavy
Udělej si následující test:
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Your name your caption here NTTP 2010 Mozkové hemisféry Logika Detaily Fakta Pravidla Slova, jazyk Matematika Současnost Budoucnost Bezpečí Realita Pocity.
PSYCHICKÉ PROCESY Psychologie.
KIP - KM 3. Myšlenkové mapy.
POJMOVÁ MAPA JAKO NÁSTROJ AKTIVNÍHO UČENÍ V MATEMATICE
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.
Myšlenkové mapy Nina Čevorová
Moderní umění začíná postimpresionismem.
Psychologie štíhlé postavy
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Úvod do managementu1 Rozhodování Kreativita. Úvod do managementu seminář Manažerské rozhodování, Deming, Juran, Pareto, Osborne proces rozhodování.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
(komentovaný přehled)
MYŠLENKOVÉ MAPY Udělej si svoji myšlenkovou mapu „Smysluplný obchod“ (semináře)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_246 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kterou hemisférou myslíte ?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_PSYPS12760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PROCVIČENÍ MOZKOVÝCH HEMISFÉR, IMPROVIZACE Prezentační techniky
16. Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů
Rozdíl vnímání a představy
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Paměť, pozornost, zapomínání
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
ZVUKOVÁ KUCHAŘKA MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ
Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se.
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY MYŠLENOVÉ MAPY a jejich využití při.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mentální reprezentace
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Udělej si následující test:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Východiska pro rozvoj kreativity
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Udělej si následující test:
Sociální psychologie – CŽV 2012
Elektronické součástky a obvody
Kam se točí Tobě ?.
Pozornost a paměť, představivost
Pozornost a paměť.
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI Bc. Tereza Matýsová KISK FF MU

Myšlenkové mapy?

PROČ? …je zkusit…? VÝSLEDEK? Schválně, zadejte do Googlu výraz „mind maps“, a hledejte obrázky. VÝSLEDEK? 28 miliónů odkazů, které vypadají všechny …

TAKHLE

Zřejmě se na ně vrhli všichni najednou… PROČ? …je jich tolik…? Zřejmě se na ně vrhli všichni najednou…

No jo, ale proč?

Lidský mozek… Tak tedy lidský mozek je rozdělen ehm, pardon…. Tak tedy lidský mozek je rozdělen na dvě hemisféry, z nichž každá pracuje odděleně. (Názorný důkaz oddělení hemisfér najdete ZDE, v čase 2:40.)

Hemisférám jsou připisovány odlišné vlastnosti. Kreativní pravá hemisféra rytmus prostorové vědomí představivost denní snění barvy celostní vnímání (gestalt Analytická levá hemisféra slova logika čísla posloupnosti linearita analýza Hemisférám jsou připisovány odlišné vlastnosti.

Princip mozkové synergie v synergetickém systému platí, že 1 + 1 > 2 „Naše myšlenky se množí a vytvářejí rozsáhlou internetovou síť a vnitřní supermentální mapu našich stále přibývajících paměťových záznamů, fantazií, postojů a snů.“

KDYŽ TVOŘÍTE MYŠLENKOVOU MAPU, PODPORUJETE TÍM SVOU…

PAMĚŤ

KREATIVITU

máte možnost vidět daný problém jako celek a zároveň i jeho jednotlivé části vnímáte existující souvislosti a snáze objevujete nové při tvorbě používáte asociace – stejně jako váš mozek když přemýšlíte nebo si vybavujete zapamatované

Myšlenková mapa aktivuje celý mozek zbavuje naši mysl mentálního nepořádku umožňuje nám plně se soustředit na určitý předmět - díky tomu se daná informace převádí z naší krátkodobé paměti do paměti dlouhodobé jasně zachycuje jak podrobnosti, tak celek umožňuje nám sdružovat, nebo naopak od sebe oddělovat jednotlivé představy a vzájemně je porovnávat

Myšlenkové mapy? ANO!