Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Porovnání implementací protokolu D.A.L.I
Metody zpracování fyzikálních měření - 4 EVF 112 ZS 2009/2010 L.Přech.
Základní typy signálů Základní statistické charakteristiky:
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Automatizační technika
Ing. Soňa Orlíková Ústav automatizace a měřicí techniky FEKT VUT Brno
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Základy mikroprocesorové techniky
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.
Požadavky na programy Programové Měřící Systémy Sběr datZpracováníPrezentace systémy – uzavřené (omezená množina funkcí, nelze jednoduchým způsobem rozšiřovat.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Sběrnice Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Pokročilé architektury počítačů (PAP_12.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Technická diagnostika "dia-gnozis" - "skrze poznání" Zkoumá technické objekty za účelem posouzení jejich technického stavu, tj. schopnosti vykonávat určenou.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Měření účinnosti převodovky
D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení.
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
Analogově digitální převodník
TEP ADC převodník č.5. ADC převodník Téma ADC převodník TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ III.
Procesor Renesas H8S/2633F.
Digitální měřící přístroje
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Optický kabel (fiber optic cable)
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Experimentální metody (qem)
Mikroprocesor.
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Elektronické signály Co si lze představit pod pojmem signál ?
Metody zpracování fyzikálních měření - 2
Struktura měřícího řetězce
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Security Systems BU Communication Systems Slide 1 a) Distribuce zpráv a upozornění na veřejných prostranstvích informační hlášení = místní rozhlas evakuační.
Multiprocesorové systémy. Multiprocesorové systémy vznikly z důvodu zvýšení výkonnosti počítačů, protože jednoprocesorové systémy svým výkonem již přestaly.
Systém pro automatizované měření chemických veličin v bioreaktoru Václav SteigerBrno 2014.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Experimentální metody oboru – Měřicí karty Měřicí karta (A/D převodník & spol.) © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PC základní jednotka.
Základní pojmy v automatizační technice
Online testování subsystémů pro automobilový průmysl
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Digitální měřící přístroje
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
Přijímače pro příjem AM signálu
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Číslicové měřící přístroje
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Transkript prezentace:

Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební řízení procesu Process Monitoring - on-line kontrola procesu (překročení mezí) Data Logging - sběr dat pro off-line analýzu (palubní diagnostika) Lab Automation - automatizace laboratorních procesů Machine Control - řízení složitých strojů (krokové motory) Simulation - modelovaní definovaných provozních stavů pracovní fáze měřícího algoritmu: Signal Conditioning – analogová úprava signálů – HW Data Acquisition - činnost vlastního měřícího řetězce – HW Data Analysis - digitální zpracování signálu – speciální SW Data Presentation - prezentace výsledku analýzy – standardní SW

Struktura měřícího řetězce S – snímač: zajišťuje převod neelektrické veličiny na elektrickou PZ – předzesilovač: pro potlačení rušivých vlivů a zkreslení signálu je nutno signál před transportem kabelem zesílit kabeláž: minimální délka, stínění, rušivé zdroje F – filtr: analogová filtrace zejména s ohledem na aliasing MUX – multiplexer: přepínač více vstupů na jediný zesilovač Z - měřici zesilovač: přesný zesilovač s co největší dynamikou A/D – převodník: zajišťuje transformaci signálu z analogové spojité podoby do tvaru digitálního diskrétního AN – analyzátor: digitální filtrace signálu, kmitočtová analýza atd. SPZFMUXZA/DAN

Laboratorní měřící systém (CAME)

Průmyslový monitorovací systém (CAT)

Řízení měřícího a řídícího systému systémy řízené standardním PC (laboratoře, školy, výzkum): PC s implementovanými převodníky (Silicon Graphics, Apple) game port – vstup pro křížový ovládač obr. 1 obr. 2 obr. 3 data acquisition board + signal conditioning obr. 1 obr. 2 obr. 3obr. 1obr. 2obr. 3obr. 1obr. 2obr. 3 ADC + RS232/USB/LAN – standardní sériová rozhraní ADC + IEEE488 (GPIB, IMS-2) – sérioparalelní ADC + VXI (VMEbus eXtension for Instrumentations ) – paralelní bus speciální řešení řízení systému (při vysoké sériovosti): obr. 4 obr. 4 jednoduché 8bitové μP (PIC 16C56, 57) – UCB – PIC obr. 4 obr. 4 obr. 5obr. 6 obr. 5obr. 6 vyspělejší 8bitové μP (80C32, Z80) – UCB80 obr. 5, UCB52 obr. 6 obr. 5 obr. 6 obr. 7 obr. 7 stavebnice na bázi prvků PC – např. PC 104 obr. 7 obr. 7 signální procesory DSP - (TI – TMS320C30, AD – ADSP21020)

Digital Signal Processor DSP mají architekturu optimalizovanou pro matematické operace, které se uplatňují ve zpracování signálů. Vysoký výpočetní výkon tyto procesory předurčuje pro velmi náročné aplikace, které vyžadují měřit a analyzovat značné množství informací v reálném čase. DSP dosahují velkého výkonu vysokým stupněm vnitřního paralelismu a taktovacím kmitočtem. Ve srovnání s procesory pro všeobecné použití mají DSP menší spotřebu a nižší cenu. Pro vyšší účinnost datových přenosů jsou DSP vybaveny tzv. řadičem DMA (Direct Memory Acces) umožňujícím zpracovávat předem definované části adresovatelného prostoru bez účasti jádra procesoru. DSP komunikuje s okolím kombinacemi paralelního asynchronního rozhraní (flash), paralelního synchronního rozhraní (SDRAM) a řadou sériových rozhraní (A/D převodník), které jsou založeny na časovém dělení kanálu nebo standardní rozhraní RS-232, CAN, Ethernet, USB. Důraz je kladen na multiprocesorovou komunikaci, která dovoluje shlukovat DSP do výpočetních sítí, a dosáhnout tak vyššího nebo právě požadovaného výpočetního výkonu.