Univerzita Karlova v Praze, 3. lékařská fakulta NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Elektronická preskripce
Státní ústav pro kontrolu léčiv
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Veterinární farmakovigilance
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Regulace léčiv Životní cyklus léčiv. 2007Regulace, životní cyklus léčiv2 Obsah 1.Systém regulace léčiv 2.Životní cyklus léčiva 3.Místo SÚKL v lékové politice.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
ZKUŠENOSTI S KLINICKÝM HODNOCENÍM DIAGNOSTICKÝCH RADIOFARMAK
Cukrovka Diabetes mellitus
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
úvod do farmakologie co je to farmakologie
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Sledování nežádoucích událostí v ČR
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Seminář farmkovigilance, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
[ 1 ] MUDr. Eva Jirsová © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv NOVÁ FV LEGISLATIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance Státní.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Nová farmakovigilanční legislativa
Máme se bát biosimilars?
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Co je FARMAKOVIGILANCE a čím se zabývá
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova v Praze, 3. lékařská fakulta NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV II. Cyklus, předmět: Obecná farmakologie Přednáška : 12. prosince 2012 15:30-17:00 Jonášova posluchárna, Ruská 87, Praha 10 NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV FARMAKOVIGILANCE Prof. M. Kršiak Ústav farmakologie, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Výuková jednotka č. 21: Nežádoucí účinky léčiv. Farmakovigilance http://vyuka.lf3.cuni.cz/

Přínos léčiva by měl být mnohem větší než jeho riziko Hodnocení rizika a přínosů léčiv Přínos léčiva by měl být mnohem větší než jeho riziko Ve skutečnosti jsme ustavičně vystaveni nějakému riziku, jde o to, aby riziko bylo co nejmenší..

Nežádoucí účinek léčiv (NÚL) = nepříznivá reakce po podání léčiva při normálních podmínkách použití

Typy nežádoucích účinků léčiv (A-B-C-D-E): Typ A: („Augmented“) - nadměrný účinek vyplývající z farmakologie léčiva – je závislý na dávce, dá se očekávat (např. hypoglykemie po insulinu, krvácení po antikoagulanciích , ospalost po opioidech) Bývají časté, ale mnohdy nejsou závažné, obvykle jsou způsobeny nadměrnou dávkou nebo změnami ve farmakokinetice/dynamice (způsobenými geneticky, věkem, sníženou eliminací ledvinami nebo játry) Vyskytují se obvykle u léčiv se strmou závislostí účinku na dávce a/nebo při malé terapeutické šíři Typ B: („Bizarre“) účinky, které nelze odvodit z farmakologie léčiva – nejsou závislé na dávce, bývají neočekávané bývají vzácné a mohou se vyskytnout i po nízkých dávkách (např. alergie na léčiva – vyrážka až anafylaxe po penicilinech, krevní dyskrazie)

Typy nežádoucích účinků léčiv (A-B-C-D-E): Typ C: („Chronic“) NÚ při chronické aplikaci (např.vznik závislosti na hypnotika, tardivní dyskineze při chronickém podávání antipsychotik) Typ D: („Delayed“) Odložené NÚ („časovaná bomba“, např. teratogenní účinky – thalidomid, kancerogenní účinky – stilbestrol během těhotenství> karcinom pochvy u dcer 20+let později) Typ E: („End-of-treatment“) NÚ po vysazení (např. abstinenční příznaky po opioidech, fenomen zmnožení („rebound“) - ještě větší nespavost po vysazení hypnotik

Příklady některých typických NÚL: Krvácení do GIT nesteroidní antirevmatika/antiflogistika Thrombóza hormonal antikonceptiva Ototoxicita, nefrotoxicita aminoglykozidová antibiotika Parkinsonismus 1. generace (typická) antipsychotika Aplastická anemie chloramphenikol Agranulocytosa klozapin (atypické antipsychotikum) Ztráta vlasů cytostatika

Farmakovigilance sledování výskytu nežádoucích účinků léčiv jejich vyhodnocování poskytování informací o NÚL návrh patření ke zvýšení bezpečnosti používání léčiv Je založeno na sběru údajů o NÚL z co nejširšího základu (hlášení NÚL, literatura, aj) Jedním z hlavních úkolů farmakovigilance je včas zachytit signál o možném neznámém závažném nežádoucím účinku léčiv

Meze zjišťování nežádoucích účinků léčiv před jejich registrací, uvedením na trh Ani nejdůkladnější klinické zkoušení nového léčiva před jeho uvedením na trh nemůže zahrnout více než několik tisíc pacientů. Proto při něm nemohou být odhaleny vzácné závažné nežádoucí účinky nebo nežádoucí účinky vyskytující se za běžných podmínek. Proto je důležité zjišťování nežádoucích účinků léčiv po jejich uvedení na trh – farmakovigilance, poregistrační sledování

