Buněčný cyklus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBECNÁ BIOLOGIE MITÓZA
Advertisements

Vítejte ve světě buněčného cyklu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
Buněčné dělení.
M I T Ó Z A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GENETIKA POHLAVNÍ CHROMOZÓMY
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
EUKARYOTA.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Kontinuita života: R. Virchow: „buňka z buňky, živočich z živočicha, rostlina z rostliny“ Buněčný cyklus: 1. Buňka zdvojí svůj obsah 2. buňka se rozdělí.
GENETIKA EUKARYOTICKÉ BUŇKY
 Je to genera č ní doba bu ň ky. Pr ů m ě rn ě trvá 6 hodin a ž 9 dn ů.  1953: Howard, Pelc  Interfáze = G1 + S + G2 fáze  Mitóza ( č i meióza) = M.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Buněčné dělení.
RNDr.Radek Trojanec, Ph.D. Laboratoř experimentální medicíny (LEM)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
EUKARYOTA.
SOMATOLOGIE.
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
Vývoj spermií a vajíček
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Genetika.
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_533.
Rozmnožování buněk.
BUNĚČNÝ CYKLUS A BUNĚČNÉ DĚLENÍ
Profáze (časná) Chromozomy (každý sestává ze 2 chromatid) kondenzují. Vně jádra se tvoří mitotické vřeténko mezi dvěma centrozomy, jež se replikovaly a.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Buněčný cyklus, buněčné dělení a jeho abnormality seminář VZ prezenční
Dělení buněk.
Buněčné dělení Základy biologie
Biologie a genetika I..
Srovnání mitózy a meiózy 1. zrací dělení párování homologních chromozomů crossing over rozdělení chromozomů 2. zrací dělení rozdělení sesterských chromatid.
Buněčné dělení Abnormality buněčného dělení a oplození
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Buněčný cyklus.
Buněčné dělení – otázky a úkoly
SLOUŽÍ K:  NEPOHLAVNÍMU ROZMNOŽOVÁNÍ  K RŮSTU MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ  K REGENERACI MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ.
Redukční dělení – meiosa
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
Rozmnožování buněk
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Varle se semenotvornými kanálky (histologický preparát, 400×)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozmnožování buněk - meióza
Buněčná stěna, buněčné jádro
MEIOSA redukční dělení.
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
Meióza - vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů ( 2n -> n)
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Živočišná Buňka.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
3. cvičení Buněčný cyklus.
Buňka: životní projevy
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
3. cvičení Buněčný cyklus.
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Buněčné dělení Meióza Martin Kameník VII. E.
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

Buněčný cyklus

Život buňky Začíná a končí mitózou. Dělení jader – karyokineze (1) Dělení cytoplazmy – cytokineze (2) 1 2

Buněčný cyklus Generační čas buňky se mění v rozmezí od: 10 minut (rýhující se vajíčko) roky (tkáňové buňky) celý život (u ner- vových buněk

Co je to mitóza? Mitóza je typ buněčného dělení, jehož úkolem je zajistit rovnoměrné předání nezredukované genetické informace dceřiným buňkám. Při mitóze předchází samotnému rozdělení buňky složitý proces rozdělení buněčného jádra, při kterém zůstává v dceřinných jádrech zachován počet chromozómů.

jádro póry v jaderné membráně sít laminu (inter. filam. vyztužuje jadernou membránu jaderná membrána jadérko 12:00

Pohlavní chromozomy X a Y

chromosom – strukturní jednotka eukaryotické buňky, tvořený lineární molekulou DNA a proteiny - histony chromatida – jedna kopie replikovaného chromosomu, vytváří se v S-fázi sesterské chromatidy – kopie jednoho chromosomu spojené v oblasti centromer

Stavba chromozómu

Chromozomová mapa člověka Karyotyp Chromozomová mapa člověka

Mutace chromozomů - trizómie Downův syndrom

generační cyklus buňky sled dějů vedoucích k dělení buňky 4 fáze – G1, S, G2, M G1 – růst buňky, příprava na replikaci DNA (2n) S – replikace DNA (2n  4n) G2 – příprava na mitosu (4n) M – mitosa (4n  2 x 2n) terminálně diferencované buňky se přestávají dělit a vstupují do tzv G0 fáze

S-fáze =replikace DNA replikace DNA: souhra činností mnoha enzymů nejdůležitější: DNA-polymeráza –syntéza DNA (z ATP, GTP, CTP, TTP) helikáza – rozplétání dvoušroubovice DNA ligáza – ligace (svazování) kousků DNA primáza – syntéza primeru replikace – semikonzervativní (každé z vláken dvoušroubovice slouží jako matrice) - založená na principu komplementarity bází (G≡C a A=T)

12:00

Mitosa 12:00

mitosa rostlinné buňky 12:00

Fáze mitózy - animace Interfáze Profáze Prometafáze Metafáze Anafáze Telofáze Cytokineze

Profáze Během této fáze dochází ke spiralizaci vláken DNA a diferenciaci chromozómů, u kterých jsou patrné dvě chromatidy. V závěru této fáze se rozpadá jaderná membrána a chromozómy se rozptylují. Pokud je v buněčné plazmě obsažen centrozom, rozdělí se a takto rozdělené centrozomy se začnou vzdalovat a vytvářet dělící vřeténko.

