Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Peníze – hotovostní a bezhotovostní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Peníze – hotovostní a bezhotovostní"— Transkript prezentace:

1 Peníze – hotovostní a bezhotovostní
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Přísloví o penězích Doplň neúplná přísloví:
Bez ….. do hospody ….. – české přísloví Peníze jsou …. otevírající všechny ….. – velšské přísloví Peníz je největším …. celému světu …. – latinské přísloví Halíře dělají …… – české rčení

3 Peníze Za výhru 1 000 000 Kč bych si pořídil (a)…
Které znáš filmové a literární hrdiny, kteří se potýkají se vztahem k penězům? Najdi píseň, ve které se zpívá o penězích.

4 Peníze Jsou prostředkem, kterým platíme za zboží. Funkce:
jsou jednou z forem majetku prostředek směny lze jimi vyjádřit hodnotu všeho, co se dá koupit nebo prodat

5 Najdi, jakým vědním oborem se zabývá numizmatika.
Úkol Najdi, jakým vědním oborem se zabývá numizmatika.

6 Peníze Mohou obíhat v těchto formách:
Hotovostní peníze – mince a bankovky Bezhotovostní peníze – vklady na účtu a v bankách

7 Okénko do historie Před zavedením platidel se obchodovalo výměnou zboží za zboží. Pro zjednodušení obchodní činnosti byla zavedena tzv. platidla. Zpočátku to bylo např. plátno (od něj odvozen pojem platit). Později drahé kovy, drahé kameny.

8 Okénko do historie V 10.–12. století za dob vlády Přemyslovců se používaly denáry. 13. století se nazývá brakteátové – podle jednostranné mince z tenkého stříbrného plechu – brakteátu. Na počátku 14. století se používaly především groše. koruna česká (platnost od 8. února 1993 – dosud) Nejstarší bankovky se jako první objevily v Číně (vznikly jako úvěrové úpisy).

9 Bankovky Pojmenuj slavné osobnosti na bankovkách:
100 (nápověda: založil jsem Karlovu univerzitu) 200 (učím Škola hrou) 500 (napsala jsem Babičku) 1000 (jsem historik v době Národního obrození) 2000 (jsem operní pěvkyně) 5000 (jsem první československý prezident) Úkol: Navrhněte, které osobnosti byste na bankovky umístili vy.

10 Ochranné prvky na českých bankovkách
Ochranných prvků je celá řada. Jsou to: vodoznak, ochranný proužek, ochranná vlákna, soutisková značka, skrytý obrazec, opticky proměnlivá barva, ochranný pruh a mikrotexty. Otázka Z jakého důvodu jsou ochranné prvky na bankovkách?

11 Euro Česká republika je součástí Evropské unie.
Ve státech Evropské unie se platí měnou – eurem. Euro bylo zavedeno v roce 1999. Ne všechny země, které byly součástí Evropské unie, euro přijaly.

12 Znáš měny i jiných států?
Libra Jen Dolar Rubl Leva

13 Hotovostní peníze Mezi hotovostní peníze patří bankovky a mince.
Pan Pivoňka si koupil novou skříň. Stála Kč. Kolik mu prodavačka vrátí zpět?

14 Hotovostní peníze Platit a posílat peníze v hotovosti můžeme pomocí České pošty. K tomu používáme různé druhy poštovních poukázek. Za služby spojené s placením uhradíme poplatek. Úkol: zajdi na poštu a přines poštovní poukázku A. Zjisti, které typy poštovních poukázek ještě existují.

15 Hotovostní peníze Děti daly dohromady peníze a šly do nedalekého obchodu si vybrat dobrůtky. Spočítej, jestli jim uvedené peníze stačily. 5x mléčný řez … Kč/kus 5x čokoláda…………20 Kč/kus 5x lentilky……………12 Kč/kus 5x brambůrky………14 Kč/kus 5x džus………………..20 Kč/kus

16 Bezhotovostní placení
Nejsou ve formě mincí a bankovek, ale mají podobu vkladu u bank. Vidět je můžeme například na výpisu z účtu. Bezhotovostní placení znamená, že úhrada platby nebude probíhat za účasti fyzických peněz, nýbrž placení proběhne navzájem mezi bankovními účty. To znamená, že v bance musíte zadat tzv. platební příkaz (jednorázový, trvalý, hromadný).

17 Bezhotovostní placení
První platební karta byla vydána v roce 1951 v USA. Abys mohl vybrat peníze z účtu (prostřednictvím bankomatu), potřebuješ znát PIN (čtyřmístný). V některých bankách si ho můžeš zvolit dle svého výběru.

18 Druhy platebních karet
Dělíme na debetní a kreditní. Debetní platební karty – jsou běžné karty, které jsou poskytovány k běžnému bankovnímu účtu (prostřednictvím těchto karet utrácíte své vlastní peníze, které máte na svém účtu). Kreditní karty – prostřednictvím této karty vám banka poskytuje možnost čerpat úvěr (prostřednictvím této karty čerpáte úvěr – utrácíte peníze banky).

19 Na co si dát pozor 1. Přístupové údaje ke kartě uchovávejte odděleně.
2. Hlídejte si svou kartu. 3. Nikomu nesdělujte svůj PIN. 4. Platební kartu nepůjčujte.

20 Úkol Jaké jsou výhody a nevýhody hotovostních plateb?
Jaké jsou výhody a nevýhody bezhotovostních plateb?

21 Zdroje [ cit ]. Obrázky dostupné pod licencí public domain na www vlajka Velké Británie vlajka Japonska vlajka USA vlajka Ruska vlajka Bulharska kreditní karta

22 Zdroje Petr Jakeš a kolektiv.: Finanční gramotnost. 1. vydání. Praha: Fortuna, 2014. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: THECENTRECZ. PD Czech money [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < THECENTRECZ. PD Czech money [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Peníze – hotovostní a bezhotovostní"

Podobné prezentace


Reklamy Google