Peníze a centrální banka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomická gramotnost
Advertisements

Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Peníze a cena Milena Tichá
 VY_32_INOVACE_16_09  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Hospodářská politika státu
Hospodářský proces Potřeby, peníze
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Funkce peněz Petr Machala.
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Puzzle – jehličnaté stromy
Platit se dá i jinak než penězi
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
PENÍZE Božena Genrtová.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DUM - Digitální Učební Materiál
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Peněžní prostředky.  při hotovostním platebním styku se používají hotové peníze = peněžní prostředky, které jsou:  v podobě papírové  v podobě v mincí.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_06 NázevBankovnictví v teorii Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Peníze a měny.
Placení Petr Machala.
Česká národní banka.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Bankovnictví.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze, penízky, penízečky …aneb jak se o peníze starat, aby nám „neutekly“…
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE OCHRANNÉ PRVKY BANKOVEK.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze – hotovostní a bezhotovostní
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Peníze a centrální banka
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Peníze a centrální banka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Filáček.  Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Historie peněz Směna zboží a služeb za jiné zboží a služby (tzv. barter) Papírové peníze (bankovky) Peníze v podobě mušlí, dobytka, soli, tabáku či plátna (odtud odvozeno slovo platit) Bezhotovostní peníze (platební karty, elektronické peníze, bezhotovostní platby) Jaké byly podle Vás největší nevýhody peněz v podobě mušlí či dobytka? Proč byly zlaté mince nahrazeny bankovkami? Lze se i dnes setkat se zlatými mincemi? Peníze v podobě mincí z drahých kovů

Funkce peněz Peníze umožňují směnu zboží a služeb Vyjadřují hodnotu zboží a služeb (např. ve smlouvách, při oceňování) Lze v nich uchovávat bohatství Nevýhodou peněz je, že: Hotovostní peníze nenesou úrok Inflace znehodnocuje hodnotu peněz K čemu používáte peníze Vy? Je lepší mít peníze schované pod polštářem, nebo uložené v bance?

Inflace jako penězokaz Rostoucí ceny zboží a služeb (inflace) snižují reálnou hodnotu peněz  za stejné peníze si koupíme méně V některých zemích a dobách dosahovala inflace neuvěřitelných hodnot, peníze se staly bezcennými prakticky přes noc Německo po 1. světové válce Zimbabwe na začátku 3. tisíciletí

Cenová stabilita Snahou centrálních bank je proto péče o cenovou stabilitu = nízkou inflaci (např. 2 %) Inflace v ČR byla na začátku 90. let vysoká, dnes se pohybuje na úrovni vyspělých zemí Které věci kupujete dráže a které naopak levněji než před pěti lety? Když Vaše kapesné stoupne o 100 % a ceny vzrostou také o 100 %, jste na tom lépe, nebo hůře?

Peníze vydává centrální banka Mince a bankovky emitovány centrální (státní) bankou Peněžní platbu nelze odmítnout Podmínky platby dány zákonem platba bankovkami je bez omezení platbu mincemi lze odmítnout, pokud platíte: více jak 10 mincemi stejné hodnoty částku v hodnotě přes 100 Kč a použijete-li 10korunové mince a nižší částku v hodnotě přes 500 Kč

Krytí peněz V minulosti byly peníze kryty zlatem – centrální banka držela v trezorech takové množství zlata, které odpovídalo objemu oběživa V současnosti jsou peníze kryty zlatem jen minimálně, převážně jsou kryty jinými aktivy centrální banky (zahraničními cennými papíry) Proč se podle Vás přešlo od zlata k jinému krytí peněz? Které zahraniční měny znáte? Víte, že část zlatých rezerv ČNB je veřejně přístupná?

Ochranné prvky peněz Bankovky i mince obsahují množství ochranných prvků 1  Vodoznak – portrét Karla IV. 2 Proužek s mikrotextem „100 Kč“ 3 Ochranná vlákna 4 Značka v podobě písmen „ČR“, část viditelná na líci, v průhledu viditelná celá 5 Skrytý obrazec „100“ 8 Mikrotext Dokážete najít ochranné prvky na jiných bankovkách? Má Vaše 100korunová bankovka odlišné ochranné prvky? Nemusí být falešná, pouze je staršího data vydání. Například u bankovky z roku 1993 je vodoznak 1 umístěn výše, nemá vlákna 3 a soutisková značka 4 je v podobě písmen „CS“.