Poregistrační sledování (Postmarketing surveillance) Farmakovigilance po registraci, uvedení léčiva na trh Poregistrační sledování (Postmarketing surveillance) Hlavní zdroje informací o nežádoucích účincích léčiv (NÚL): 1. Spontánní hlášení podezření na NÚL lékaři 2. Hlášení NÚL farmaceutickými firmami (držiteli rozhodnutí o registraci) 3. Zprávy v lékařských časopisech

je nepostradatelným zdrojem informací o NÚL Hlášení podezření na NÚL Spontánní hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv (NÚL) lékaři Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je nepostradatelným zdrojem informací o NÚL více viz http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Co se děje s mým hlášením? Proč hlásit? Důvěrnost? Kdo hlásí? Co hlásit? Jak hlásit? Kam hlásit? Co se děje s mým hlášením? Proč hlásit? Důvěrnost? http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

závažný nebo neočekávaný NÚ CO HLÁSIT? závažný nebo neočekávaný NÚ JAK HLÁSIT? Formulář pro hlášení nežádoucího účinku elektronický tištěný KAM HLÁSIT? do SÚKLu www.sukl.cz

Který nežádoucí účinek je závažný? Závažný nežádoucí účinek je každý účinek, který má za následek: úmrtí pacienta ohrožení života vážné poškození zdraví trvalé následky hospitalizaci nebo její prodloužení vrozenou anomálii u potomků jiné závažné důsledky, např. omezení schopností. Který nežádoucí účinek je neočekávaný? ten, který není uveden v SPC

Povinnost hlášení NÚL vyplývá ze zákona o léčivech č. 378/2007 Sb Začátky hlášení NÚL: Žluté karty (Yellow Card Scheme) ve Velké Británii od r. 1964 V Československu od konce šedesátých let

Farmaceutické firmy* trvale sledují a hlásí NÚ svých přípravků příslušným úřadům (např. SÚKL, EMA) *držitelé rozhodnutí o registraci Periodic Safety Update Reports (PSURs) Držitel rozhodnutí o registraci musí trvale po registraci svého přípravku monitorovat a vyhodnocovat jeho NÚ a pravidelně i před re-registrací předkládat PSUR v kterém zhodnotí vývoj v této oblasti. Na základě toho se pak zvažuje např. potřeba změny informace v SPC (Souhrnu údajů o přípravku), změny v registraci, aj.

(Uppsala Monitoring Centre) Mezinárodní spolupráce ve farmakovigilanci SZÚ (WHO): Spontánní hlášení podezření na NÚL jsou národními centry farmakovigilance (n ≈100) zasílány do Monitorovací centrum pro nežádoucí účinky světové zdravotnické organizace (SZÚ) v Uppsale (Uppsala Monitoring Centre) kde jsou zpracovány, vyhodnoceny a vloženy do WHO International Database To umožňuje zjistit včas signál svědčící pro závažný nebo neočekávaný NÚL a informovat o tom prostřednictvím SZO svět

EudraVigilance - Evropská léková agentura Farmakovigilance v EU: Evropská léková agentura European Medicines Agency (EMA) EudraVigilance - sběr všech závažných NÚL

Poregistrační sledování (Postmarketing surveillance) obstarává Farmakovigilance v USA: Poregistrační sledování (Postmarketing surveillance) obstarává Food and Drug Administration (FDA), prostřednictvím systému MedWatch, do něhož lékaři a další zúčastnění spontánně hlásí NÚL

Solidní zdroje informací o NÚL: NÚL všeobecně: SPC (Souhrn údajů o přípravku) solidní lékové databáze: AISLP, Micromedex, UpToDate, BNF, aj solidní lékařské časopisy NÚL aktuální: Nežádoucí účinky léčiv - informační zpravodaj SÚKL http://www.sukl.cz/sukl/nezadouci-ucinky-leciv-informacni-zpravodaj HMA - buletin Evropské lékové agentury: http://www.hma.eu solidní lékařské časopisy dopisy lékařům (Dear Doctor...)

Klasifikace nežádoucích účinků podle četnosti Velmi časté (>10%) více než 1/10 pacientů Časté (1-10%) více než 1/100 pacientů Méně časté (0,1 - 1 %) 1/100 až 1/1 000 pacientů Vzácné (0,001-0,1%) 1/1 000 až 1/ 10 000 pacientů Velmi vzácné (< 0,001 %) 1 na více než 10 000 pacientů

Četnost nežádoucích účinků opioidních analgetik Poznámka Velmi časté (>10%): zácpa přítomna téměř vždy během celého podávání nauzea přítomna obvykle jen první týden sedace, únava, ospalost mnohdy po několika dnech mizí Časté (1-10%) zvracení pruritus retence moči, pocení, erytém závratě Méně časté (0,1 - 1 %) zmatenost halucinace kopřivka hypotenze Vzácné (0,01-0,1%) nebo Velmi vzácné (<0,01%) myoklonus bronchokonstrikce (dyspnoe) útlum dýchání závislost psychol.)

Hlášení nežádoucích účinků léčiv (NÚL) Souhrn – to hlavní: („a message to take home“) Hlášení nežádoucích účinků léčiv (NÚL) lékaři je nepostradatelným zdrojem informací o NÚL

Děkuji za pozornost