Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny
Advertisements

Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název prezentace (DUMu):
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný Obor: Zemědělec – farmář 41-51- H/01 Zahradník – 41-52-H/01 Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE 237 Datum: 26.2.2013 Anotace: původ, význam, konzumní hodnota, výrobky, biologické vlastnosti, nároky na prostředí, technologie pěstování, sklizeň

ŠPENÁTOVÁ ZELENINA Podskupiny: 2.Špenátová Zástupci: špenát mangold větší množství zelené hmoty konzumace - kychyňsky zpracované Zástupci: špenát mangold

Špenát zelný ( Spinacia oleracea L. ) Čeleď: Merlíkovité ( Chenopodiaceae ) Původ: - Jižní Kavkaz, Irán, Irák, Afganistán - Evropa – rozšířen v 9. století do Španělska Význam pěstování: zelenina pro mrazírenský průmysl ( 90 % produkce ) vakuové sušení v čerstvém stavu Konzumní hodnota: vitamíny B1, B2, B6, C, E, K, PP, minerální látky vysoký obsah N látek, kyseliny šťavelové Vlastnosti rostliny: jednoletá, dvoudomá, krátká veget.doba

Špenát zelný – výrobky Špenát zelný – výrobky

Biologická charakteristika: Kořen: 0,3 – 0,4 m List - přízemní růžice sytě zelených listů, list – s oválnou, laločnatou čepelí - je konzumní částí Lodyha – rozvětvená Květ enství – v 1 vegetačním roce, vrcholičnaté ( vybíhání do květu ) Květ - samčí a samičí Plod - nažka ( semena dozrávají pouze na samičích rostlinách ) Nároky na prostředí: půda – dobrá zásobenost živinami nenáročnost na podnebí přiměřená závlaha Technologie pěstování: výsev, doba, jarní odrůdy – duben, květen podzimní - srpen pro přezimování - září sklizeň – ruční, mechanizovaně Druhy špenátu setého: a)letní ( holandský ) b)zimní

stanovišti pěstování špenátu zelného na venkovním Pěstování špenátu zelného na venkovním stanovišti

Kontrolní otázky: Kteří zástupci patří do špenátové zeleniny? Jaký je původ špenátu zelného, kdy byl rozšířen v Evropě? Zhodnoťte význam pěstování špenátu. Popište biologickou charakteristiku rostliny. Jaké látky obsahuje špenát? 6. Jaké má nároky na prostředí?

Zdroj: www.zelenina.atlasrostlin.cz www.zivotnistyl.cz www.mrazirna.agrojesenice.cz www.agrimex.cz Literatura: Pokorný Josef. Zelinářství pro OU. Praha: Septima, 2001. ISBN 80-7216-159-8