Plast Plast Plast.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělá vlákna = syntetická
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Makromolekulární, organické látky
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Plasty a syntetická vlákna
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PLASTY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plasty („umělé hmoty“)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Plasty (I.-X.) Vypracoval: Ing. Vladislav Zelinka Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_123_Dělení látek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
CHEMIE KOLEM NÁS.
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
POLYMERY a KOMPOZITY - CI57
Kapitola 12: plastické hmoty
Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ch_071_Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Plasty Vypracovala: J. Chrenková.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
PLASTY História Rozdelenie Vlastnosti Použitie Výroba.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ PLASTŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Organická chemie Chemie 9. r..
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Plasty Jsou makromolekulární látky, skládající se z obřích molekul, které obsahují tisíce atomů, především C, H, Cl, F, O, N, a které tvoří dlouhé řetězce.
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

Plast Plast Plast

Co je plast? Plasty, známé také pod názvem plastické hmoty nebo pod nesprávným názvem „umělé hmoty“ Jsou to materiály, jejichž základem jsou makromolekulární látky, které se dají teplem nebo tlakem tvarovat Plasty jsou např.: igelit, novodur, nylon, silon, plexisklo, bakelit a jiné.

Dělení plastů Plasty přírodní a syntetické Plasty dělené podle chování za tepla Plasty dělené podle struktury makromolekul Plasty dělené podle toho, jaká technologie byla použita při výrobě

Plasty přírodní a syntetické přírodní jsou: celulosa, glukosový polysacharid, který je základním stavebním materiálem většiny rostlin, ale i základem k výrobě viskozových vláken nazývaných umělé hedvábí.

Plasty podle chování za tepla Termoplasty jsou látky, které působením tepla měknou, stávají se plastické, mohou se tvarovat, a po ochlazení opět tvrdnou, aniž se mění jejich chemické složení, přičemž takovéto přeměny můžeme kdykoliv opakovat. termoplast je např. plexisklo (přilby)

Plasty podle chování za tepla Duroplasty jsou látky, které se při zpracování na výrobky působením tepla chemicky mění, tvrdnou, po vytvrdnutí se jejich tvar teplem nemění, do plastického stavu je již nelze převést. Duroplast je např. bakelit (elektroinstalace)

Plasty dělené podle struktury makromolekul lineární struktura zesítněná jiná struktura

Plniva a přísady Při výrobě se přidávají různá plniva a přísady, které usnadňují technologické zpracování plastů, zlepšují vlastnosti a vzhled výrobků.

Plniva a přísady Plnivy jsou např: křída, grafit, textilní nebo papírová drť a skleněná vlákna Přísady jsou např: změkčovadla, pigmenty k vybarvování hmoty, stabilizátory zvyšující stálost plastů vůči teplotě apod.

Historie První plast 1862 - Alexandr Parkes a využíval se pak při výrobě předmětů do domácnosti a okrasných předmětů, jako i např.: spona do vlasů. První umělé vlákno 1884 - Hilaira de Cordonnet (umělé hedvábí) Pryž (guma) 1839 Bakelit 1909 - Leo Baekeland

Historie Do roku 1950 byla objevena řada různých plastů – polystyren,PVC Plasty našly použití v průmyslu, ale i v domácnosti, zvláště v kuchyni (linoleum, trubky, okapy, nádoby, talíře, koše) Ve zdravotnictví jsou plasty využívány pro výrobu kloubů a zubů, neboť jsou stálé a tělo se jim nebrání

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Plast http://referaty.superstudent.cz/material y/plasty http://www.maturita.cz/referaty/referat. asp?id=4772 http://www.jihlava.cz/vismo/dokumenty 2.asp?id_org=5967&id=465931&p1=49 324

Využití Určeno pro žáky 8., 9. tříd ZŠ Mezipředmětové vztahy pracovní činnosti – tvarování-ohýbání, řezání plastů, výroba rozdělovačů do pěstitelských prací… Fyzika – vlastnosti plastů-pružnost… Chemie – složení plastů Výtvarná výchova – bytový design

Přínos Žáci se seznámí s plastem – jako materiálem, který je obklopuje ze všech stran. Změna hodnoty plastu, jako takového – vyvrácení tvrzení, že plast je „výmysl dřívější éry“.