Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Advertisements

Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
MEDITACE SAHADŽA JÓGY.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
CÍLE VE SPORTU Mgr. Eva Tomešová, Ph.D
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
Trénink atletických skoků
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
REGULAČNÍ PROSTŘEDKY & TECHNIKY VE SPORTU
VY_32_INOVACE_TMM23960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Regulace úzkosti ve sportu
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
P S Y C H O L O G I C K Á P Ř Í P R A V A
P REZENTAČNÍ TECHNIKY MgA. Eva Suková
Regulace úzkosti ve sportu
Péče o osoby s afázií.
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
ŘÍZENÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Řízení sportovního tréninku
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Pedagogická komunikace
Psychologie pro sportovní praxi
Sociální psychologie se zaměřením na sport
MUDr.Kateřina Kapounková
Emoce a psychické stavy ve sportu seminář
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Autohypnóza Denisa Šilhánová Matěj Tvrzník 2011/2012.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Efektivní komunikace – cesta k úspěchu Modul II - Komunikace Seminář – Stres v dnešní době, techniky odbourání stresu Mgr. Liana Cihelková Projekt Efektivní.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Moderní úderová technika
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ATLETIKA přednáška.
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Metody psychologie.
Péče o osoby s afázií.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Kondiční příprava ve sportu
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Prvky edukačního procesu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce Seminář

Co jsou to regulační prostředky Regulační prostředky představují záměrné a pozitivní zásahy do dynamiky psychofyziologického dění, jejichž smyslem je ovlivňování aktuálního psychického stavu v situacích stresu, tedy vyladění psychického stavu stresovaného jedince před výkonem. (Vaněk et al., 1984).

Druhy regulačních prostředků 1.) biologické 2.) fyziologické 3.) psychologické Biologické – spánek, výživa, doplňky výživy, psychofarmaka Fyziologické – rozcvičení, masáže, sprchy Psychologické -

Psychologické RP 1.) Slovní působení 2.) Magické prostředky 3.) Náhradní činnosti 4.) Regulace snížených požadavků 5.) Specifické regulační a autoregulační postupy

Sugesce Sugestibilita Autosugesce SUGESCE - podmanivé působení neboli ovlivňování myšlení či představ, jemuž osoba neúmyslně podléhá. Podléhat může myšlence, představě, přání nebo názoru někoho druhého, ale také sama sebe. SUGESTIBILITA - schopnost podléhat sugesci. Stejně jako různí lidé mají různou schopnost sugesce, je také každý člověk jinak sugestibilní. Sugestibilita závisí do značné míry na prostředí, sugestibilitu podporuje strach, snížená pozornost, únava, nemoc, panika, osvětlení a celá řada dalších okolností. Pokud je sugesce způsobena vlastní myšlenkou (nápadem, názorem, přáním…) hovoříme o autosugesci (autos = řecky "sám"), která může, ale nemusí být vědomá. Nevědomá autosugesce může způsobit mentální onemocnění. Vědomá autosugesce má velmi blízko k sebeovládání a tyto dvě „schopnosti“ mají podobné výsledky. Rozdíl je v „postupu“: při sebeovládání se snažíme silou vůle vydržet něco, co je nám nepříjemné, nebo neudělat (neříci) něco, co bychom si přáli, ale víme, že to v onu chvíli nemusí být vhodné. V autosugesci jde o to, přesvědčit své vědomí o něčem, co nemusí být pravdou, abychom mohli jednat, jako by to pravda byla. Dá se i říci, že autosugesce je sebeovládání pro pokročilé, ale je mnohem vhodnější a bezpečnější posilovat svou vůli, než si zahrávat se svým vědomím.

Specifické postupy nejčastěji používané ve sportu Mentální trénink Ideomotorický trénink Autogenní trénink RAM (relaxačně aktivační metoda) Biologická zpětná vazba Dechová cvičení Koncentrační a meditační techniky Technika vnitřní řeč Hypnóza