... už několik desítek let jsou kolem nás a jsou součástí našich životů. Někdo si bez nich nedovede představit ani chviličku, někdo se jich naopak bojí,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuková opora pro odborná učiliště: Historie počítačů:
Advertisements

Odtud vznikl název kalkulačka.
Historie počítacích strojů
Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Základy IT Tomáš Sládek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Od počátků až po současnost
Historie počítačů současnost.
VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Historie počítačů Historie o počítačích. Anna Lustyková 8.A.
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Historie počítacích strojů
Historie Počítacích strojů
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 8. září 2007
Historie polovodičových součástek I.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nejsložitější integrovaný obvod
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Jana Hladíková Jana Hladíková Jana Hladíková.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Procesory.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Informatika akademický rok 2012/2013 Historie, sou č asnost, budoucnost.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Historie a vývoj počítačů
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Historie počítačů.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
Historie počítačů.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_191.
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Deset významných osobností ICT.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Historie výpočetní techniky
Historie počítačů (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Informační a komunikační technologie 4. Historie počítačů II. Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Historie výpočetní techniky
Operační systémy 1.
HISTORIE POČÍTAČŮ III. VY_32_INOVACE_A3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Předmět: Informatika Ročník: VII. Tématický celek: Základy práce s PC
Historie počítačů.
Informační a komunikační technika
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

... už několik desítek let jsou kolem nás a jsou součástí našich životů. Někdo si bez nich nedovede představit ani chviličku, někdo se jich naopak bojí, někdo neví ani jak vypadá POČÍTAČ...

... Možná se Vám to nezdá, ale počítače jsou opravdu všude kolem nás, nás, jak například v obchodě – pokladna, tak na poště, noviny, zprávy v televizi atd. Historie počítače se vyvíjela v závislosti na historii matematiky – královny věd. Ale kdo stál vůbec za tímto malým velmi hýčkaným „STVOŘENÍČKEM“???...

... Za první vývojově i nejstarší počítač na světě je považován ABAKUS. ABAKUS je vlastně dnešní tzv. POČÍTADLO, které funguje na principu korálků, které se na tyčkách pohybují nahoru a dolů.

První počítače nefungovaly jako dnešní, pracovaly na principu ozubených kol. A to vše se nám rozvíjelo a přetrvalo do 20 století století ( pracovali ( pracovali s nimi například i američtí vědci při vývoji atomové pumy). Vydržely nám do šedesátých let, kdy je nahradily elektrické kalkulačky a posléze elektronické počítače.

NULTÁ GENERACE PRVNÍ GENERACE DRUHÁ GENERACE TŘETÍ GENERACE ČTVRTÁ GENERACE

dá se zařadit do období II. Světové války. Právě v tomto období došlo k mnoha velkým technickým pokrokům. Jak již jsem se zmínila, právě vlády nejen USA a Velké Británie, ale i nacistického Německa, se snažili vynalézt ten nejlepší počítač -... dá se zařadit do období II. Světové války. Právě v tomto období došlo k mnoha velkým technickým pokrokům. Jak již jsem se zmínila, právě vlády nejen USA a Velké Británie, ale i nacistického Německa, se snažili vynalézt ten nejlepší počítač - v této době se konstruovaly především šifrovací a dešifrovací stroje, které byly používány právě ve II. Světové válce

– ANALITICAL ENGINE – CHARLES BABBGEGE – právě na něm měli být již vypočteny operace vykovávány podle předem vytvořených programů. Tento stroj měl již vlastní paměť do které bylo možno vložit data s programem, které řídily práci počítače. Jako paměťové médium byly použity děrované papíry, ale né děrný štítek.

na univerzitě v Pensylvánii ve Filadelfii byl uveden do provozu ENIAC (Electronic Numerator Integrator And Computer) – první stroj který měl rysy dnešních moderních počítačů. Za jeho zrození stáli John W. Mauchly, John Presper Eckert, oby byli elektro- inženýři a John von Neumann vynikající matematik na univerzitě v Pensylvánii ve Filadelfii byl uveden do provozu ENIAC (Electronic Numerator Integrator And Computer) – první stroj který měl rysy dnešních moderních počítačů. Za jeho zrození stáli John W. Mauchly, John Presper Eckert, oby byli elektro- inženýři a John von Neumann vynikající matematik John von Neumann sestavil a dal do provozu MANIAC (MATHEMATICAL ANALYSER NUMERICAL INTEGRATOR AND COMPUTER).

