Eduard Petiška Český spisovatel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_731_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Povídání o pejskovi a kočičce
2.Světová válka v próze obrázek
Výlet do české literatury
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
VY_III/2_INOVACE_92_Markéta Zinnerová
Osobnosti národního obrození
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Autor: Bc. Eva Doležalová
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
ČÁSTICE Název a adresa školy
Vladislav Vančura 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Spisovatelé dětské literatury
Sběratelé pohádek. Němci žili na přelomu 19. st. Narozeni v Hanou zemřeli v Berlíně studovali práva knihovníci Profesorové v Berlíně měli rádi ústní lidovou.
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Jack London Americký spisovatel.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
JULES VERNE
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
William Shakespeare.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Karel Čapek.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Markéta Prokopová Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_31.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
AUTOR: Světlana Havránková
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Spisovatelé dětské literatury
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Spisovatelé dětské literatury
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Eduard Petiška Český spisovatel

ŽIVOT Narodil se 14.května.1924 v Praze.S Studoval na Karlově univerzitě.Byl to český spisovatel. Psal poezii, prózu a literaturu pro děti. Pro děti psal pověsti,báje a pohádky Věnoval se překladatelství.Stal se spisovatelem z povolání.Psal pro dětské časopisy. Zemřel 6.června.1987 v Mariánských Lázních

DÍLO - Próza - Než uzrají muži - Pomerančové šaty - Hotel pro cizince Nejlepší život Pohyb květin a jiné radosti a obtíže manželstvím Svatební noci - Báje a pověsti -Staré řecké báje a pověsti -Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie -Příběhy starého Izraele -Pověsti o hradech a zámcích -Golem a jiné židovské pověsti a pohádky ze staré Prahy Literatura pro děti -Jak krtek ke kalhotkám přišel -Alenka jde spát -O jabloňce -Pohádky pro nejmenší -Pohádkový dědeček -Birlibán  

OTÁZKY Psal poezii a prózu? ANO/NE Psal básně? ANO/NE Zemřel v Brně? ANO/NE Bylo mu 65 let,když zemřel? ANO/NE Žil v době 2. Světové války? ANO/NE Napsal Broučky? ANO/NE Narodil se v květnu? ANO/NE

PRÁCE S TEXTEM BIRLIBÁN (JAK SE BIRLIBÁN PROBUDIL) Bylo ráno a obloha plná obláčků, kterým říkáme beránky, a pod oblohou s beránky stál domek se zahrádkou. Slunce se naklonilo přes obláček a podívalo se otevřeným oknem. Kocour Macek se protahoval na židli a olizoval si tlapky. 1.Vypiš neohebná slova a urči je 2.Najdi dvojici synonymum. 3.Urči větné členy první věty. 4.Udělej graf prvního souvětí. http://www.youtube.com/watch?v=JQsuh2H25tY&feature=BF&list=PL2598C1E66B3811BD&index=12