Padělání peněz I přesto dochází k padělání (napodobování) peněz: Jak se zachováte, pokud se Vám někdo pokusí dát falešnou bankovku? Ve kterých místech je největší riziko výskytu padělaných peněz?

Úvěry a vklady Domácnosti uspořené peníze ukládají u komerčních bank Vklady banky používají k poskytování úvěrů podnikům i domácnostem Takto dochází k tzv. peněžní kreaci – banky „vytvářejí“ nové bezhotovostní peníze Jak se vytvářejí peníze? Pokud svých uspořených 100 Kč vložíte do banky, 10 Kč (10 %) z těchto peněz bude banka držet jako rezervu a 90 Kč půjčí někomu třetímu. On či někdo, komu třetí zaplatí za nějakou službu či výrobek, 90 Kč opět uloží u banky. Banka si znovu 9 Kč (10 %) ponechá jako rezervu a zbytek půjčí. Takto to jde dál a ve výsledku v ekonomice z původních 100 Kč vznikne desetinásobné množství peněz – 1000 Kč.

Bezhotovostní peníze Bezhotovostních peněz je dnes v ekonomice mnohem více než peněz hotovostních

Bezhotovostní platby Platební karty debetní (slouží k vybírání peněz z účtu) kreditní (slouží k čerpání spotřebního úvěru) Bezhotovostní převody – z jedné banky do druhé Elektronické peněženky – platby přes internet nebo pomocí mobilního telefonu Používáte platební kartu? Jaké má výhody a nevýhody oproti platbě v hotovosti?

Přijetí eura ČR se při vstupu do Evropské unie zavázala přijmout jednotnou evropskou měnu – euro Přijetí je vázáno na splnění určitých ekonomických a institucionálních kritérií Více informací naleznete v prezentaci „Česká republika na cestě k euru“ Už jste někdy platili v eurech? Jaké jsou podle Vás výhody a nevýhody toho, že se ve více zemích platí stejnou měnou?

Zajímá Vás více informací? Na stránkách „ČNB pro všechny“ naleznete odpovědi na Vaše otázky Nebo můžete zdarma navštívit výstavu Lidé a peníze

Zdroje Uveřejněné materiály použity se souhlasem ČNB. Grafy str. 5 zdroj dat: <http://www.czso.cz> [cit. 2010–13–07]. str. 11 zdroj dat: <http://www.cnb.cz> [cit. 2010–13–07]. Obrázky str. 1 200_lic.jpg [cit. 2010–13–07]. Volně dostupné na <http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/200_lic.html>. str. 2 archiv ČNB [cit. 2010–13–07]. Barter.jpg [cit. 2010–13–07]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barter.jpg>. Credit-cards.jpg [cit. 2010–13–07]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Credit-cards.jpg>. str. 4 5 milliarden mark.jpg [cit. 2010–13–07]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:5_milliarden_mark.jpg>. Inflació utan 1946.jpg [cit. 2010–13–07]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Inflaci%C3%B3_utan_1946.jpg>. str. 6 fotografie různých mincí [cit. 2010–13–07]. Volně dostupné na <http://www.cnb.cz/cs/platidla/mince/>. str. 7 exp_obsah_obr_zlata_vitrina_big.jpg [cit. 2010–13–07]. Volně dostupné na <http://www.cnb.cz/cs/verejnost/expozice_cnb/exp_obsah.htm>. str. 8 100_lic_prvky.jpg [cit. 2010–13–07]. Volně dostupné na <http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/100_lic_prvky.htm> l. str. 9 archiv ČNB [cit. 2010–13–07]. str. 12 Credit-cards.jpg [cit. 2010–13–07]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Credit-cards.jpg>. str. 13 m1czk_obr_1_czk.jpg [cit. 2010–13–07]. Volně dostupné na < http://www.cnb.cz/cs/platidla/mince/m1czk.html>; Eur.comm.orig.100.gif [cit. 2010–23–09]. Dostupný pod licencí Creative commons na <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eur.comm.orig.100.gif>. str. 14 archiv ČNB [cit. 2010–13–07].