1951 Eckertem a Mauchlym uvedly v provoz první sériový počítač UNIVAC FIRMY REMINGTON Eckertem a Mauchlym uvedly v provoz první sériový počítač UNIVAC FIRMY REMINGTON

- zde se objevily první programovací jazyky, ten první vytvořil r John Mauchly nazýval se SHORT vytvořil r John Mauchly nazýval se SHORT CODE CODE to byl například FORTAN to byl například ALGOL to byl například BASIC to byl například BASIC

BELL LABORATORIES v USA pustily první samočinný počítač na světě, který byl osazen tranzistory a jmenoval se počítač na světě, který byl osazen tranzistory a jmenoval se TRADIC a vynalezl ho J. H. Felker, jeho předností byly malé TRADIC a vynalezl ho J. H. Felker, jeho předností byly malé rozměry nepatrné výpadky a velmi malá spotřeba proudu rozměry nepatrné výpadky a velmi malá spotřeba proudu

- ačkoliv byly tranzistory proti elektronkám obrovský skok kupředu, stále vydávaly velké množství tepla, které škodily součástkám počítače Jack St. Clair Kilby z Texas Instruments vynalezl integrovaný obvod, jeho použitím se rychlost počítačů opět zvýšila velikost se naopak velmi snížila - oběvují se malé podobizny osobních počítačů Kilby zhotovil první ČIP – délka asi 1 cm Kilby zhotovil první ČIP – délka asi 1 cm

Gordon Moore – domněnka že každých 12 – 18 měsíců se kapacita integrovaných obvodů zdvojnásobí – PLATÍ TO DO DNEŠKA vynalezeny tzv. MAGNETICKÉ BUBLIKOVÉ PAMĚTI vynalezeny tzv. MAGNETICKÉ BUBLIKOVÉ PAMĚTI

začala v 70. a 80. letech a trvá do dneška - začala v 70. a 80. letech a trvá do dneška zavedl Texas Instruments poprvé výrobu mikroprocesorů. Ten v počítači plní funkci centrální jednotky – CPU, která je centrem celého počítače vznikla první inkoustová tiskárna firmou IBM vznik Microsoft – Bill Gates a Paul Allem – která vyrábí počítačové programy dodnes

se začíná používat disketa, která úspěšně nahradila dříve používanou magnetickou pásku Microsoft pro IBM PC Windows 1.0, což bylo zdokonalená verze MS-DOS začíná Hewlett-Packard prodávat LaserJet – první osobní laserovou tiskárnu. Laserové tiskárny měli oproti inkoustovým mnohem lepší kvalitu tisku.

… 1986 National Science Foundation schvaluje investici do páteřní sítě Internetu, obrovské celosvětové sítě, na kterou jsou v dnešní době napojeny už miliony počítačů. - … 1986 National Science Foundation schvaluje investici do páteřní sítě Internetu, obrovské celosvětové sítě, na kterou jsou v dnešní době napojeny už miliony počítačů. - … 1989 Tim Bernes-Lee vynalézá World Wide Web, programovací jazyk, pomocí kterého jsou tvořeny webové stránky na Internetu.

procesor Intel dvourychlostní CD-ROM mechanika třírychlostní CD-ROM mechanika ( pro srovnání: v dnešní době jsou běžné mechaniky čtyřicetirychlostní)

procesor Intel Pentium Pro 200MHz procesor Intel Pentium II procesor Intel Pentium III...

Vývoj počítače našeho „miláčka“ postupuje neustále do předu a my se jen můžeme dívat na to, jak se z něj stává dokonalý pomocník pro nás spotřebitele !

Obor: Matematika – technika, informatika pro 2. stupeň ZŠ

Veškeré údaje byly čerpány z internetových stránek viz.dole dne – 9:34-9: Aktuálně.cz Aktuálně.czAktuálně.cz