Kontextové vyhledávání pro knowledge management Helena Palovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Mainstream Technologies, s.r.o.
SoSIReČR Sociální síť informatiků v regionech České republiky
Natural Language Processing Prague Arabic Dependency Treebank Otakar Smrž koordinátor projektu Motivační přehled problémů, řešení a aplikací.
CXPath Dotazování nad heterogenními XML zdroji s pomocí konceptuálního schéma Jan Vávra, 21. dubna 2004
Business intelligence
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Temporální Databáze Jaroslav Dražan. Čím se budeme zabývat Proč je čas v DB důležitý Práce s časem pomocí klasického SQL Reprezentace časové domény Spojování.
Co má obsahovat prezentace
DOK.
C c e r b Implementace Aspe ve společnosti Brex spol. s r.o. stavební společnost.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Databáze Jiří Kalousek.
„P U L Z“ PROJEKT UČENÍ LIBERECKÉ ZÁCHRANKY připravil: Mgr. Kristýna Fejfarová – specialista pro kvalitu a rozvoj PNP.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Databázové systémy M. Kučerová.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Zadání databázového systému
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Bc. Martin Dostal. Co to je sémantické vyhledávání? Vyhledávání s využitím "umělé inteligence" Vyhledávání v množině dat na stejné téma katastrofy sport.
VÍTEJTE na prezentaci AIESEC … o mé činnosti v AIESEC.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
„Teleworking aneb Práce na dálku“, Praha IBM Learning: „Success is Making Others Successful“ © 2007 IBM Corporation Virtual Working Jana Pradlová.
Databázové modelování
Databázové modelování
Analýza rozvoje ICT v regionu
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Metodika tvorby a didaktika e-learningu Josef Hajkr
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
WorldWideScience.gov
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Stipendijní informační portál - Detailní analýza a návrh.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Vícerozměrný přístup pro indexování XML dat
ACB a DIS Využití kompresní metody ACB pro potřeby DIS Tomáš Skopal VŠB-TU Ostrava.
Projektový management Certifikace a normy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Perzistence XML dat Kamil Toman
Struktura podnikatelského plánu
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
WorldWideScience.gov Brána prohledává souběžně asi 95 národních a mezinárodních vědeckých databází a portálů ze 70 zemí. Buduje ji Office of Scientific.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Fulltextové vyhledávání
Informatika pro ekonomy přednáška 8

JOINME (Journal of Interactive Media)
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

Kontextové vyhledávání pro knowledge management Helena Palovská

kontext znalost

Holistická znalost jestliže neumím konat, nemám znalost Explicitní znalost Vyjádřená a formulovaná: pravidla použitelná v nějakém kontextu zkušenost v nějakém kontextu

Explicitní znalost

IT management znalostí dobře fungující systém William C. Bean Time: 10:22 zkušenost pravidlo kontext + dokument (expertní informace) kontext + pravidlo (aplikované v organizaci) Jak strukturovat kontext?

Abecker A., Bernardi A., Hinkelmann K., Liao M.,Sintek M., 1999 Ontologies for Knowledge Retrieval in Organizational Memories PAMĚŤ ORGANIZACE semi-strukturovaná data kontakty na zaměstnance databáze neformalizované dokumenty staré obchodní případy popisná úroveň

Konceptuální grafy Sowa J.F.: Knowledge Representation - logical, philosophical, and computational foundations, 2001

Proč konceptuální graf ? Uživatelská srozumitelnost Vyjadřovací síla ~ přirozený jazyk Jednoznačnost a jasnost Struktura  zpracovatelnost

Příspěvek Osoba hodnotil Recenze: uděluje Hodnocení Osoba je autorem Příspěvek čeho má Klíčová slova je přijat je odmítnut není rozhodnut Přijatý příspěvek máPočet stran je zařazen do Sekce Osoba je členem Výbor čeho předsedá čemu Osoba je z Instituce má má Příspěvek Osoba hodnotil Recenze:

Zpracovatelnost CG ORM  relační databáze XML … ?

Učitelé Učitel Předměty Předmět Studenti Typ_místnosti Konference Rok Vybavení vyučují garantuje navštívili kdy co se zkouší v zkouší koho z čeho Učitelé žádá o dostal Zaměstnanec TVORBA ANOTACE: instancování konceptů v grafu DOTAZOVÁNÍ: instancování konceptů v grafu Použití CG

Reportér sleduje Zápas  ve kterém Tým ‘Sparta’ hraje proti Tým  not ve kterém Tým hraje proti Tým ‘Slavie’ Dotazovací jazyk

Učitel zkouší Studenti z Předmět  se zkouší v Typ_místnosti ‘Počítačová místnost’ nebo Učitel garantuje Předmět Učitel zkouší Studenty z Předmětu, který se zkouší v Typu místnosti ‘Počítačová místnost’, nebo Učitel garantuje Předmět.

ORM (Object Role Modelling) Terry Halpin a další

Překlad CG do ORM „okamžitá“ implementace překlad dotazů nad business CG do jazyka ConQeur

XML záznam anotací

Tutti_Ponti Sparta Juventus_Turín

Výsledky Konstrukce „business“ CG Překlad business CG  model ORM Metoda tvorby anotací Postup kladení dotazů –dotazovací jazyk nad business CG  sémantika dotazovacího jazyka Překlad do XML (náznak)