Profáze

Metafáze Chromozómy se seskupují v ekvatoriální rovině buňky a vzniká tak charakteristická metafázová destička. Tato fáze je nejvhodnější pro pozorování chromozómů a cytogenetická vyšetření. Pokud buňka obsahuje dělící vřeténko, je již plně vyvinuto.

Metafáze

Anafáze Chromozómy jsou v oblasti centromer napojeny na vlákna vycházející z opačných pólů dělícího vřeténka. Následně se rozpadají centromery na dvě části, každá s jednou chromatidou, které jsou zkracováním vláken přitahovány k opačným pólům vřeténka a tudíž do odlišných částí buňky.

Anafáze

Telofáze Chromozómy jsou nahloučeny u buněčných pólů a despiralizují se, vytváří se kolem nich jaderná membrána. Na konci telofáze dochází k zaškrcení buňky a vzniku dvou dceřinných buněk, každé připadne jedno nové jádro.

Telofáze

Meioza - redukční dělení Redukční dělení pohlavních buněk Pohlavní buňky – gamety Z jedné mateřské buňky vznikají 4 buňky dceřiné. Tvorba spermii – spermatogeneze Tvorba vajíček – oogeneze Gamety musí mít poloviční počet chromozómů – označuje se jako 1n (haploidní).

Meioza Z původní mateřské buňky vznikají 4 buňky dceřiné s polovičním počtem chromozomů.

meiosa redukční dělení: diploidní (2n) haploidní (n) tvorba pohlavních buněk (gamet) dvě po sobě jdoucí dělení, ale pouze jedna replikace dvě hlavní fáze – meiosa I a meiosa II (obě se dále dělí na profázi, metafázi, …) mechanismy dělení analogické mitose

profáze I – seskupení homologních chromosomů do bivalentu metafáze I – crossing-over anafáze I – oddělení homologních chromosomů telofáze I – vznik haploidních buněk profáze II- navazuje hned na telofázi I, stejná jako v mitose metafáze, anafáze i telofáze II jsou obdobné mitotickým

Proč redukční dělení? Po splynutí gamet vzniká zygota. Zygota je první buňka nového organismu. Spermie (1 n chrom.), vajíčko (1 n chrom.) Spermie + vajíčko = zygota Zygota = 2 n chromozomů – diploidní počet Zygota se dělí mitózou a vytvářejí se tělní buňky s počtem 2 n chromozómů. Rýhováním zygoty vzniká embryo.

Spermatogeneze 2n n primární spermatocyt sekundární spermatocyty 1. meiotické dělení 2. meiotické dělení primární spermatocyt sekundární spermatocyty spermie 2n Spermatogeneze

Oogeneze 2n n primární oocyt pólové tělísko sekundární oocyt 1. meiotické dělení 2. meiotické dělení primární oocyt sekundární oocyt zralý oocyt (vajíčko) 2n pólová tělíska pólové tělísko Oogeneze

1 Průběh meiózy 1.1 Heterotypické dělení 1.2 Homeotypické dělení 1.1.1 Profáze I 1.1.1.1 Leptotene 1.1.1.2 Zygotene 1.1.1.3 Pachytene 1.1.1.4 Diplotene 1.1.1.5 Diakineze 1.1.2 Metafáze I 1.1.3 Anafáze I 1.1.4 Telofáze I 1.2 Homeotypické dělení

Heterotypické dělení Během heterotypického dělení (resp. Meióza I) dochází k redukci počtu chromozómů (přesněji chromozómových sad), dceřinné buňky mají jen polovinu chromozómů oproti rodičovské. Následně se pak dělí znovu, tentokráte homeotypicky (mitóze podobně) koncipovaným dělením.

Profáze I

Metafáze I

Anafáze I Dvouchromatidové chromozomy se rozcházejí k opačným pólům buňky - jsou přitahovány pomocí dělícího vřeténka. Chromozomy se před tím seskupily ve středové -ekvatoriální- rovině buňky.

Telofáze I U protilehlých pólů buňky se seskupují haploidní sady chromozomů. Následuje zaškrcení a rozdělení buňky(cytokineze).

Homeotypické dělení Homotypické dělení (resp. Meióza II, Ekvační dělení) je v podstatě shodné s mitózou, jen k němu dochází za haploidní sady chromozomů. Dělí se na profázi II, metafázi II, anafázi II a telofázi II, má stejný průběh jako mitóza.

Homeotypické dělení Homotypické dělení (resp. Meióza II, Ekvační dělení) je v podstatě shodné s mitózou, jen k němu dochází za haploidní sady chromozomů. Dělí se na profázi II, metafázi II, anafázi II a telofázi II, má stejný průběh jako mitóza.

Profáze II

Metafáze II

Anafáze II

Telofáze II

Srovnání mitózy a meiozy Meioza 4 nové buňky s polovičním počtem chromozomů haploidní počet=1 n Mitoza 2 nové buňky se stejným počtem chromozomů diploidní počet=2 n

cytokineze -rozdělení obsahu mateřské buňky mezi dceřinné - vznik kontrakčního kroužku (z aktinu a myosinu II) v ekvatoriální rovinně zaškrcování buňky 12:00

Použité zdroje http://www.cellsalive.com/mitosis.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Mit%C3%B3za Kubišta V.: Obecná biologie. Fortuna, Praha, 2000 SOŠS a SOU Kadaň