Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Bitvy první světové války
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA 1. ČÁST.
II. světová válka v Africe
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
Přelom ve válce Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Revize a zánik Versailleského systému
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
První světová válka
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
I. světová válka – konec války
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
II. světová válka 1943 Petr Machala.
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
II. světová válka 1944 (II.) Petr Machala.
II. světová válka 1941 Petr Machala.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Druhá světová válka Charakteristika, periodizace, 1
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Velká francouzská revoluce
Druhá světová válka vymezená léty (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: BITVA O BRITÁNII, OBSAZENÍ BALKÁNU Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Leden 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: BLESKOVÉ TAŽENÍ DO ZÁPADNÍ EVROPY Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Leden 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
světová válka.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Protektorát Čechy a Morava
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 9. Druhá světová válka
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
1943 Ztráty Japonců v Tichomoří ( Papua - Nová Guineja, Šalamounovy ostrovy) + Brama = defenzíva Spojenci vítězí v Sev. Africe + vylodění v Itálii ( pád.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Digitální učební materiál:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
První světová válka 8. třída.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA AFRIKA.
zápas demokracie s totalitními diktaturami
zápas demokracie s totalitními diktaturami
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně 1940-1945 2. SVĚTOVÁ VÁLKA Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně 1940-1945 Válka v Itálii 1943-1945

ITÁLIE VSTUPUJE DO VÁLKY Září 1940 – Itálie zaútočila z Libye na Egypt x úspěšná britská protiofenzíva – postup Britů do Libye Žádost o pomoc Německu – vyslání afrického sboru Afrikakorps (E. Rommel) Březen-duben 1941 znovudobytí Libye (x Tobrúk – účast na obraně i čs. vojáci) 1942 velká německo-italská ofenzíva – překročení egyptské hranice, pak nedostatek zásob = zastavení

El-ALAMEIN Říjen 1942 – britská ofenzíva u el-Alameinu (B. Montgomery) – zatlačení Němců a Italů zpět na západ, řada italských jednotek obětována (statečný odpor) Listopad 1942 – vylodění vojsk USA v Maroku a Alžírsku (operace Torch) Francouzští vojáci (Vichy) se připojili ke spojencům – Němci a Italové se vylodili v Tunisu, obsazení zbytku Francie Květen 1943 – kapitulace Afrikakorpsu = konec války v Africe

BALKÁNSKÁ TAŽENÍ Říjen 1940 – italský útok z Albánie do Řecka Neúspěch, Řecku pomohla Velká Británie (základny na Krétě, útoky na italské lodě) Nutný zásah Německa (Balkán považován za sféru vlivu – spojenectví s řadou států) Duben 1941 – začátek německé ofenzívy – dobytí Řecka a Jugoslávie, úspěšná výsadková operace na Krétě (Merkur)

BALKÁNSKÁ TAŽENÍ Změny v uspořádání Balkánu: Řecko a Srbsko pod německou vojenskou správou, ztráty území Chorvatsko: formálně nezávislý stát fašistického typu (hnutí Ustaša) Aktivní odpor partyzánů (hl. bývalá Jugoslávie) – četnici, komunistický odboj (J. B. Tito) Národnostní konflikty, masakry etnického charakteru.

BALKÁN A ROK 1944 Balkánské státy postupně přecházely na stranu Spojenců Sílící vliv SSSR – vznik komunistických vlád Jugoslávie – osvobozena i díky partyzánům – slabší vliv SSSR Maďarsko – obsazeno německými vojsky, pokus o příměří se SSSR odvolán

VÁLKA VE STŘEDOMOŘÍ Námořní trasy ve Středozemním moři důležité pro zásobování německých a italských vojsk v Africe = cíl spojeneckých útoků Hlavní základna britského loďstva – Malta Plán na výsadkovou operaci k obsazení Malty neuskutečněn Bitva u mysu Matapan (1941) – pokus italského loďstva zablokovat přísun posil do Řecka – využití leteckých útoků

VÁLKA V ITÁLII Po vítězství v Africe zahájeno tajné vyjednávání s italskými politiky – v případě vylodění Spojenců dojde ke svržení Mussoliniho a přechodu Itálie na stranu Spojenců Červenec 1943 vylodění Spojenců na Sicílii Mussolini zbaven funkcí a zatčen – příměří se Spojenci

VÁLKA V ITÁLII Německá protiopatření: odzbrojení italských jednotek, okupace Říma, osvobození Mussoliniho Obranu Itálie převzali Němci (A. Kesselring) Budování opevněných linií napříč Apeninským poloostrovem Tvrdé boje u Monte Cassina (do května 1944), spojenci se vylodili za frontou – obsazení Říma Poté ústup Němců na sever – až do konce války Mussolini zastřelen na útěku partyzány